Afyon için termal turizm temel ekonomi

  “Afyonkarahisar Turizm Master ve Eylem Planı” sonuç raporu sunumu önceki gün öğleden sonra Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. İl tanıtım videosu sunumu ardından toplantının açılışını İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır yaptı.İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır plan kapanış toplantısında yaptığı konuşmada turizmin Afyon insanına iş ve aş sunan önemli [&hellip]

“Afyonkarahisar Turizm Master ve Eylem Planı” sonuç raporu sunumu önceki gün öğleden sonra Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. İl tanıtım videosu sunumu ardından toplantının açılışını İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır yaptı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır plan kapanış toplantısında yaptığı konuşmada turizmin Afyon insanına iş ve aş sunan önemli bir sektör olduğuna dikkat çekti. Şehrin işleyen bir turizm sektörü olmasından dolayı çok şanslı olduğunu belirten Tanır, “Turizm Afyonkarahisarlı hemşerilerimize iş ve aş sunan önemli bir sektördür. Afyonkarahisar olarak işleyen bir turizm sektörü olmasından dolayı çok şanslıyız. Son yıllarda Afyonkarahisar turizmin önemli çekim merkezlerinden biri oldu. Montaigne ‘Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgâr yardım etmez’ demiştir. Nathaneil Brender ise  ‘Eylem planı bulunmayan bir hedef ancak bir hayal olur” der. İlin turizmdeki parçalı yapısını aynı hedefe yönlendirmeyi amaçlayan bu çalışmaya gerçekten büyük emek sarf ettik. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Turizm ve Kültür Komisyonlarını ortaya koyduğu fikirler, raporlar master planına altlık oluşturdu. Tüm komisyon başkan ve üyelerine teşekkür ederim. Ayrıca turizmle ilgili olan kurum ve kuruluşlarının yaptığı ve planladığı çalışmalardan faydalandık.” dedi.
“15 YILLIK YOL HARİTASI ORTAYA ÇIKTI”
Çalışma kapsamında günümüze kadar yapılan master planı, çalıştay, kongre ve bilimsel kaynakları taradıklarını belirten Tanır, “Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızın çalışmalarını bu planda dikkate aldık. İhsaniye, Şuhut, Merkez ve Sandıklı da yaptığımız toplantılarda ‘Alan taraması’ yaparak paydaş, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın görüşlerini aldık. Yine konaklama tesisi yöneticileri ile toplantı yaparak onların önerilerini aldık. Unutmayalım ki, ‘Master Planları’ İmar planlarındaki 100.000’lik ve 25.000’lik planlar gibi düşünülmelidir. Yani üst ölçekli planlardır. Master planı ile Afyonkarahisar’ın hedefleri, stratejileri ve eylem planları ortaya çıktı. Bugüne kadar yapılmış çalışmalar ve kurumların yaptığı çalışmalar bir çatıda toplandı. Turizm alanında 5, 10, 15 yıllık gelişim sürecini kapsayan yol haritası ortaya çıktı. İl kültür ve Turizm Müdürlüğünün çalışmalarına ve paydaşların çalışmalarına rehberlik edebilecek bir plan ortaya çıktı.” diye konuştu.
“PAYDAŞLARIN
DESTEĞİ BEKLENİYOR”
Afyonkarahisar’ın turizmdeki konumunu yeterli görmeyip, turizm payını yükseltmeyi amaçladıklarını kaydeden Tanır, “Birlikte atacağımız adımlarla Afyonkarahisar’ın turizminde karşılaştırmalı üstünlüklerini öne çıkararak başarı sağlayabiliriz. Kuşkusuz, siyasi idarenin, il yöneticilerinin, üniversitelerin, odaların, turizm işletmelerinin, sivil toplum kuruluşlarının, esnafların ve halkımızın sahip çıkmadığı bir master planı ne kadar mükemmel olursa olsun başarılı olamaz. Bunun için ‘Turizm master planı ve eylem planının’ hayata geçebilmesi için tüm turizm paydaşlarımızın emek ve desteklerini bekliyoruz. Bu planla genel bütçeden, yerel yönetimlerden ve turizm işletmelerinden sağlanan kaynakların ‘ortak amaçlar’ için koordineli olarak kullanılması son derece önemlidir. Biz daha iyiye ulaşmayı hedefliyoruz. Büyük gayretlerle pek çok paydaşın katkısı ile hazırladığımız Afyonkarahisar Turizm Master ve Eylem Planının ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
“KATILIMCI YÖNTEM TERCİH EDİLDİ”
Afyonkarahisar Turizm Master ve Eylem Planı sunumunu Belda Proje Danışmanlık Şirketi Müdürü, Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Saffet Atik gerçekleştirdi. Turizm Master ve Eylem Planının katılımcı bir yöntemle ele alındığını dile getiren Atik, “Yüz yüze görüşmeler yapıldı, anketler dağıtıldı. Fakat maalesef bunlara tam bir dönüş ve yanıt alamadık. Ondan fazla arazi gezisi düzenlendi. Kısa bir anlatımla bilgi tazeleme hafızayı yoklama olarak ele alınız. Çünkü Afyonlular benden daha iyi biliyorlar. İç Batı Anadolu alt bölgesinde yer alan şehrin komşusu olup da termal turizm de söz sahibi olan iller var. Bu illerle bir sinerji, güç birliği yaratımı ortaya çıkabilir. Yaklaşık Afyon’un nüfusu 725 bindir.” dedi.
“TERMAL, TEMEL EKONOMİ”
Afyonkarahisar’ın büyüyecek olan bir il olduğuna temas eden Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Saffet Atik, şehrin dört mevsimi yaşama avantajına sahip olduğunu söyledi. Karayolunda Türkiye’de 4 hattın kesiştiği tek yerin Afyonkarahisar olduğunu belirten Atik, “Jeotermal kaynaklar muhtemelen en önemli fiziki üstünlüklerdir. Termal anlamda 4 turizm merkezi var. Ömer-Gecek, İhsaniye’de Gazlıgöl, Sandıklı’da Hüdai Kaplıcaları ve Bolvadin’de termal kaynaklarımız var. Turizm Bakanlığı’nca yapılan bir çalışmada şehrin termal turizm kapasitesi 70 bin yatak olarak belirlenmiştir. Bu durum gerçekten fevkalade önemlidir. Biz karşılaştırmaları daha çok termalin ön plana çıktığı illerle yaptık. Hatta bir kişiye düşen yatak sayısı ile mukayese yaptık. Afyon bu noktada çok üst sıralarda yer alıyor. Afyon için termal turizm bir temel ekonomidir. Bunu çok rahatlıkla iddia edebiliriz. Değerler bunu gösteriyor.” diye konuştu.
“AFYONKARAHİSAR, KURTULUŞ
SAVAŞININ VERİLDİĞİ TOPRAKLAR”
Termal ve sağlık turizminin Afyonkarahisar geleceğinde en önemli turizm dalı olacağı yönündeki görüşü ifade eden Atik, “Termal turizmle beraber bir bütünleşik turizm sektörü ortaya çıkabilir. Yani termal ve sağlık turizmi yeme içme turizmiyle, kültür turizmiyle yeni yapılan Afyon dokusunda ki iyileştirmelerle bir şehir turizmini yaratabilir. Bunlar bütünleşik olarak hareket edebilir. Herkesi ilgilendiren fevkalade bir zenginlik ise Afyonkarahisar Kurtuluş Savaşımızın gerçekleştiği topraklarımızdır. Bu gerçekten son derece önemli ve bir aidiyet duygusuyla bir şuurla yapıldığı zaman bellekte yer eder. Özellikle bizim Gelibolu da Savaş Tarihi Turizmi diye bir alanımız var.” şeklinde konuştu.
Toplantının son konuşmasını ise Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe yaptı. Boztepe, Turizm Master ve Eylem Planının şehre hayırlı olmasını temenni etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme