Afyon Kalesi'ndeki Merdiven Kaç Basamaklı?

Şehrimizin simgesi Afyon Kalesi'ne çıkarken kaç basamak çıkıyoruz?

Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde, sönmüş bir volkanın üzerinde yer alan ve yerden 226 metre yüksekliğe sahip olan doğal bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş bir kaledir. MÖ 1350 yıllarında Hitit İmparatoru II. Murşil döneminde Arzava seferi sırasında bir askeri üs olarak kullanılmış olan bu kale, önce Hapanuva olarak bilinirken, Roma ve Bizans dönemlerinde Akroenos adıyla anılmıştır. Selçuklu Hanedanı döneminden itibaren ise Karahisar adıyla tanınmıştır.

Tarihi dokusu tamamen korunamasa da, hala bazı tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat’ın hazineleri bu kalede saklandığı için, kale Hisar-ı Devlet olarak da adlandırılmıştır. Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip olarak değiştirilmiştir. 1573’te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan dolayı kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.

Peki şehrimizin simgesi kalemize çıkmak için kaç basamak çıkmak zorundayız?

Afyon Kalesi’nin zirvesine çıkabilmek için tam 701 basamak merdiven tırmanmak gerekiyor. Şehr-i Karahisar’ı en güzel manzarayla görmek için bu merdivenlerin tek tek tırmanılması gerekiyor.

Bakmadan Geçme