Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından 'Nesneyi Özne Yapmak:Nesnelerin Tarihi' konulu çalıştay düzenlendi.

Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, nesneler üzerinden alternatif bir tarih anlatısı gerçekleştireceklerini söyledi. 

Şahin, “Son derece ufuk açıcı olacağını düşünüyoruz. Bu çalıştayın öznesi; nesneler oldu. Ortaya çıkan tarih anlatımı her zamankinden farklı olacak diye düşünüyoruz. Daha önce tarihsel dönemler, büyük olaylar, biyografiler odağımızdaydı. Şimdiki odağımız ise nesneler. Sıradan nesneleri anlatmaya çalışacağız. Sıradan demeye de dilimiz varmıyor ama sıradan nesneler kendi hikayelerinden bağımsız olarak; toplumsal, tarihsel, kültürel ve her türlü tarihi anlama ve anlamlandırma da önemli bir anlatı sunacaklar.” dedi.

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

16 ÖĞRENCİ, 16 NESNE

Nesnelerin soyut ve sembolik anlamlarının yanında alternatif tarih anlatısının önemli özneleri olduğunu ifade eden Şahin,  “Bugünkü çalıştayımızda 16 öğrencimiz, 16 farklı nesneyi bizlere sunacak. 14 öğrencimiz, Tarih Bölümü öğrencisi, 1 öğrencimiz Sosyoloji Bölümü öğrencisi ve 1 öğrencimiz ise Coğrafya Bölümü öğrencisi. 

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Bu etkinliğimiz açısından çok kıymetli. Umarım diğer bölümlerdeki öğrencilerimiz de bundan sonraki etkinliklerimiz katılım gösterirler.” ifadelerini kullandı.

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Açış konuşmasının ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş’ın başkanlığında çalıştayın ilk oturumu gerçekleştirildi. İlk oturumda; Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencilerinden Rümeysa Kırka trenin, Erdem Ağca telgrafın, İbrahim Efe Göktaş Devrim Arabalarının, Günay Yeniçeri ise kömürün tarihini anlattı.

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar’ın başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda; Tarih Bölümü öğrencilerinden Anıl Şafak Türkiye’de kahvenin kültür tarihi: bir fincandan toplumsal hafızaya konusunu, Cemal Kalkan Kalaşnikof (AK-47) silahı; tarih, tasarım ve etki konusunu, Haticenur Yılmaz Koral’ı ve Gülçin Elibol ise fındık nesnesinin tarihi hakkında bilgiler verdi. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güneş’in başkanlığında düzenlenen üçüncü oturumda ise Tarih Bölümü öğrencilerinden Selman Salman haşhaşı, Özlem Karataş buğdayı, Mukadder Sevil Emre radyoyu ve Fatih Karakoşlu da paranın tarihini anlattı.

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Başkanlığını Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin’in yaptığı son oturumda ise Tarih Bölümü öğrencilerinden Tuğçe Rabia Çanlı sinemayı, Sudenur Özdemir iğneyi, Sosyoloji Bölümü öğrencisi Süleyman Özkan Braille alfabesini, Coğrafya Bölümü öğrencisi Esra Uçar ise Obsidyen taşının tarihi hakkında bilgiler paylaştı.

Çalıştay, soru cevap bölümünün ardından sona erdi

Afyon'da Tarih Yazımına Yepyeni Bir Bakış!

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme