Afyon Gastronomide Kaçıncı Sırada?

Afyonkarahisar mermerin ve zaferin başkenti olduğu gibi lezzetin de başkenti. 600'den fazla yöresel yemeğe sahip olan Afyonkarahisar, bu özelliğini UNESCO'nun tesciliyle taçlandırdı

Afyonkarahisar’ı birçok şekilde tanımlayabiliriz. 26 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Büyük Taarruz’un emri Kocatepe’de verilmiştir. Afyonkarahisar, bu özelliğiyle zaferin başkentidir.

Afyon Mermeri, dünyanın farklı coğrafyalarına ihraç edilirken, birçok ünlü eserde de kullanılmıştır. Türkiye’nin mermer ihracatının yaklaşık yüzde 10’u Afyon’dan gerçekleştirilirken, 500’ü aşkın fabrika ve atölye ile de mermer istihdamın da lokomotifidir. Bu özelliğiyle Afyonkarahisar, mermerin de başkentidir.

Afyonkarahisar, Anadolu’nun bütün zenginliğini kavşak noktası olması özelliğiyle barındıran; bu hasleti yöresel yemeklere de yansıtan bir şehirdir. 2019’un Ekim ayında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi kategorisinde yer alması kabul edilmiştir. Afyonkarahisar böylece Gaziantep ve Hatay’ın ardından Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi dalında Türkiye’yi temsil eden 3’üncü şehir olmuştur. Afyon, 600 yöresel yemeğiyle keşfedilmeyi bekliyor.

Bakmadan Geçme