Afyon Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Resmi adıyla Afyonkarahisar'ın doğal güzellikleri başta gezginler ve doğaseverler tarafından merak edilerek sorgulanıyor

Türkiye’nin İç Batı Anadolu kısmında konumlanan Afyonkarahisar, pek çok turistik yeri olması sebebi ile yıl içinde binlerce turisti ağırlıyor. Afyonkarahisar il sınırları içerisinde, turistlerin sevdikleriyle gelip keşfedebileceği pek çok doğal güzellik vardır.

AFYONKARAHİSAR’IN DOĞAL GÜZELLİKLERİ NELERDİR?

Afyonkarahisar’ın doğal güzellikleri arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Afyon Kaplıcaları, Akarçay, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Hüdai Termal Turizm Merkezi ve Kurtini Mağarası yer almaktadır.

FRİG VADİSİ TABİAT PARKI ÖNEMLİ BİR TURİSTİK ALANDIR

Frig Vadisi, Afyonkarahisar il merkezine yaklaşık olarak 39 kilometre uzaklıktadır. Frig Vadisi’ne toplu taşıma ile ulaşım bulunmamaktadır. Frig Vadisi’ne ulaşım; ancak özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile mümkün olmaktadır. Vadiyi gezmek için ATV kiralanabilmektedir. Frig Vadisi’nde, Roma ve Bizans Döneminden izlerin yanı sıra; Friglerin kaya yerleşim yerleri de bulunmaktadır. Vadi içerisindeki oluşumlar, Nevşehir ilinde bulunan Kapadokya bölgesindeki Peri Bacalarına benzerliği ile de bilinmektedir. Frig Vadisi Tabiat Parkı’nda; tekne gezisi, kano ve dağ bisikleti turu yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Frig Vadisi, haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Vadinin gündüz gezilmesi tavsiye edilmektedir. Frig Vadisi Tabiat Parkı, giriş ücreti bulundurmamaktadır.

26 AĞUSTOS TABİAT PARKI MERKEZE 17 KİLOMETRE

26 Ağustos Tabiat Parkı, Afyonkarahisar şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 26 Ağustos Tabiat Parkı’na ulaşım; toplu taşıma, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile mümkündür. 26 Ağustos Tabiat Parkı’nın içerisinde bulunan mesire alanı, parkı ziyaret eden gezginlere piknik yapma olanağı sağlamaktadır. Tabiat parkının içerisinde oyun parkı, tenis kortu, basketbol sahası ve futbol sahası bulunmaktadır. Tabiat Parkı’nı ziyaret eden gezginler, doğa ile iç içe ve keyifli vakit geçirme şansına sahiptir. 26 Ağustos Tabiat Parkı, yılın her günü ve saati ziyaretçi kabul etmektedir. 26 Ağustos Tabiat Parkı’na kişi başına giriş ücreti vardır.

EBER GÖLÜ BOLVADİN İLÇE SINIRLARINDADIR

Eber Gölü, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Göl, Bolvadin ilçe merkezine yaklaşık 13 kiolmetre, Afyon il merkezine ise 66 kilometre uzaklıktadır. Eber Gölü’ne toplu taşıma ile ulaşım sağlanamamaktadır. Eber Gölü’ne ulaşım; özel araçlar ya da özel firmaların düzenlediği turlar aracılığı ile sağlanabilmektedir. Eber Gölü, çöküntü sonucu ortaya çıkmıştır. Göl ülkede çok fazla ilgi görmektedir. Gölün üzerinde, yerli halkın “Kopak” adını verdiği pek çok adacık bulunmaktadır. Eber Gölü, Türkiye’nin 12’inci büyük gölü olma özelliğini taşımaktadır. Göl etrafında piknik ve çadır kampçılığı yapmak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda ziyaretçiler; sazlıklar arasında tekne turu yapma imkânı da bulabilir. Eber Gölü’nü yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir ve gölü gezmek için giriş ücreti bulunmamaktadır.

AFYON’DA GÖRÜLEBİLECEK ÇOK SAYIDA KAPLICA VARDIR

Afyonkarahisar’da görülmesi gereken pek çok kaplıca bulunmaktadır. Afyonkarahisar Kaplıcalarına toplu taşıma araçları, taksiler ya da özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Şehrin kaplıcaları, her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kaplıcaların sahip olduğu şifalı suların pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu rahatsızlıklar arasında; kas ağrıları, kireçlenme, böbrek ve safra kesesi taşı, fibromiyalji, boyun ve bel fıtığı, cilt hastalıkları ve kemik erimesi gibi birçok rahatsızlık yer almaktadır. Kaplıcaların faydalı olan bir diğer özelliği ise çamur banyolarıdır. Şifalı suları gibi çamur banyoları da birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Afyonkarahisar Kaplıcaları arasında; Sandıklı Hüdai Kaplıcası, Gazlıgöl Termal Kaplıcası, Bolvadin’de Heybeli (Kızılkirse) Kaplıcası, Ömer Kaplıcası ve Gecek Kaplıcası bulunmaktadır. Termal kaynaklar bakımından AKARÇAY ŞEHİR MERKEZİNDEDİR

Akarçay, Afyonkarahisar şehir merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Akarçay’a ulaşım; toplu taşıma, özel araç ve taksi aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Akarçay, daha önce bataklık olması, kötü kokusu ve görünümünden dolayı halk arasında “Kokarçay” olarak anılmaktaydı. Akarçay’ın etrafında mesire alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Akarçay’da tekne turları ve deniz bisikleti gezintisi de yapılabilmektedir. Akarçay, yılın her günü ziyaret edilebilmektedir. Akarçay’a giriş ücreti yoktur.

ACIGÖL KUŞ CENNETİNDE 176 KUŞ TÜRÜ VAR

Acıgöl Kuş Cenneti, Afyonkarahisar’ın Başmakçı İlçesindedir. Acıgöl Kuş Cenneti’ne ulaşım, özel araç, toplu taşıma araçları ve taksiler aracılığı ile mümkün olmaktadır. Acıgöl Kuş Cenneti, içerisinde barındırdığı 176 kuş türü ile gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Acıgöl Kuş Cenneti’ni pek çok kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı ziyaret etmektedir. Acıgöl Kuş Cenneti, flamingoların ürediği beş alandan biri olarak bilinmektedir. Acıgöl Kuş Cenneti, yılın her günü ziyaretçi kabul etmektedir.

SUÇIKAN ŞELALESİ DİNAR İLÇESİNDEDİR

Suçıkan Şelalesi, Afyonkarahisar şehir merkezine 114 kilometre uzaklıktadır. Suçıkan Şelalesi’ne ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile kolayca sağlanabilmektedir. Suçıkan Şelalesi, yolcuların mola vermek amacıyla tercih ettiği bir mekandır. Şelalede, gölet kenarında veya tepenin yamaç tarafında bulunan masalara oturarak piknik yapılabilmektedir. Şelale etrafında restoran ve otel de bulunmaktadır. Suçıkan Şelalesi’nin 85 metre yükseklikten gölete dökülüşü eşsiz anlar yakalamanızı mümkün kılmaktadır. Suçıkan Şelalesi, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Şelale’ye giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması yoktur.

AFYON’DA BUZLUK MAĞARASI DA VAR

Afyonkarahisar’da, Buzluk Mağarası il merkezine yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Buzluk mağarasına ulaşmak için önce özel araç veya taksi ile Kiraz Yaylası’na gelinir. Daha sonra 3 saatlik bir yürüyüş ile buzluk mağarasına ulaşılmaktadır. Buzluk Mağarası’nın girişi sadece bir kişinin geçebileceği büyüklüktedir. Mağara’nın içi üç kademeden oluşmaktadır. İlk girişte normal soğukluk hissedilmekte, alta doğru inildikçe daha soğuk olmakta ve buz parçalarıyla karşılaşılmaktadır. Kış aylarında Buzluk Mağarası’ndan buhar çıktığı söylenmektedir. Afyonkarahisar Buzluk Mağarası, yılın her günü ve saati ziyarete açık olmaktadır. Buzluk Mağarası’na giriş için ücret bulunmamaktadır.

AKDAĞ TABİAT MERKEZİ SANDIKLI İLÇESİNDEDİR

Akdağ Tabiat Merkezi, Afyonkarahisar şehir merkezinden yaklaşık 90 kilometre uzaklıktadır. Tabiat Merkezi’ne ulaşım; özel araçlar ve taksiler aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Şehir kalabalığından uzaklaşıp, doğa ile iç içe bir gün geçirmek için oldukça ideal bir mekan olan Akdağ Tabiat Merkezi; ziyaretçilerin uzun doğa yürüyüşlerine çıkmasına ve bu sayede yaban hayatı incelemesine fırsat tanımaktadır. Yürüyüşlerini tamamlayan gezginler; burada sevdikleri ile beraber kamp ve piknik yapma imkânını da bulabilir. Merkez’in çalışma saatleri; sabah saat 8.00 ile gece 22.00 saatleri arasındadır. Akdağ Tabiat Merkezi’ne motosiklet girişi, otomobil girişi ve otobüs girişi ücretlidir.

TOKALI KANYONU MERKEZE 100 KİLOMETRE MESAFEDE

Afyonkarahisar şehir merkezinden aşağı yukarı 100 kilometre uzaklıkta yer alan Tokalı Kanyonu’na ulaşım gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler; özel araçlar ve taksiler aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir. Akdağ Tabiat Parkı’nın içinde bulunan Kanyon, zorlayıcı parkur ve geçişleri yüzünden senelerce geçilemez olarak anılmıştır. Ancak bu unvan; 1993 senesinde bir ekip tarafından kaldırılmıştır. Kanyon’u ziyaret eden gezginler; burada sınırlarını zorlayabilir ve kartal yuvalarını inceleme fırsatı bulabilir. Tokalı Kanyonu, yılın her günü sabah saat 8.00 ile gece 22.00 saatleri arasındadır. Kanyon’a giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

HÜDAİ TERMAL TURİM MERKEZİ SANDIKLI İLÇESİNDE

Hüdai Termal Turizm Merkezi, Afyonkarahisar şehir merkezinden yaklaşık olarak 70 kilometre uzaklıkta Sandıklı İlçesinde’dir. İl merkezine ulaşım gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler; özel araçlar ve taksiler aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir. Afyonkarahisar şehrinde, çeşitli hastalıklara şifa bulmak isteyenleri ilk adresi olan Hüdai Termal Turizm Merkezi; çamur banyosu, kükürt banyosu, çelikli havuzlar, çamur kürü banyosu ve Bizans Dönemi’nden kalma hamamları sayesinde oldukça ilgi görmektedir. Gezginler; burada kamp yapma şansına da sahiptir. Hüdai Kaplıcaları; yılın her günü sabah saat 8.00 ile gece 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

KURTİNİ MAĞARASI MERKEZE 100 KİLOMETREDİR

Afyonkarahisar şehir merkezinden aşağı yukarı 100 kilometre uzaklıkta yer alan Kurtini Mağarası’na ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; özel araçlar ve taksiler aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirilmektedir. Doğa ile iç içe bir konumda bulunan Kurtini Mağarası, içerisinden akan su ile bilinmektedir. 276 metre uzunluğa sahip olan Mağara, içindeki mineraller sayesinde parlak taşlara sahiptir. Kurtini Mağarası, giriş ücreti ve herhangi bir giriş kısıtlaması yoktur. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Bakmadan Geçme