• Haberler
  • Genel
  • “Afyon güneşten elektrik üretmede çok avantajlı”

“Afyon güneşten elektrik üretmede çok avantajlı”

TÜTEV Şubesi’nce organize edilen , “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu seminerde konuşan Tunçmatik Grup CEO'su Mehmet Özer, ” Ben de Afyonkarahisar'lıyım. İlimiz güneş enerjisinden elektrik üretmede çok avantajlıdır.” dedi Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi'nce hafta sonu, “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu seminer düzenlendi. Seminer hafta sonu saat 13.00’de ATSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Seminerin [&hellip]

"Afyon güneşten elektrik üretmede çok avantajlı"

TÜTEV Şubesi’nce organize edilen , “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu seminerde konuşan Tunçmatik Grup CEO’su Mehmet Özer, ” Ben de Afyonkarahisar’lıyım. İlimiz güneş enerjisinden elektrik üretmede çok avantajlıdır.” dedi

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi’nce hafta sonu, “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi” konulu seminer düzenlendi. Seminer hafta sonu saat 13.00’de ATSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasını TÜTEV Yönetim Kuruluşu Başkanı Emin Köse yaptı.
PEK ÇOK EĞİTİM DÜZENLENDİ
TÜTEV Şube Başkanı Emin Köse, “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi” başlıklı seminere özellikle CEO Mehmet Özer’in Tunçmatik Grubunu temsilen bizzat katılmak için Rusya ziyaretini kısa tuttuğunu belirterek Özer’e teşekkür etti. Köse; “Diğer konuşmacımız Hoca Elektrik sahibi İbrahim Sömer’e şahsım ve sizler adına çok teşekkür ederim. Ayrıca ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve yönetimine tüm ekibinede her zaman bize verdikleri destekler ve katkılardan dolayı çok teşekkür ederim. TÜTEV Afyonkarahisar Şubesi kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar ilimizdeki mühendis ve teknik elemanların sosyal dayanışmasının artırılması ve teknik gelişimini sağlamak amacıyla çok sayıda sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler ile seminerler ve projeler dahilinde eğitimler düzenlemiştir.” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİ MÜHİM
Etkinlikler kapsamında, Türkiye ve dünya için büyük öneme sahip temiz enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ilgili seminer düzenlediklerinden söz eden Köse; “Fosil kaynakların hızlı bir şekilde tükendiği ve temiz enerji kaynaklarının daha da önemli hale geldiği günümüzde başta zengin ve ileri dünya ülkeleri olmak üzere tüm dünya yeşil enerjiye ciddi yatırımlar planlamakta. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 23’üne sahip olan Suudi Arabistan 2032 yılına kadar 109 milyar dolar yatırımla 41.000 megawatt güneş elektrik santrali kurmayı hedefliyor. Bu rakam Suudi Arabistan elektrik ihtiyacının üçte birine karşılık gelmekte.” dedi.
2013 GÜNEŞ ENERJİSİNDE KRİTİK YIL
TÜTEV Şube Başkanı Emin Köse, 2009 yılında Almanya ve Fransa’nın liderliğinde Avrupa’nın 12 büyük şirketinin Kuzey Afrika çöllerinde güneş enerji santralleri kurmak için DESERTEC projesini açıkladığını hatırlatttı. Projeye göre 2050 yılına kadar 400 milyar euro yatırımla, Kuzey Afrika çöllerine kurulacak güneş santralleriyle elde edilecek sıcak su buharının türbünlerden geçirilmesiyle üretilecek elektrik, denizaltı kablolarla Avrupa’ya iletileceğini kaydeden Köse; “Dünyadaki bu gelişmelerden geri kalmak istemeyen ülkemiz için, 2013 yılı güneş enerjisinde kritik bir yıldır. EPDK 2013 Haziran ayında ilk kez güneş enerji lisans başvurularını aldı. Toplam 496 başvuru yapıldı ve gelen 9.000 megawatt lık kapasiteden 600 megawatt lık kısma lisans verilecek.” diye konuştu.
YATIRIMLARIN ARTMASI GEREKİYOR
Türkiye’nin kullandığı enerjinin yaklaşık yüzde 75’ini ithal ettiği ve bunun içinde 2012 yılında 60,2 milyar dolar harcadığı düşünüldüğünde cari açığın düşürülmesi ve dışa bağımlılığın azaltılarak dünya siyasetinde elin güçlenmesi gerektiğine değinen Köse; “Bu alanda teknoloji üretebilen bir ülke olmamız için bu konuda çok daha fazla gayrete ihtiyacımız var. Bu seminerinde Afyonkarahisar’ımızda da bu yatırımların artmasına vesile olması dileğiyle sözü ilk olarak Tunçmatik Grup CEO’su Mehmet Özer ardından Afyonkarahisar’da şu anki en büyük güneş enerjisi yatırımını yapan Hoca Elektrik sahibi İbrahim Sömer’e veriyoruz.” şeklinde konuştu.
ÜRETİM ARTIP AZALABİLİYOR
Tunçmatik Grup CEO’su Mehmet Özer, güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinin hızla geliştiğini, bu nedenle kurulum maliyetlerinin çok düştüğünü kaydetti. Amortisman sürelerinin 8 yıla kadar indiğini aktaran Özer sözlerine şöyle devam etti: “Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında, ülkemizdeki yatırımlar ve çalışmalar çok azdır. Bende Afyonkarahisar’lıyım. İlimiz güneş enerjisinden elektrik üretmede çok avantajlıdır. Panel üreticisi firmalarının 25 yıla kadar garanti süresi verip, santralin 30 yıl ekonomik işletme süresi vardır. Hiçbir yakıt gerektirmeyen ve de bakım masraflarının diğer elektrik enerjisi üretim şekillerine nazaran çok düşüktür. Çift yönlü sayaç takılarak, kullanılmayan elektrik fazlasının 10 yıl boyunca devlet güvencesiyle alım garantisi verilmektedir. Lego örneğinde olduğu gibi santraldeki elektrik üretim miktarı artırılıp, azaltılabilmektedir. Bu da esnek bir üretim modeli olduğundan işletmelere büyük bir avantaj sağlamaktadır.” dedi.
SANTRAL OSB’DEKİ BİNANIN ÇATISINDA
Hoca Elektrik sahibi İbrahim Sömer, güneş enerjisinin kullanımı konusunda Afyonkarahisar’da ilk olduklarını, kurulum aşamasında karşılaştıkları zorlukları ve bunları nasıl aştıklarını anlattı. Sömer, güneş enerjisinden elektrik üretmek için kurdukları santralin 100 kilowvatlık olduğunu, santralin OSB de bulunan kendilerine ait binanın çatısında bulunduğunu sözlerine ekledi. Seminere; işadamları ve teknik elemanlar katılırken yaklaşık 110 katılımcının semineri takip ettiği gözlendi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme