Afyon jeotermal enerjiden elektrik üretecek

Termal’in başkenti Afyonkarahisar’da jeotermal kaynaklar turizim, ısıtma ve seracılığın ardından elektrik üretiminde de kullanılacak. Kurulacak enerji santralinde başlangıç olarak iki megawatt elektrik üretmeyi hedeflediklerini açıklayan Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET’in elektrik enerjisinden yıllık yaklaşık 2 Milyon 500 Bin TL gelir elde edeceğini belirtti. Ulutürk, Afyon'da jeotermalin entegre kullanılması halinde yıllık [&hellip]

Afyon jeotermal enerjiden elektrik üretecek

Termal’in başkenti Afyonkarahisar’da jeotermal kaynaklar turizim, ısıtma ve seracılığın ardından elektrik üretiminde de kullanılacak.

Kurulacak enerji santralinde başlangıç olarak iki megawatt elektrik üretmeyi hedeflediklerini açıklayan Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET’in elektrik enerjisinden yıllık yaklaşık 2 Milyon 500 Bin TL gelir elde edeceğini belirtti. Ulutürk, Afyon’da jeotermalin entegre kullanılması halinde yıllık 200 bin ton kömürün yanmamasının önüne geçileceğini söyledi.

AFYON’UN 4’TE 1’İNİ ISITIYOR
Afyonkarahisar’ın jeotermal su enerjisiyle ısıtılması amacıyla özel idare, belediye, ticaret ve sanayi odası ile çeşitli dernek ve kuruluşların ortaklığıyla 18 yıl önce kurulan AFJET, termal turizme su temini ve ısıtmanın ardından termal sera ve elektrik üretimi de yapacak. İl merkezinde 15 bine yakın abonesiyle evleri ısıtan AFJET’in gelecek yıl jeotermal sahalarda kurulacak seralara da ısıtma hizmeti vereceğini açıklayan Yusuf Ulutürk, “Abone sayısı itibariyle yaklaşık Afyonkarahisar’ın 4’te 1’in ısıtıyoruz. Mevcut abonelerin yanı sıra 250 dönüm alanda kurulabilecek teknolojik seraları ısıtacağız. Şu an 6 bin civarında olan termal tesislerin yatak kapasitesinin 10 bine ulaşması hedefleniyor. Biz 15 bin abone ve 250 dönüm sera ısıtmasının yanı sıra bu 10 bin yataklık termal tesislerin hem ısıtmasını hem de termal su teminini sağlamayı hedefliyor, çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz” dedi.
TERMAL SUYUN HER SICAKLIĞI
DEĞERLENDİRİLECEK
Jeotermale farklı bir bakış açısı getirmeyi istediklerini belirten Yusuf Ulutürk, 120-130 derece sıcaklıkta çıkan suyun termal banyolarda ancak 40-45 derecede kullanılabildiğini söyledi. Suyu termal havuz ve hamamlara vermeden önce elektrik enerjisi üretimi, seracılık ve ısıtmada kullanacak entegre bir sistem hedeflediklerini ifade eden Ulutürk, “Termal suyu her ısıda farklı bir amaçla kullanmayı planlıyoruz. 120 derecede çıkan termal suyla önce elektrik enerjisi üreteceğiz. Sonra termal seralar ve konut ya da otel gibi tesisler ısıtılacak. Sonra su 45 dereceye düşürülerek termal tedavi hizmetlerinde kullanacak. Termal su tesislere giderken sadece borularda dolaşarak elektrik enerjisi ve seracılıkta kullanılabilecek. Her ısıda ülkemize katma değer sağlayacak. Bu şekilde entegre bir kullanımla jeotermal enerjiyi en verimli ve etkin kullanan şirket olarak tüm termal kuruluşlara örnek olmayı planlıyoruz” diye konuştu.
ELEKTRİKTEN YILLIK 2 MİLYON 500 BİN TL
Türkiye’de şu an jeotermal alanlarda 110 megawatt gücünde elektrik üretimi yapıldığını hatırlatan Genel Müdür Ulutürk, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan çalışmalarla bu yıl üretimin 200 megawatta kadar yükselmesini beklediklerini vurguladı. Jeotermalden elektrik üretiminin su sıcaklığın çok yüksek olduğu yerlerde yapıldığını belirten Ulutürk sözlerini şöyle sürdürdü, “Ülkemiz için önemli olan orta sıcaklığa sahip sahaları da elektrik üretiminde kullanmak. Bunun için AFJET olarak bu konuda da öncü ve örnek olmak istiyoruz. Sahamızda 120-125 derece civarında bir su sıcaklığı var. Fizibilite çalışmaları yapıldı. 2 kuyumuzdan yaklaşık olarak 2 megawatt civarında elektrik üretimi planlıyoruz. Bu üretim AFJET’e bugünün değeriyle yıllık yaklaşık 2 Milyon 500 Bin TL’lik bir gelir sağlayacak. Önce kendi enerji ihtiyacımızı karşılayıp sonra elektrik dağıtım şirketine satmayı planlıyoruz. İleride üretimi 4 megawatt gücüne arttırmak için de alt yapı çalışmalarımız var.”
YILLIK 200 BİN TON KÖMÜR YAKILMAYACAK
Kullanılan jeotermal kaynağın tekrar doğaya reenjekte edildiğini de belirten Yusuf Ulutürk, Türkiye’de reenjekte uygulamasını ilk kez AFJET’in uyguladığını anlattı. Termal suların yüzde 95’inin tekrar yerin altına gönderildiğini kaydeden Ulutürk, 120 derecede çıkartılan termal suyun farklı kullanım alanlarında kullanıldıktan sonra 50-60 derece arasında bir sıcaklıkla yeniden yerin altına gönderildiğini söyledi. Reenjekte edilen su oranının yüzde 90-95 civarında olduğunu ifade eden Ulutürk, havuz ve duşlarda kullanılarak kirlenen yüzde 5 oranındaki atık suyun ise atık su arıtma tesisine gönderildiğini belirtti. Jeotermal enerjinin entegre kullanılması halinde yıllık 123 milyon TL değerinde 200 bin ton kömür ya da aynı enerjiye eşdeğer 103 milyon TL’lik, 15 milyon metreküp doğalgazın yakılmasının engelleneceğini açıklayan Ulutürk, bunun hem çevre kirliliğini engelleyeceğini hem de ekonomiye katkı sağlayacağını ifade etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme