'Afyon için ürettim, ama kimse alakadar olmadı'
Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese) arkasında uzun yıllar camii ve Osmanlı eserlerinin minyatürlerini çalışan Ali İhsan Kocaçay, Afyonkarahisar'a eser kazandırmak amacıyla ürettiği minyatürleri satmadığını söyledi.Burcu Aydın: Ali İhsan Kocaçay kimdir?Ali İhsan Kocaçay: Aslen Afyonluyum. Emekli Elektrikçiyim. On yıldır foleks, plastik üzerine camii maketleri yapmakla uğraşıyorum. Osmanlı eseri camilerin maketini çocuk yaştan beri yapıyorum. Peygamber [&hellip]
Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese) arkasında uzun yıllar camii ve Osmanlı eserlerinin minyatürlerini çalışan Ali İhsan Kocaçay, Afyonkarahisar’a eser kazandırmak amacıyla ürettiği minyatürleri satmadığını söyledi.
Burcu Aydın: Ali İhsan Kocaçay kimdir?
Ali İhsan Kocaçay: Aslen Afyonluyum. Emekli Elektrikçiyim. On yıldır foleks, plastik üzerine camii maketleri yapmakla uğraşıyorum. Osmanlı eseri camilerin maketini çocuk yaştan beri yapıyorum. Peygamber Efendimizin (SAV) hadisi şerifi doğrultusunda bu uğrayışa merak saldım.
Burcu Aydın: Uzun yıllar uğraştığınız cami minyatürleri Afyonkarahisar’da ilgi gördü mü?
Ali İhsan Kocaçay: Hayır görmedi. Kimse gelen giden, bakan yok. Ama Afyon dışından çok gelenler var. Onlar alaka gösteriyorlar. İnceleyip internet ortamına kadar bu çalışmaları yansıttılar. Ben bunları Afyon için ürettim. Ama Afyon’dan hiç kimse alakadar olmadı. Afyon’a bir eser kazandırmak istedim. Ama basit bir yerde gelenlere sergiliyoruz.
Burcu Aydın: Minyatür çalışmalarınızı atölyenizin yanında bulunan alanda ziyarete açık bir sergi olarak düzenlediniz. Bu çalışmalar satışa sunuluyor mu?
Ali İhsan Kocaçay: Bu çalışmaları sözün başında belirttiğim üzere Afyon için ürettim. O nedenle sergilemekle yetiniyorum. Bir müze gibi çalışmalarımızın sergilenmesini arzu ettim. O nedenle satış sözkonusu olmadı. İlgi görmesi halinde turistlerin izlemesini istedim. Daha geniş bir atölyede çalışmayı elbette düşündüm. Ama maddi gücüm nispetinde, imkânlar ölçüsünde bu kadar faaliyet gösterebiliyorum. Malzemeler çok pahalı. İmalatları borçla hazırlayabildim. Daha iyi şartlarda ve mekânda çalışmayı bende isterim. Ama maddi yetersizliklerden dolayı bu mümkün olamıyor. Bu eserleri ben emekli maaşı ile uğraşarak hazırladım. Borç içerisindeyim iki yıldır çalışamıyorum. Bu nedenle yeni çalışmalar yapamıyorum.
Burcu Aydın: Beklentiniz ya da bu vesile ile ilgili ve yetkili çevrelere mesajınız var mı?
Ali İhsan Kocaçay: Çalışmalarımı ziyaret edenler arasında mimarlar ve mühendislerde vardı. Onlara bir heyetin bu çalışmaları değerlendirerek sanat eseri ise Afyon’a kazandırılmasını değilse de hobi mahiyetinde kalacağını ifade etmiştim. Bu çalışmalara bay, bayan ilgi duyan gençlerimiz var. Ancak usta yetiştirme, beceri geliştirme noktasında destek şart. Şu ana kadar hiç kimseden bu konuda böyle bir fikir ya da destek gelmedi. Hemen her sene üniversite öğrencisi çocuklarımıza tez hazırlama konusunda da katkı sunuyorum.
Burcu Aydın: Minyatür eser çalışması maket üretmek isteyenlere tavsiyeleriniz var mı?
Ali İhsan Kocaçay: Bu işin Türkiye de gelişmesini daha fazla ilerlemesini istiyorum. Çünkü bildiğim kadarıyla bu sanatı Türkiye de fazla yapan yok. Edindiğim intibaa göre bir yerde bir camii minyatürü üretilmiş ama bir ikinci çalışma mevcut değil. Ama bu camii eserleri veya Osmanlı-Selçuklu eserlerinin yapılarak, hatta tüm vilayetlerde dolaştırılıp gençlere gösterilmesi öğretilmesi gerekir. Ecdat mirası eserlerimizin maket imalatında usta yetiştirilmesi için destek şart. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı