Afyon Kaymağı'na Üniversite sahip çıkıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar'ın yöresel ürünü olan kaymağa sahip çıkıyor. Üniversite'nin Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğü proje çerçevesinde Modern Mandacılık Tesisleri hizmete girdi Afyonkarahisar'ın yöresel ürünleri arasında yer alan ve marka hâline gelen Afyon Kaymağı'na Afyon Kocatepe Üniversitesi sahip çıkacak. AKÜ ile Zafer Kalkınma Ajansı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında çerçevesinde Modern Mandacılık Tesisleri, törenle [&hellip]

Afyon Kaymağı’na Üniversite sahip çıkıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar’ın yöresel ürünü olan kaymağa sahip çıkıyor. Üniversite’nin Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğü proje çerçevesinde Modern Mandacılık Tesisleri hizmete girdi

Afyonkarahisar’ın yöresel ürünleri arasında yer alan ve marka hâline gelen Afyon Kaymağı’na Afyon Kocatepe Üniversitesi sahip çıkacak. AKÜ ile Zafer Kalkınma Ajansı’nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında çerçevesinde Modern Mandacılık Tesisleri, törenle hizmete girdi. 1.8 milyon liraya mâl olan tesislerde mandacılık üretimi gerçekleştirilecek.
Törene Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Defterdar Mustafa Ceylan, Tarım İl Müdürü Hüseyin Arap, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kazım Çengelci, ZEKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Taylan Uygun, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Abdülkadir Konak’ın yanısıra AKÜ öğretim elemanları ve idari personeli katıldı.
MANDACILIK YOK OLMAK ÜZERE
Törende konuşan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’deki manda sayısının azaldığına dikkat çekti. Solak, “Türkiye’de manda yetiştiriciliğinin, diğer hayvansal üretim dallarında olduğu gibi özellikle 24 Ocak 1980 tarihinde uygulamaya konulan ekonomik istikrar tedbirleri kapsamında başta et olmak üzere hayvan ve hayvansal ürünlerin destekleme kapsamından çıkarılması kararından oldukça fazla etkilendiği anlaşılmaktadır. Çünkü bu tarihten itibaren manda sayısında çok önemli azalmalar dikkati çekmektedir. Türkiye, 1970-2008 yılları arasında yaklaşık 40 yıllık süreçte manda varlığında 1 milyon başın üzerin bir dramatik azalma ile dünyada manda yetiştiriciliği yapılan ülkeler içerisinde en hızlı oranda azalışın gerçekleştiği ülke durumundadır” dedi.
SEKTÖRÜ
CANLANDIRMAK GEREKİYOR
Solak, manda yetiştiriciliğinin yok olma noktasına geldiğini vurgulayarak “Türkiye’de gelinen bu noktada, manda yetiştiriciliği adeta yok olmuştur. Türkiye’de mevcut durumun tersine çevrilebilmesi için manda ürünleri çeşitlendirilmeli; marka olabilecek ürünler için araştırma kuruluşları tarafından projeler oluşturulmalı ve bu projeler öncelikli destek kapsamına alınmalıdır. Ayrıca, manda yetiştiriciliği yapan küçük ölçekli işletmelerin işletme ölçeğini büyütme çabalarına ve mandadan elde edilen ürünlerin piyasada hak ettiği fiyata satılmasına devlet tarafından gerekli teşvik ve destekler sağlanmalıdır. Halkın bilinçlendirilmesi yoluyla da manda ürünlerine olan talebin canlandırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
3 BİN 163 METREKARELİK ALAN
Toplam 3 bin 163 metrekare alana sahip olan “Modern Manda Tesisi”yle ilgili de detaylı bilgiler aktaran Solak, “Üniversitemiz ve Veteriner Fakültesi olarak, ilimizle özdeşleşen mandacılığın gelinen noktadaki dramatik durumunu tersine çevirmek; modern tesislerde, bilimsel ve sürdürülebilir bir manda yetiştiriciliği yapılmasına; katma değeri yüksek ürünler üretilmesine ve manda yetiştiriciliğinde yetkin ve sertifikalı yetiştiricilik yapılmasına öncülük edecektir. Ayrıca Türkiye’de kamu kuruluşları ve Üniversiteler içerisinde başka bir örneği olmayan ve yeni hizmete girecek bu tesis ile başta Üniversitemiz Veteriner Fakültesi öğretim elemanları ile öğrencilerin yapacakları eğitim ve akademik çalışmalara, ortam hazırlanacak; aynı zamanda Afyonkarahisar ilinin marka değerlerinden olan “Manda Yetiştiriciliği ve Manda Kaymağı Üretimi”ne rehberlik edilecektir” diye konuştu.
ORGANİK ÜRETİM EKİM’DE
AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram da törende bir konuşma yaptı. Dekan Bayram, “Ülkemizde, hatta dünyada en başarılı fakültelerden biri olmak, üstün vasıflı veteriner hekimler yetiştirmek, bölgemiz ve ülkemiz hayvancılık sektörüne maksimum katkı sağlamak amacıyla fakültemizde bir takım yenilikler ve atılımlar yapılmaktadır. Bu kapsamda, ilk olarak birazdan açılışını gerçekleştireceğimiz tesis ile şehrimizin marka değerlerinden olan mandacılık ile ilgili olarak modern tesislerimizde AR-GE çalışmalarını dünya standartlarında gerçekleştirebileceğiz. Çiftliğimizde ülkemiz için ilk olan ve başka örneği bulunmayan organik mandacılık çalışmalarına da başladık. Önümüzdeki Ekim ayından itibaren çiftliğimizden katma değeri yüksek organik manda ürünlerini piyasaya sunabilecek hale geleceğiz” ifadelerini kullandı.
4 YENİ
BİNA YAPILDI
Proje Koordinatörü ve AKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır bir konuşma yaptı. Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Doç. Dr. Kandır konuşmasında “Türkiye’de ilk kez bir üniversite bünyesinde kurulan mandacılık tesislerimiz ile yurdumuzda manda yetiştiriciliğine yeni bir bakış açısı kazandıracağımızı ve örnek olacağımızı belirtmek isterim. Tesisimiz 1.8 milyon TL’ye mal olmuştur. Proje kapsamında yarı açık tarzda 4 adet yeni bina yapılmıştır. Bu birimler, manda barınağı, malak barınağı, doğumhane ve revir ile süt sağım ünitesi ve süt depolama odasından oluşmaktadır. Hayvan refahı kriterine uygun planlanan modern tesisimizde, bugün için entansif manda yetiştiriciliğine yönelik gerekli teknik altyapı imkânı sağlanmıştır. Gelecek için hedeflerimiz, Anadolu mandalarının verim düzeylerini ve ürün çeşitliğini artırmayı ve mandacılığın ülke ekonomisine katkısını yükseltmeyi sağlayacak bilimsel çalışmalar planlamaktır” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

HEM EKONOMİK,
HEM DE KÜLTÜREL DEĞER
ZEKA Afyonkarahisar Koordinatörü Tuğrul Çınar törende yaptığı konuşmada, Afyon Kaymağı’nın ekonomik ve kültürel bir değer olduğunu kaydetti. Çınar, “Bu proje, 2012 yılında açtığımız sürdürülebilir kırsal-kentsel altyapı programı kapsamında bize sunuldu ve o günden beri de hem hazırlığıyla hem de uygulamasıyla sürdürüldü. Şu anda da bu projeyi tamamlamış bulunuyoruz. Mandacılık, Afyonkarahisar için çok önemli bir sektör. Hem ekonomik hem de kültürel olarak önemli bir değer. Bizim marka değerimiz açısından son derece önemli olan bu ürünlerin kaybolma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin yaptığı bir çalışma var. Bu çalışma, 1980 ile 2011 yılları arasında manda popülasyonu yüzde 92 oranında azaldığını söylüyor. Bir zamanlar bir milyonun üzerinde manda sayısı varken Türkiye’de 2011 yılına kadar bu sayı 85 binin altına düşmüştür. Bu, Afyonkarahisar’ın en önemli yöresel değerlerinden birinin de kaybolmaya yüz tuttuğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Modern Mandacılık Tesislerinin tamamlanmasında yoğun emek harcayan Öz-Gü İnşaat Firması adına Ferit Özer’e, ZEKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Taylan Uygun’a ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır’a Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından plaketleri takdim edildi.

SÜTTEKİ PROJE BAŞARILI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, sütçülük için hazırladıkları projenin üreticiyi de tüketiciyi de memnun ettiğini belirtti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’daki sütçülük sektöründe önemli bir atılım yapıldığını söyledi. Arap, “Afyon denilince unutulmaması gereken manda kaymağı ve manda yetiştiriciliğidir. Ben Üniversite’yi tebrik ediyorum.Yetiştiriciliğin teşvik edilmesi, elde edilen ürenlerin de kontrol edilebilir ve sağlıklı olması gerekiyor. İl Müdürlüğümüzce bir proje başlatıldı. Var olan süt miktarının sadece miktar olarak değil, kalite olarak da değerlendirilmesi gerekiyordu. 500 bin ton sütün, soğuk desteği almadığı için, kalitesiz değerlendirildiği için üreticiye katkısı olmuyordu. İl genelinde işletmleden üreticiye 65 bin koordinat girilerek tüm araçların izlenebilirliği sağlanarak sütün kalitesini artırma yönünde yaptığımız başarılı çalışma ile geçen yıl en düşük 60 kuruş olan süt fiyatı bu yıl 90 kuruş” şeklinde konuştu.
MANDA KAYMAĞINA DA
STANDART GELİYOR
Arap, şöyle devam etti:
“Bu, üreticiye daha fazla yem alabilme gücü demektir. Aynı zamanda dişi hayvanların elden çıkmasını engellemek ve hayvancılığa önem vermiş olması demek. Bu çalışma, manda sütü kalitesini de geliştirecektir. Biz manda sığırcılığı olarak da çalışma başlatmamız gerekiyordu. Afyon Kaymağı denilince bir elin parmağını geçmez, has manda kaymağı üreten onaylı tesis sayısı. Herkes, evinde bir şekilde manda kaymağını üretiyor ve piyasaya sunuyordu. Bizim çalışmamız, bunların daha hiyjenik alanlarda üretilmesini sağlamaktır. Bu işi doğru yapanların ticaretini artırmak ve haksız rekabetin önüne geçmek istiyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme