Afyon Ege’nin havası en kirli kenti

CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer, son yapılan ölçümlere göre Ege bölgesinde Afyokarahisar’ın havası en kirli kent olduğuna dikkat çekti. Ecer, hava kirlilğinin ısınmada jeotermal ve doğalgaz kullanımlarının yaygınlaştırılması ve yeşil alan miktarının arttırılması ile çözülebileceğini söyledi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer partide düzenlediği basın toplatısında şehrin [&hellip]

Afyon Ege'nin havası en kirli kenti

CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer, son yapılan ölçümlere göre Ege bölgesinde Afyokarahisar’ın havası en kirli kent olduğuna dikkat çekti. Ecer, hava kirlilğinin ısınmada jeotermal ve doğalgaz kullanımlarının yaygınlaştırılması ve yeşil alan miktarının arttırılması ile çözülebileceğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer partide düzenlediği basın toplatısında şehrin hava kirliliği sorununa yönelik açıklama yaptı.
KİRLİLİK HAYATA ETKİLİYOR
Bir insanın günde yaklaşık olarak 2.5 litre su 1.5 kilogram besin 10-20 metreküp hava ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Dr. Ecer, insanın açlığa 60 gün susuzluğa 6 gün havasızlığa ise ancak 6 dakika dayanabildiğinin altını çizdi. Dr. Ecer; “Dolayısıyla atmosferi meydana getiren gazların karışımından oluşan hava canlı organizmaların yaşam sürecindeki en önemli öğelerden biridir. Atmosferde toz, duman, gaz, koku ve saf olmayan su buharı şeklinde bulunabilecek kirleticilerin insanların ve canlıların sağlığına olumsuz yönde etkileyecek miktarda yükselmesi hava kirliliği olarak nitelendirilir. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana getiren üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayati olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi.
TEMELİ ISINMA
KAYNAKLI KİRLİLİK
Hava kirliliğinin kaynaklarını sıralayan CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer bunların başında ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin olduğunu kaydetti. Özellikle kış mevsiminin başlaması ile birlikte ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin artış gösterdiğine değinen Ecer; “Bunun temel sebebi de kalitesiz yakıtların kullanılması ve yanlış yakma tekniklerin uygulanmasıdır. Ayrıca çarpık kentleşme hava kirliliğini artırır. Soba veya kalorifer kazan bacalarından çıkan gazlara genel kirleticiler denir. Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği ve trafikten kaynaklanan hava kirliliği söz konusudur.” diye konuştu.
SORUN HALA MASADA DURUYOR
Afyonkarahisar’da sanayinin gelişmediğini, araç yoğunluğunun Ege bölgesinin altında Türkiye ortalamasında bulunduğunu söyleyen Dr. Mehmet Ecer, hava kirliliğinin en önemli sebebinin ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği olduğunu ifade etti. Kentte jeotermal ısınmanın arttırılması, doğalgaz kullanılmanın artmasına rağmen özellikle PM’de Türkiye birincisi olmanın son derece düşündürücü olduğunu kaydeden Ecer şunları söyledi: “9.5 yıldır AK Parti yönetimde olan belediyemiz maalesef yıllardır bu soruna çözüm getirememiş trajikomik biçimde geçtiğimiz haftalarda ‘Hava kirliliği masaya yatırılmıştır.’ maalesef hala masada durmaktadır. AB tarafından PM miktarı idealde 40 mcgram altı önerilmekte 120’nin üzeri tehlike arz etmektedir. Buna karşın kentimizde ölçülen önceki gece itibariyle PM miktarı 373 ile Ege bölgesinde birinci sıradadır. Ayrıca SO2 313 değeri ile eğe de yatağan dan sonra 2. sıradadır. Yine önceki gece 22 ölçümünde PM ve SO2 507 değerleri ile Türkiye birincisi olmuştur.”
JEOTERMAL VE DOĞALGAZ YAYGINLAŞMALI
Hava kirliliği ile mücadele için Afyonkarahisar’da kalitesiz kömür kullanımının mutlaka ve mutlaka engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ecer sözlerine şöyle devam etti: “Afjet kullanımının yaygınlaştırılması ve ucuzlatılması gerekmektedir. Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Kentimizde bulunan yeşil alan miktarının arttırılması her boş bulunan yerin yapılaşmaya açılma alışkanlığından vazgeçilmelidir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme