Afyon'da Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu!
İkram Ali Usta Et Ürünleri İşletmesinden Ömer Çetin, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkta güvenilir firmaların tercih edilmesi gerektiğini belirterek kurban piyasasının durumunu www.kocatepegazetesi.com takipçilerine anlattı.
İkram Ali Usta Et Ürünleri İşletmesinin genç kuşak işletmecilerinden Ömer Çetin, bu yıl 6 Haziran 2025 tarihinde başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi kurban piyasasını değerlendirdi. Çetin, hem kurbanlık alacaklara hem de meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu.
“AFYON KURBAN KONUSUNDA HASSAS BİR ŞEHİR”
Ömer Çetin, İkram Ali Usta Et Ürünleri İşletmesinin, 35 yıldır İsmet İnönü Caddesi üzerinde bulunan ana şubesinde Uzun Çarşının arkasında ki işletmede ise 7 yıldır hizmet verdiklerini et ürünleri satışının yanı sıra pişirerek sunduklarını dile getirdi.
2025 yılı Kurban Bayramı öncesi piyasanın durumunu anlatan Çetin, “İkram Ali Usta olarak 35 yıldır bilfiil halkımızın hizmetindeyiz. Bu yılın Kurban Bayramına bir aydan biraz daha fazla bir zaman kaldı. Kurban inanan ve Allah’ın nasip ettiği herkes için elbette son derece önemli ibadetlerden biridir. Afyonumuzun kurban hassasiyeti de hepimizce malumdur. Bu minvalde bu yıl hayvan piyasasında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar fiyatları farklılık gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.
“FİYATLAR HAYVANIN DURUMUNA GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR”
2025 yılı Kurban Bayramında küçükbaş kurbanlıkların 13 bin TL’den başladığını dile getiren Çetin, “Bu yıl koyun, keçi, kuzu olmak üzere küçükbaş olarak nitelendirilen kurbanlıkların fiyatı 13 bin TL’den başlayıp 35 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Büyükbaş kurbanlıklar ise hisseli ve bütün olarak satış yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanlarda bütün satışlar ortalama 100 bin liradan başlayıp, 300 bin liraya kadar çıkmaktadır. Elbette bu fiyatı hayvanın durumu ağırlığı belirliyor. Büyükbaş kurbanlıklar; Dana, düve, inek olarak ayrı ayrı sınıflandırılarak fiyatları da ayrıdır. Dinimizce bütün hayvana en fazla 7 kişi hissedar olarak girebilir. Hisseli kurbanlıkta da bir hisse fiyatı 20 bin TL’den başlayıp 30 ile 40 bin TL’ye kadar ulaşmaktadır. İfade ettiğim üzere bu rakamlar hayvanın niteliği ağırlığına göre değişkenlik gösterir.” ifadelerini kullandı.
“HİSSELİ KURBANLIK DAHA POPÜLER HALE GELDİ”
Kurbanlık hayvanlarda 20 ile 21 bin TL’ye verilen hisselerin ortalama 30 kilograma ulaştığını dile getiren Çetin, “Hisseler kemikli, kemiksiz, bütün et şeklinde hazırlanmaktadır. Hisse rakamı 25 bin TL olursa hisseye düşen ortalama 40 kilogram civarında olur. 28-30 bin TL’lik rakamlarda ise hisse başına düşen et yaklaşık 50 kilogramdır. Bunlar kişi payına düşen et oranlarıdır. Bu kurban etleri de hisse veya kurbanın sahipleri dolaplarında saklayarak veya dağıtarak kullanabileceklerdir. Dağıtmak veya şahsen tüketmek kişinin kendi inisiyatifindedir. Hissenin kolay tarafı işlenmiş etlerin alınıyor olmasıdır. Kemikler küçük şeklide kırılır, bütün etler ayrıştırılır. Kıyma olacak etler istek doğrultusunda hazırlanır. Değerli etler işlenerek çıkarılır. İşte bu yüzden günümüzde hisseli kurbanlık daha popüler olmaya başladı.” dedi.
“ÖNCELİĞİMİZ ALLAH RIZASINA UYGUN İŞ YAPMAK OLMALI”
Hem kurbanlık alıcılarına hem de kurbanlık tedarikçilerine hatırlatmalarda bulunan Çetin, “Kesinlikle güvenilir emin olunan kişilerden satıcılardan kurbanlık temin edilmelidir. Gerek satıcı, gerek üretici, gerekse müşteri kurbanlığın Allah rızasını gözeterek yapılması gereken bir ibadet olduğu gerçeğini göz ardı etmemelidir. Elbette her şeyin ekonomik bir değeri vardır. Ama kurbanlıkta ticari kaygı öncelememelidir.” diye konuştu.
