Afyon demiryolunda da kavşak – Kocatepe Gazetesi
HABERLER/BURCU AYDIN Hızlı tren proje ve çalışmalarını bütünüyle anlatan 7.Bölge Müdürü Âdem Sivri, bu çalışmanın çok yönlü ve son derece önemli çalışmalardan biri olduğuna vurgu yaptı.'AFYON HIZLI TRENHATTINDA DA KAVŞAK'TCDD 7. Bölge Müdürü Âdem Sivri müdürlük olarak Afyon merkezli Afyon, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Denizli, Isparta, Burdur olmak üzere 8 ilde toplam 2 bin personelle [&hellip]
HABERLER/BURCU AYDIN
Hızlı tren proje ve çalışmalarını bütünüyle anlatan 7.Bölge Müdürü Âdem Sivri, bu çalışmanın çok yönlü ve son derece önemli çalışmalardan biri olduğuna vurgu yaptı.
“AFYON HIZLI TREN
HATTINDA DA KAVŞAK”
TCDD 7. Bölge Müdürü Âdem Sivri müdürlük olarak Afyon merkezli; Afyon, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Denizli, Isparta, Burdur olmak üzere 8 ilde toplam 2 bin personelle faaliyet gösterdiklerini hatırlattı. 7. Bölge Müdürlüğü’nün bin 400 kilometre demiryolu ağına sahip kavşak konumunda olduğuna değinen Sivri, “Ankara-İzmir ve İstanbul-Antalya hızlı tren projeleri tamamlandığında Afyon Hızlı tren hatlarının da kavşak noktası olacaktır. Çalışma ekibimiz genç, dinamik ve yetenekli arkadaşlardan oluşmakta ve 7/24 teyakkuz halinde emniyet ve kaliteden ödün vermeden demiryolu hatlarımızı trafiğe açık tutuyoruz. Çalışma arkadaşlarımızla projelerin planlandığı zamanda bitirilmesi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmaktayız.” dedi.
“ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR”
Âdem Sivri, 7. Bölge Müdürlüğü koordinesinde yürütülen büyük projelerden bir tanesinin Doğu-Batı koridorunu kapsayan Ankara- İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı olduğunu söyledi. Sivri, “Polatlı – Afyon Hat Kesimi 152 kilometreyi kapsayıp alt yapı çalışmaları yüzde 65 ilerleme ile devam etmektedir. Bu hat kesiminde 8 adet tünel ve 16 adet viyadük, 105 adet alt/üst geçit ve 203 adet köprü/menfez bulunmaktadır. Afyon – Banaz Hat Kesimi 80 kilometredir. Alt yapı çalışmaları yüzde 30 ilerleme ile devam etmekte olup bu hat kesiminde 8 adet tünel ve 11 adet viyadük, 64 adet alt/üst geçit ve 106 adet köprü/menfez bulunmaktadır.” diye konuştu.
“SEYAHAT SÜRESİ KISALACAK”
Polatlı-Afyon-Uşak hat kesimi 329 kilometrelik çalışmada üst yapı yer tesliminin yapıldığını anlatan Sivri, “Üst yapı ön hazırlıkları devam etmektedir. Ankara-Afyon-Uşak üst yapı ve EST çalışmalarının tamamlanması ve hattın 2019 sonu itibari ile açılması planlanmaktadır. Hızlı Tren açılmasıyla birlikte Ankara-Afyon yaklaşık 1 saat 30 dakika, Afyon-İzmir yaklaşık 2 saat, Ankara-İzmir ise 3 saat 30 dakika seyahat süresi içinde ulaşılacaktır” şeklinde konuştu. Kuzey-Güney koridoru İstanbul – Antalya Hızlı Tren Hattı projesinin; Eskişehir-Kütahya-Afyon, Afyon-Isparta/Burdur ve Isparta/Burdur-Antalya olarak 3 etaplı proje çalışmaları devam ettiğini belirten Sivri, “Yılsonu projeleri tamamlanıp 2019 da yapım programına alınması hedeflenmektedir.” dedi.
“AFYON İSTASYONA GİRİŞ VAR”
Hızlı tren istasyonunun Saraydüzü mevkiinde düşünüldüğünü ifade eden Âdem Sivri, 178 bin metrekarelik alanda istasyonun hizmet vereceğini kaydetti. Hızlı tren istasyonunu konvansiyonel hatlarda olduğu gibi diğer hatlarda da kavşak noktası olunduğuna dikkat çeken Sivri, “İstanbul-Antalya hızlı treni de oradan geçeceği için iki hızlı trenin kesiştiği istasyon olmak zorundayız. Mecburi bir yer zaten ilk proje Afyon’du. Ankara-İzmir olarak projelendirdiğinde Afyon İstasyona giriş vardı. Genel Müdürümüzün talimatıyla kalan 4 kilometrelik yeri biz yenileyeceğiz. Müdürümüz hızlı trenin arada girme durumu sözkonusu olabilir, o kalan kısmı da siz yenileyin dedi. Biz şimdi 4 kilometrelik kısmı yenileyeceğiz.” diye konuştu.
“AFYON-İSTANBUL DAHA MANTIKLI”
Afyon-İstanbul seferlerinin halen olmadığını dile getiren Âdem Sivri, Eskişehir’den sonra hızlı tren seferi olduğunu hatırlattı. Sabah akşam seferi olan bölgesel eksprese bağlantı sağlandığını kaydeden Sivri sözlerine şöyle devam etti: “Zaten tren Haydarpaşa’ya kadar gitmedikten sonra bir cazibesi kalmıyor. Bizim İstanbul yolcumuzun çoğu eşya götürecek. Bu doğrultuda Eskişehir’de inip tekrar hızlı trene binip, Pendik’te inmesi eziyettir. Dolayısıyla biz inşallah hızlı trenle gideceğiz. Antalya-İstanbul hızlı treninin ilk etabı olan Eskişehir-Afyon hızlı bir şekilde tamamlarsak direk olarak Afyon-İstanbul daha mantıklı olacak.”
“VALİMİZ İŞİ HIZLANDIRDI”
“Artık ilk ray serimini yapmayı planlıyoruz. Bu konuda 3 ay beklemenin mantığı yok” diyen Sivri, “İşlerin hızlanması gerekiyor. Biz de Sayın Valimizden yardımlarını istirham ettik. İlgili kurumların gerekli beklenen cevabı vermesi noktasında Sayın Valimizden yardım istedik. Böylece hızlı şekilde cevaplar geldi. İnşallah firma üç ay içerisinde Beton Travers Fabrikasını kurup faaliyete geçirmiş olacak. İlk ray serimini planlıyoruz çünkü Polatlı çıkıştan itibaren 50 kilometre, Afyon’dan tünellere gelen bölge de hazır bir alt yapımız var. Bu alt yapı üzerine üst yapı serimine inşallah başlayacağız. Bizim Polatlı-Afyon arasında 560 metrelik sanat yapımız hazır. Şu anda bin 920 metre falan kaldı. İki ağızdan çalışma yapılıyor.” şeklinde konuştu.
“İKİ YAPI BİTİNCE SIKINTI KALMAYACAK”
Kritik yapı olarak 2 bin 200 metrelik bir viyadük olduğunu dile getiren Adem Sivri, istasyon çıkışından itibaren karayolu ve demiryolu altta kalacak şekilde üst yapı şeklinde viyadükün olduğunu söyledi. Bu viyadükte çalışmaların başladığını anlatan Sivri, “Bu iki yapı tamamlandıktan sonra hiç sıkıntımız kalmayacak. Üst yapı firması işi Uşak’a kadar aldığı için diğer yapılar tamamlanır diye düşünüyoruz. 2019 yılı sonuna kadar inşallah başlarız diye düşünüyoruz. Hedefimiz bu yönde. Şu andaki konjektür bizim çalışma ve projelerimizi aksatmadı. İlk yüz günlük programda yer alan bizim bölgemizde olan Konya Lojistik Merkezi, Konya Hızlı Tren Merkezinin yapımı şu anda devam ediyor. Sayın Genel Müdürümüzle birlikte biz de geçen hafta incelemelere katıldık. Orada gece gündüz çalışmalar yapılarak, üç vardiya çalışılıp bitirilmesi gerektiği talimatı verdik. Konya Lojistik Merkezi hakikaten bir milyon metrekarelik bir alanda büyük bir merkezdir.” dedi.