Afyon'da Tarihi Kadın Zirvesi! Girişimciliğin Gücü Konuşuldu
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı, iş dünyasında kadın katılımının erkeklerle eşit seviyeye gelmesinin temel hedef olması gerektiğini söyledi. Ayrancı, 'Ülkemizi temelde kalkınma hedeflerine ulaştırmak için kadınlarımızla birlikte mücadele etmeliyiz' dedi.
PROGRAMA GENİŞ KATILIM GÖZLENDİ
Girişimci Kadın Gücü Projesi İlham Buluşması Afyonkarahisar programı Akrones Thermal Hotel’de gerçekleştirildi. Programa; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, ZAFERSİFED Başkanı Ali Alper Olgun, Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun, Türkiye İş Bankası Temsilcileri, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ahmet Akkent, TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Funda Güleç Yaman ve yönetim kurulu üyeleri, AFİKAD Başkanı Samiye Hancıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve KKTC’den işkadınları derneklerinin temsilcileri kadın girişimciler katıldı.
“İŞ DÜNYASINDA KADIN VARLIĞI TOPLUMSAL GELİŞİM İÇİN KRİTİK”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantı TÜRKONFED’in tanıtım filmi izlendi. Toplantının açış konuşmasını Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ZAFERSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alper Olgun yaptı. Olgun, TÜRKONFED öncülüğünde yürütülen “Girişimde Kadının Gücü” projesi kapsamında Zafer Sanayi ve İş Dünyası Federasyonumuzun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Afyonkarahisar programında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Olgun, “2014 yılında kurulan ZAFERSİFED, sivil toplum kuruluşlarının toplum nezdinde artan önemine paralel olarak bölgemizde ve ülkemizde güçlü bir etki yaratma vizyonuyla faaliyetlerine başlamıştır. TR33 bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında öncü rol üstlenmek, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek ve ulusal rekabet gücünü artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Federasyonumuzun ürettiği projeler ve işbirlikleriyle bölgesel sorunların tespiti ve çözümünde ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak anlamında kayda değer bir etki yaratmaya devam etmektedir. Yerelde katılım olmaksızın sorunların çözülemeyeceği gerçeği sivil toplum kuruluşlarının yapısında bir dönüşümü beraberinde getirmiştir. Bu süreçte ZAFERSİFED olarak 9 dernek, 950 iş insanını temsil eden yapımızla üretim, istihdam ve ihracat katkısı açısından önemli bir potansiyeli temsil etmekten gurur duyuyoruz. Katılımcılarımız, ‘Kadın varsa gelecek vardır.’ anlayışını hayatın her alanında somut başarılarla ortaya koymuş cesur ve kararlı girişimcilersiniz. Afyonkarahisar buluşmamızda da girişimde kadının gücü temasıyla bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Dünya genelinde girişimcilik ekosistemi hızla değişiyor ve büyümeye devam ediyor. Bu dinamik süreçte kadınların üstlendiği rollerin giderek daha da belirgin hale geldiğini görmek bizleri umutlandırıyor. Ekonomik kalkınma ve toplumsal refah kadınların üretim, yenilik ve girişimcilik sahasına daha aktif rol almasıyla doğrudan bağlantılıdır. Ülkemizin girişimcilik yolculuğuna baktığımızda kadınların cesareti, kararlılığı ve yaratıcılığıyla birçok ilham verici başarıya imza attığına da şahit oluyoruz. Federasyonumuz bünyesinde dört kadın derneği ve yönetim kurulundaki kadın temsil oranıyla girişimcilik ekosisteminde kadın her zaman güçlü tutmaya özen göstermektedir. Çünkü biliyoruz ki kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması hem ekonomik kalkınma hem de toplumsal gelişim için kritik öneme sahiptir. Ve bu oranları daha yukarılara taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.
“AFYON’DA ÜST DÜZEY KADIN TEMSİLİ GURURLANDIRIYOR”
Türkiye İş Bankası, KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Birim Müdürü Nazlı Coşkun, yaptığı konuşmada, “Girişimde Kadın Gücü” projesinin bir toplantısını da, Milli Mücadele de büyük öneme sahip olan ve birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış Afyonkarahisar’da gerçekleştirdiklerini söyledi. Afyonkarahisar’ın üst düzey de kadınlarla temsil edilen bir il olmasının ayrıca gururlandırıcı olduğuna vurgu yapan Coşkun, “Bir cumhuriyet kurumu olan Türkiye İş Bankası olarak yüzüncü yılımızı doldurduk. 101’inci yaşımızın içerisinde, ikinci yüzyılımıza başlamış bulunuyoruz. Ve bugünlerde bunun haklı gururunu ve coşkusunu yaşarken en baştan kuruluş amacımıza uygun bir şekilde temel amaçlarımız arasında yer alan ülkemizin kalkınmasını desteklemeye ve toplumumuzun gelişimini desteklemeye yönelik hizmetleri ön plana çıkarmaya hizmet eden bu etkinlikte iş dünyasından kadınlarla birlikte olmaktan çok mutluyuz. Kurulu şirketlerimiz paralelinde daha iyi, daha yaşanabilir bir dünya için daha çok kadının ekonomik hayata katılmasının, kadının toplumdaki yerinin iyileştirmesinin şartı olduğunu düşünüyor ve tüm çalışmalarımızı da bu anlayışla sürdürüyoruz. Bankamızın kadına verdiği değer, kuruluşundan bu yana süre gelen bir anlayış aslında. Aynı zamanda da insana önem verdiğinin de bir işareti. Kadın istihdamında hep çağının çok ilerisinde hareket etmiş bir kurum olan İş Bankası'nın ilk kuruluşundan bu yana, 1924 yılından bu yana kadın istihdamı hep süre gelmiştir. Ve hali hazırda da yüzde 55 kadın istihdamıyla yine Türkiye'de Bu anlamda öncülük eden kurumlar arasında yerini korumaktadır.” dedi.
“AFYON YÖNETİMİNDE KADIN TEMSİLİ YÜKSEK, AMA KADIN İSTİHDAM ORANI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL”
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyası'nda Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kadının toplumdaki yeri, sağlığı ve statüsünün olması gereken ve özlenenin çok gerisinde olduğunu dile getirdi. Açık, “Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitsizliği hem ülkemizde hem de tüm dünya genelinde kadınlar için çok önemli bir sorun. Ülkemiz özelinde sorunu irdeleyecek olursak hepimizin bildiği gibi kadın istihdam oranı erkek istihdam oranının yarısından bile az. Girişimci kadın oranı yüzde 17 civarında. Her ne kadar son dönemlerde girişimci kadın sayısı bir miktar artmış olsa da açıkçası ülkemizin sürdürülebilir gelişmesi hem de toplum vicdanına sinmeyen bir oran olduğunu belirtmek isterim. Daha adil ve daha dengeli bir toplum oluşturulabilmesi için girişimciler ekosistemi içerisinde kadın girişimcilerin oranı en azından şimdilik dünya ortalaması olan yüzde 35 seviyesine kadar çıkması gerektiğine inanıyorum. Sürdürülebilir kalkınma, ancak toplumun yarısını oluşturan kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlar gibi yaşamın tüm alanlarında etkili şekilde yer alması, kadınların çok yönlü güçlenmesi, çalışma yaşamında, girişimcilikle, işveren olarak kadın sayısının artmasıyla mümkündür. Bu nedenle de kamudan özel sektörde kadın yönetici sayısının üst düzey görevlerde kadın sayısının yine karar alma mekanizmalarında kadın sayısının artması gerektiğine inanıyoruz. Yönetimde kadın temsilciliğinin çok yüksek olduğu bir ilde olmamız nedeniyle de çok mutluyuz. Afyonkarahisar aslında girişimcilik potansiyeli yüksek olan bir il. Tarımda ve sanayide ülkemizin ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip. Ancak Afyon'da da kadın istihdam oranı istediğimiz düzeylerde değil. 2023 yılında İŞKUR'un yapmış olduğu iş gücü araştırması sonuçlarına göre Afyon'da 20 binden fazla sayıda çalışanı olan şirketlerde toplam 41 bin 287 kişi çalışıyor. Bunların içerisinde maalesef sadece 16 bin 689’u kadındır.” şeklinde konuştu.
“KADINLARIN EKONOMİYE KATILIMI HAYATİ ÖNCELİĞİMİZ”
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, programın açılış bölümünde yaptığı konuşmada günümüzde adeta yeni bir çağa giriş yapılarak, değişimin sancılarının yaşandığını ifade etti.
Sönmez, şöyle konuştu:
“Demokratik dünyaya ait kavramlar, boyut ve anlam değiştiriyor. İş yapış şekillerimiz temelden bir dönüşüm geçiriyor. İçinden geçtiğimiz dönemi, küresel ölçekte yaşanan çoklu krizler ve belirsizlikler tanımlıyor. Bir yanda pandemi sonrası yeniden şekillenen makroekonomik ve toplumsal dinamikler, Ukrayna’dan Orta Doğu’ya yakın coğrafyalarımızdaki savaş ve istikrarsızlık ortamı, korumacı politikaların yaygınlaşması, tedarik krizleri, rekabet ve ticaret kurallarının değişimi. Diğer yanda iklim krizi, enerji güvenliği ve teknolojik üstünlük yarışıdır. Tümü hem uluslararası ekonomiyi hem de Türkiye’deki işletmeleri doğrudan etkiliyor. Yerelde ise, enflasyonla mücadele, artan maliyetler ve finansmana erişimde yaşanan güçlükler; üretimden yatırıma kadar tüm süreçlerimizde belirleyici oluyor. Öngörülemezlik ortamı, birçok işletmeyi bekle-gör poziyonuna mecbur bırakıyor. İş dünyası uzun vadeli planlar yapmaktan ziyade, günü kurtarmaya odaklanıyor.
Böylesi dönemlerde, iş dünyasından dostlarımızla bir arada olmak, yarını konuşmak, bizlere her zaman umut veriyor. Bu düşüncelerle, bugün Afyon’da sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ülkemiz özelinde, daha kapsayıcı, daha dirençli ve daha yenilikçi bir ekonomik yapıya geçiş artık zorunlu hale gelmiş durumda. İşte tam da bu noktada, toplumsal potansiyelin tamamının özellikle de kadınların ekonomiye etkin şekilde katılması, hayati önceliğimiz. Ancak ne yazık ki Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda, 146 ülke arasında 127’inci sırada yer alıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı erkeklerin yarısı seviyesinde kalıyor. Bu tabloyu uygar Türkiye’ye yakışan bir seviyeye taşımadan, sürdürülebilir kalkınma da mümkün görünmüyor.”
“BAŞARI SADECE BENİM DEĞİL AFYON’DAKİ TÜM KIZ KARDEŞLERİMİNDİR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, “Girişimde Kadın Gücü” adlı projenin her şeyi özetlediğini söyledi. Kadın üretimi ekonominin karar mekanizmalarının dışında tutan hiçbir toplumun ilerleyemeyeceğini ifade eden Köksal şunları söyledi:
“Kadınların iş hayatındaki artan gücü, ülkemizin ekonomik kalkınmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Bugün Türkiye'de pek çok kadın girişimci iş dünyasında fark yaratıyor. Ancak kadın girişimcilerin karşılaştıkları finansal ve sosyal engellerin aşılması için daha fazla desteğe ihtiyaç duydukları da bilinen bir gerçektir. Kadınlar güçlenirse toplum güçlenir. Kadınlar özgürleşirse gelecek aydınlanır. Ve biz Afyonkarahisar'da bu anlayışla çalışmaya devam ediyoruz. Kadınlarımızın üretimde, yönetimde, siyasette, iş hayatında, sporda, sanatta ve hayatın her alanında varlık göstermesi için projeler üretiyor, adımlar atıyoruz.
Kadınlarımızın sonuna kadar yanındayız. Ben yıllardır hem siyasette hem toplumda daha çok kadının söz sahibi olması için mücadele eden bir cumhuriyet kadınıyım. 35 yaşında milletvekili oldum. CHP’de Grup Başkan Vekili olarak üçüncü kadın milletvekili olarak görev yaptım. Ve bugün Afyonkarahisar’ın tarihinde seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı olarak karşınızdayım. Bu sadece benim değil, Afyonkarahisar’da yaşayan tüm kadın arkadaşlarımın, kız kardeşlerimin başarısıdır. Bu gururu yaşarken ben bir şeyi çok iyi biliyorum. Yönetmek sadece inşa etmek değil, eşitlik yaratmaktır. Belediyemizin kapıları bütün kadın arkadaşlarımızla sonuna kadar açıktır. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzden meslek edindirme kurslarına, girişimcilik desteklerinden, sosyal yardımlara kadar pek çok alanda kadın emeğini görünür kılmak için çalışmaya devam ediyoruz.”
“AFYON’DAKİ KADIN YÖNETİMİ BİR ZİHNİYET DEVRİMİDİR”
“Kadının yalnızca ev içiyle sınırlandırılmadığı, üreten, yöneten, söz sahibi olduğu bir Afyonkarahisar için çalışıyoruz.” diyen Köksal, şunları kaydetti:
“Afyonkarahisar sadece cumhuriyetin değil, kadınların da zafer yazdığı bir şehir. Kurtuluş Savaşı'nda mermi taşıyan kadın analarla, Mevlevi geleneğinde kadın yöneticiye yer açan geçmişiyle bu topraklar her zaman kadınlara omuz vermiştir. Bugün geldiğimiz noktada ise Afyonkarahisar Valisiyle, Belediye Başkanıyla, Baro Başkanıyla, Tabipler Odası Başkanıyla kadınların yönettiği bir şehir olmanın gururunu yaşamaktadır. Bu durum sadece bir tesadüf değil, bir zihniyet devrimidir. Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak şehrimizde kadınların yalnızca üretimde değil, hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olmaları için çalışıyoruz. Çünkü biz sadece bugünü değil, geleceği de kadınlarla birlikte inşa etmek istiyoruz. Son olarak bizler burada yalnızca görevlerimizi değil, hayallerimizi de temsil ediyoruz. Daha eşit, daha adil ve kadınlarımızın hak ettiği, değeri gördüğü bir toplum için bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Girişimde kadın gücü projesine emek veren tüm kurum ve kuruluşlara, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, iyi ki üretiyorsunuz, iyi ki mücadele ediyorsunuz.”
“AFYON’DAKİ KADIN TEMSİLİNİN İŞ DÜNYASINDA DA YÜKSELMESİNİ İSTİYORUZ”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı İhsan Ayrancı açılış bölümü konuşmalarının sonuncusunu yaptı. Ayrancı, şu ifadelere yer verdi:
“Girişimde Kadın Gücü” temalı Afyonkarahisar İlham Buluşmaları adı verilen özel programda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İş dünyasında cinsiyet ayrımcılığı kalkınmanın önündeki en büyük engeldir. Bu yapılan birçok araştırmalarla ispatlanmıştır. Refah toplumunu oluşturan ülkelere baktığımızda aslında bu gerçekle hepimiz yüzleşiyoruz. Dolayısıyla temelde hedefimiz ülkemizi bir refah toplumu haline getirmekse, kalkınmaksa, kadınlarımızı fırsat vermeliyiz düşünüyorum. Bu bağlamda temelde toplumsal önyargıları ortadan kaldırmak, kadınlara olan güveni arttırmak ve onları konuşmacılarımızın da ifade ettikleri şeklide iş dünyasındaki fırsatlara ilişkinin önlerinin açılmasının önemli ve gerekli olduğu inancındayım. Bu bağlamda kadın istihdamında ‘Pozitif Ayrımcılık’ programı çerçevesinde KOSGEB projelerimiz ile Kalkınma Ajanslarımızın, Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı TKDK’nın destekleri ile AB ile birlikte, bakanlığın yürüttüğü programlarda kadın girişimcilere, kadınların yönetimde bulunduğu kurum kuruluşlara ek puanlar verilmek suretiyle devletimiz tarafından destekleniyor. İlimizdeki toplantıda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının da bu alanda ne kadar duyarlı olduklarını ve bu alanın destekleme konusunda ne kadar istekli olduklarını görmek beni ziyadesiyle mutlu etti. Konuşmacılarımız da ifade ettiler. Afyonkarahisar temsilinde kadın oranın çok yüksek olduğu bir şehir. Biz aynı şekilde iş dünyasında da bu oranın çok yükselmesini istiyoruz. TR33 bölgesi olarak kadınların istihdama katılma oranında Türkiye genelinden iyi bir durumdayız. Ama aslında temelde hedeflediğimiz nokta bu değil. Konuşmacılarda bahsettiler. İş dünyasında kadın katılımının erkeklerle eşit seviyeye gelmesi temel hedef olmalı. Kamu da ve özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bu önemli meseleler üzerinde çalışmalıyız ve ülkemizi temelde kalkınma hedeflerine ulaştırmak için kadınlarımızla birlikte mücadele etmeliyiz. Nasıl ki kurtuluş mücadelemizi kadınlarımızla birlikte verdiysek, kalkınma mücadelemizi de onlarla birlikte el ele vererek gerçekleştirebiliriz. Ben buna inanıyorum. Ve ülkemizi refah seviyesine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği, muasır medeniyet seviyesinin üstüne ancak bu şekilde çıkarabiliriz diyorum.”