Afyon'daki Felaketin Üzerinden 29 Yıl Geçti

1 Ekim 1995'te Dinar'da meydana gelen deprem, ilçeye büyük zarar vermişti. O dönem daha yeni yeni yıldızı parlayan Kenan Doğulu, depremden sonra Dinar'ı kliple gündeme getirmişti

Dinar Depremi'nden Bu Yana 29 Yıl Geçti

90 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Afyon'daki Felaketin Üzerinden 29 Yıl Geçti

Dinar, bundan tam 29 yıl önce 6,2 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı. 1 Ekim 1995'te, saat 17:57'de meydana gelen depremde 90 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında kamu binalarının da bulunduğu 14 bin 156 bina hasar görmüştü.

ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLMİŞTİ


Deprem, Afyonkarahisar'ın yanı sıra Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak'tan da hissedilmiş,  Dinar'a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yıkıma neden olmuştu.


Dinar Depremi: Tektonik ve Karstik Faktörlerin Birleştiği Yıkıcı Etki

Afyon'daki Felaketin Üzerinden 29 Yıl Geçti

Bu depremin etkileri sadece insan yapılarıyla sınırlı kalmamış, doğal çevre de önemli değişikliklere uğramıştır. Tansiyon çatlakları, kaya patlamaları, akarsu yataklarında oluşan göçmeler ve kaynak sularındaki renk ve debi değişiklikleri, bunlara örnek olarak verilebilir.
Dinar ve yakın çevresinde meydana gelen bu depremin temel sebebi, bölgenin tektonik açıdan çok duyarlı bir alanda bulunmasıdır. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda da belirtildiğine göre, bölge 1. derecede deprem riski taşıyan bir alanda yer almakta.
Bu bölgede ana orografik hatları belirleyen ve tektonik çöküntü havzalarının sınırlarını belirleyen kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu fay hatları bulunmaktadır. Burada suya doygun alüvyonların ve bunun altında bulunan karstik oluşumların varlığı, depremin etkisini artırıcı faktörler arasında yer alır.
Bu tarihi deprem olayının, tektonik kökenli olduğu gibi, yer altındaki karstik boşlukların da etkisiyle daha da güçlendiği söylenebilir. Bu nedenle, Dinar depremi genellikle tektono-karst kökenli olarak kabul edilir.

KENAN DOĞULU, DİNAR'I UNUTMAMIŞTI

Afyon'daki Felaketin Üzerinden 29 Yıl Geçti
O dönem ikinci albümünü çıkaran ünlü sanatçı Kenan Doğulu, 1 Ekim 1995'te Dinar'da meydana gelen depremin hemen ardından, 9 Ekim 1995'te "İsyan Bu Haykırış" isimli şarkısına çekilen klibi yayınlamıştı. Klipte, Dinar'ın deprem sonrası görüntülerine yer verilmişti.

Bakmadan Geçme