Afyon ESOB, Türkiye'deki en güçlü birliklerden biri
Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak ile ESOB Başkan Danışmanı İhsan Beşer, gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti. ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Birlik olarak Türkiye'nin en iyi birlikleri arasında olduklarını belirterek Afyonkarahisar esnafına ve ekonomisine katkı sağladıklarını vurguladı.GAZETENİZ KOCATEPE: Son zamanda Didim'de yaptığınız toplantı gündeme geldi. Bu toplantı neden yapıldı?Abdülkadir Konak: Didim'de [&hellip]
Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak ile ESOB Başkan Danışmanı İhsan Beşer, gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Birlik olarak Türkiye’nin en iyi birlikleri arasında olduklarını belirterek Afyonkarahisar esnafına ve ekonomisine katkı sağladıklarını vurguladı.
GAZETENİZ KOCATEPE: Son zamanda Didim’de yaptığınız toplantı gündeme geldi. Bu toplantı neden yapıldı?
Abdülkadir Konak: Didim’de daha önce sadece Başkan ve Başkan Vekili ile o toplantıya gidiyorduk. Bu sefer dedik ki Odalar’ın Yönetim Kurulu üyelerini götürelim. Başkan ve Başkan Vekili konuları tam aktaramayabiliyor delegeye. Biz Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Tarife Kurulu hep birlikte toplantı yaparız. Odaların yönetimindeki kişilere, Yönetim Kurulu olarak neler yaptığımızı anlatmak istedik. Didim bizim, kendi tesisimiz. Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun dinlenme tesisidir. İnsanlara bir farklılık yaşatmak için Didim’e gittik. Bütün delegelerimiz için hazırladığımız yarım saatlik bir slaytımız vardı. Onu da gösterdik. Bu tür toplantıları Cumhurbaşkanımız, diğer siyasi partiler de yapıyor, üst kuruluşumuz da, sivil toplum kuruluşları da yapıyor. Burada mühim olan görüş alışverişidir. Biz de bunu yapmak istedik. Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Türkiye’deki en iyi Birlikler’den biri. Mesela Uşak’taki Birlik, bir dairede, 3 personelle çalışıyor.
Personel durumu nedir?
Bizim Birlik’te 15 personelimiz var. Şirkette de 20 personelimiz var. Bu sene 2 kişiyi emekli ettik.
Esnaf Odaları Birliği ne yapıyor, hangi hizmetleri üretiyor?
Afyonkarahisar büyük bir hinterlant. Odalarımızda üyelerimizin ne işi varsa bizimle irtibata geçer. Hastanelerde, Valilik’te, daire müdürleri ile kontak noktasıyız. 37 adet odamız var. Hepsinin işini görmek üzere çalışıyoruz. İŞKUR vasıtasıyla Girişimcilik Eğitimleri, KOSGEB vasıtasıyla esnafa destek konularında Birlik olarak gayret ediyoruz. KOSGEB ile ilgili bu yıl kaç kişi faizsiz kredi aldı, biliyor musunuz? 2586 kişi faizsiz kredi aldı. KOSGEB kanalıyla bankalardan alınıyor bu faizsiz kredi. 61 milyon 900 bin lira, Afyonkarahisar’a KOSGEB aracılığıyla giren paradır bu. Bu sene hedefimiz 500 kişinin Girişimcilik Eğitimi almasıdır. 300’e yakın kişi bu eğitimi aldı. Bizim KOSGEB eğitmenimiz de kendi eğitmenimizdir, akredite edildi. Vatandaş, İŞKUR’a kaydoluyor, Girişimcilik Eğitimi için. Mülakat yapılıyor. Biz ne zaman işyeri açacağını, sermayesi olup olmadığını soruyoruz. Biz kafasında işyeri açma planı olan kişilere destek olmaya çalışıyoruz. Her işyeri açan bu eğitimden geçmeli. 4 günlük bir eğitim bu. İşyerini Besmele çekip açtığında bir günlük masraf nedir, bunu bilmeli.
62 milyon lira, hangi sektörlerde harcandı?
Bir yıl ödemesiz bir para alındı. 20 ila 30 bin lira arasında para alındı. Yaptığı işe, çalıştırdığı kişi sayısına göre bir düzenleme yapıldı. Pazarcı da aldı, imalatçı da aldı, manav da aldı, bakkal da aldı. Şartları taşıyan pek çok kişiye verildi. Banka borcu olanlar için önce yapılandırma arandı, sonra yapılandırma da aranmadı. Piyasaya güç olsun diye verilen bir paraydı. Bence amacına ulaştı.
ESOB’un kaç üyesi var?
37 odamızın 18 bin 500 aktif üyemiz var. Afyonkarahisar’ın yüzde oranı, diğer illere göre fazla. Bu rakamlar daha yüksekti. Şoförler sistem dışında bırakıldı, artık sadece şoförlük yapanlar bizim üyemiz değil. Bizim yıllık aidatımız yok. 5 yılda bir sicil vizisine gelir. Bize 5 yılda bir gelir. Yıllık 35 lira civarı para alınır. Oda gelirlerinden de yüzde 3 pay alırız.
AFES hakkında da bilgi verir misiniz?
AFES kurum şirketi. Şahıs olarak orada bir kişi var. Onun dışında hep kurumsal. Bir tek iş yapıyoruz. Sadece sigara satıyoruz. Biz, bir dal sigaranın hesabını yapıyoruz. Maliye’nin kontrolünden geçiyor, üretildiği anda bize gelişleri kontrol altında. Burada kurulu bir düzenimiz var. Atımız, arabamız var. Müdürlere, şeflere verdiğimiz arabalarımız var. 15-16 aracımız var. Zararsız götürmeye çalışıyoruz. Geçen seneki net kârımız 100 bin lira. Çok değil, az da değil. Bizim orada çalışan kişi 3 bin lira maaş alıyor. Prim usülü çalışıyoruz.
AFES’in kombinesi satıldı mı?
Hayır ama satılık. Biz orayı 2001 yılının Aralık ayında aldık. Biz fatura kesiyoruz, Tarım Müdürlüğü takip ediyor, vatandaş bize gelmiyor. Zarara doğru dönünce Kasaplar Odası talip oldu. Oda’yı da kapsayan bir şirket kurarsan kiraya veririz dedik. Öyle bir şirket kurdular. Tarımda mevzuat değişti. 2-3 milyon liralık bir yatırım gerekiyor. Biz oradan elde edeceğimiz geliri bir vakfa harcayalım istiyoruz. Biz ilk defa geçen sene esnaf çocuklarına karşılıksız burs verdik. 16 çocuğumuz bu burstan yararlandı. Her müracaat edene değil, belirli kriterlere uyanlara verdik. Vakfa dönüştüğümüz, altyapı oluşturduğumuz zaman bu iş netleşir.
Talip var mı?
Bir-iki talip oldu, rakamda buluşamadık. Görüşmeler devam ediyor. Şu anda durgunluk var. İki ay önce daha fazla hareketlilik vardı. Bizim kafamızda bir rakam var. O rakama ulaşmaya çalışıyoruz. Acil paraya ihtiyacımız yok, değerini bulmayı istiyoruz. Hiç satamazsak kiraya vermeyi düşünüyoruz.
Esnaf ve sanatkarın bugünkü durumu nedir? Sesiniz çıkmıyor şeklinde de eleştiriliyorsunuz. Ne diyorsunuz?
Türkiye’nin temel sıkıntısı planlama. Bunun içinde her sektör var. Çok hızlı büyüme gerçekleşiyor, bir anda küçülme yaşanıyor. Dünyada esnaf ve sanatkar oranı yüzde 1’dir. İş bulamayan, hemen kendine bir işyeri açmış. Planlama ve kontrol yok. 800 yıl önce Ahilik Sistemi’nde bu planlama varmış. Herkes bakkal olmasın mesela. Planlama olursa, esnaf ve sanatkar para kazanacak. Faaliyetlerimizi basınla paylaşıyoruz. Bazı insanlar esnaf ve sanatkarın sorunlarını yansıtarak tepki çekiyorlar, olacak işi olmaz hale getiriyorlar. Bizzat Vali Bey’in yanına çıkarak halledeceğim konu, yazıldığı zaman ‘İncelensin’ deniliyor. Biz çözüm odaklı çalışıyoruz. Sorunu mahalinde çözmeye çalışıyoruz. Burada çözemezsek Ankara’daki teşkilatımızla, ilgili bakanlığımızla çözmeye çalışıyoruz. Yapımız bu. Çıkıyor adam, ‘Şu neden yapılmadı’ diyor. Halbuki yapılıyor. Adam onu seçim malzemesi yapmaya çalışıyor. Biz 280 kişiye hoş görünmek için 18 bin 500 kişiye zarar veremeyiz. Yanlış bir hareket, hepimize zarar verir. Yöneticilerimiz sorunlarımızı çözüyor.
Vergi sorunu, ruhsat sorunu gibi sorunlar nasıl çözülüyor?
Zaman zaman Bakanımız’la bir araya gelip sorunlarımızı anlatıyoruz. Konfederasyon vasıtasıyla sorunlarımız Cumhurbaşkanı dahil tüm yöneticilerimize iletiliyor. Bu şekilde çözülen pek çok konu var. 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nden sonra çok daha fazla sorun çözüldü. Emekli esnaftan kesinti yapılmıyor artık. Basit usuldeki esnafımızın 8 bin liraya kadar olan kazancını vergi dışı bıraktık. 10 bin lira kâr yaptıysa 2 bin liralık kısmından vergi alınıyor. 30 yaş altında olup da yeni işyeri açacaklar için 3 yılda toplam 75 bin liralık gelirlerini vergi dışı bıraktık. Bunları diyalog ile sağladık. Çıraklık, örgün eğitime alındı. Çıraklık eğitimi alanlar akademisyen bile olacak. Çıraklıktan profesörlüğe diye adlandırıyoruz bu sistemi. >> Murat ARISOY’un Özel Röportajı
SEÇİM BİTER, HİZMET BAŞLAR
Abdülkadir Konak: Seçim, sonuçlar söylendi mi biter. Benim anlayışım bu. Bizim hedefimiz esnaf ve sanatkar için çalışmaktır. Ruhsat bize verildi, görevimizi yapmak istiyoruz. Bizim kimse ile problemimiz olmaz. 800 yıllık geleneği temsil ediyoruz. Bence Ahilik’i ilkokuldaki öğrencilerimize anlatmamız, öğretmemiz lazım. Ahilik, dostluk ve kardeşliktir.
ESOB binasının eski halinden bu yana neler değişti?
Biz o binayı 2013’te kiraya verdik. Bu sene 200 küsur öğrenci mezun etti Park Sağlık Koleji. Mal sahibi olduğumuz için geziyor ve inceliyorum. Herkes gelip görebilir. 2007 yılında biz o binayı hali hazır geçici kabulünü onayladık. Bina bitirilememişti, yüzde 80’i bitmişti. Toplam 12 bin metrekare kapalı alanı var. Biz kiracıya verdik. Bir yıl sonra yaptı, 15 derslik ilave etti. 3-4 milyon lira para harcadı. Aylık bize kira veriyor. Isınmamızı da sağlıyor. Bizim ısındığımız alan yıllık 100 bin lira eder. Kiracıya vermeden önce orada iki bekçimiz vardı. O masraftan da kıstık. Biz bunları başka şekilde kullanıyoruz. Parası olmayan odalarımıza destek oluyoruz. Bizim kendi eksiklerimiz vardı, tamamladık. Oditoryum tamamladık. Avrupa Birliği projesi ile bunu yaptık. Eğitime gerekli altyapıyı da hazırladık. Binamızın eksiği kalmadı. Güneş enerjisi için panellerimiz de döşendi. 100 kw güneş enerjisi projesi kurduk. Projenin yarısını Kalkınma Ajansı’ndan alacağız. Geri kalanını Birlik’ten alacağız. Şirketimizi getirdik, şirketimizden de kira alıyoruz.