“KURBANLIK HAZIRLIK GEREKTİRDİĞİ İÇİN MALİYETİ FAZLA OLUYOR”
Et piyasasının durumunu kurbanlıkların devreye girmesi ile yorumlayan Ömer Çetin, şunları kaydetti:
“Et piyasası geçtiğimiz Ramazan ayında fiyat olarak yükselişteydi. Şu anda birazcık sabitledi. Haliyle bu iş arz talep meselesidir. Bilindiği üzere Ramazan ayında et ürünlerine talep çoğalıyor. O yüzden fiyatlar da yükselmişti. Ramazan’ın ardından şimdi birazcık artık kurbanlığa yönelme olduğundan et fiyatları olağanlaşıp, sabitleniyor. Ancak kurbanlık et fiyatından bir kademe daha pahalı oluyor. Bunun sebebi hayvanın 2 yaşında olması, 2 yıldır besleniyor olması ve vasfının kurban olması.
Bilindiği üzere iki yıldan önce kurban olmaz. Çapa denilen durum yani kurbanlık hayvanın dişinin büyük olması gereklidir. İki yaşından sonra hayvan kurbanlık anlamında hazır olur. Bir yaşında bir hayvan kesinlikle kurbanlık olmaz. 15 aylık, 18 aylık, 23 aylık hayvan bile kurban olmaz. İlla ki 22 ayı doldurmuş olması lazım. O yüzden bu durum artı bir maliyet ve o günde yapılan işçilikler de birazcık artı bir maliyet bindiriyor. O nedenle kurbanlık normal ete nazaran bir kademe daha pahalı oluyor.”
“KURBAN KESİLİRKEN BAŞINDA OLUN”
Kurban kesme niyet ve hazırlığında bulunanlara tavsiyelerde bulunan Çetin, şöyle konuştu:
“Kurbanını kendisi kesemeyenler için en başta dediğimiz güvenilir yerlerden, güvenilir kişilerden alışveriş yapmaları olur. Bizde işletme olarak kurbanlık hizmeti veriyoruz ama Afyon'da bu işi yapan dürüst doğru kişiler var. Kurban kesecekler inandıkları, güvendikleri firma ve kişileri tercih etsinler. Eğer mümkünse kurbanı bizzat kesemese de kesim sırasında başında bulunup, emekleri sinsin, kesimi bizzat görsünler. Marketlere verilen hisseler kurbanın nasıl kesildiği görülmeden teslim alınıyor. Biz bunu çok sağlıklı bulmuyoruz. Şaibeli durumlar var. Mesela kurban kesimi yapılmayıp önceden kesilip hazırlanmış etler kurban kesimi hissesi olarak aktarılabiliyor ve sözde kurban edilen hayvan kurbanlık vasfını taşıyor mu? Sözün özü bunlar sıkıntılı durumlar.
Birde çoluk çocuğumuzu, gençlerimizi dini ibadetlerimizden biri olan yılda bir kez idrak ettiğimiz bu mübarek, güzel ve özel anlardan mahrum etmemeliyiz diye düşünüyorum. Gelecek nesillere bu alışkanlığı kazandırmak gibi bir sorumluluğumuz var. İşte tüm bu faktörleri göz önünde bulundurup kurbanlık kesme niyetinde olan insanlarımız en yakınlarında, en güvendikleri kasaplar, et ve et ürünü işletmelerini tercih ederek kurbanlıklarını alsınlar. Söylediğim gibi çoluk çocuğumuz da bayramı bayram gibi yaşayarak yarının büyükleri olarak yetişsinler. Kurbanlık hazırlığı nasıl yapılır, kurban kesimi nasıl olur mübarek bayram gününde görüp yaşasınlar. Kesimi profesyonel ekipler, kasaplar yapsın. Ancak kurban bayramında o atmosferi solumak bence çok önemli.”
“AFYON’UN GENELİ KURBANLIKTA BÜYÜKBAŞI VE HİSSEYİ TERCİH EDİYOR
Afyonkarahisar halkının kurbanlık tercihinde büyükbaşta düvenin, küçükbaşta kuzunun revaçta olduğunu belirten Çetin, şunları söyledi:
“Afyon'un kurbanlık tercihinde büyük başta düve daha çok tercih ediliyor. Afyon'da bütün satış mı, hisseli satış mı ön planda dediğimizde bu sorunun cevabı 3 yıl öncesine kadar bütün kurbanlık şeklinde olurdu. Üç yıl öncesine kadar hisseli kurbanlık diye doğru düzgün bir şey yoktu. Ama günümüzde ekonomik şartlar ve artık kesimdeki profesyonelliğin eskisi gibi yapılamaması, etin ayrıştırılması, hazırlanması sürecindeki o zahmete katlanılamaması nedenlerinden hisseli kurbanlık tercihi şu anda hızlı gidiyor. Bütün kurban kesimi daha geride kalıyor. Afyon'da daha çok büyükbaş hayvan kurbanlıkta öncelikli tercih durumundadır. Ancak küçükbaş doğu vilayetlerinde daha çok tercih ediliyor.
Afyonumuz da koyuna karşı koktuğu gerekçesiyle bir ön yargı var. Özellikle hanımefendiler koyun kokusuna karşı çok hassaslar. İlimizde küçükbaş tercihi az düzeyde olsa da keçi eti sevenler keçiyi, kuzu sevenler ise kuzuyu tercih ediyorlar. Küçükbaş kurbanlık keseceklere bu vesile ile tavsiyem yaşlı koyun almamaları olur. İşte kötü kokuyor denilen durum tamda bu noktada başlıyor.”
“YILBAŞINA KADAR FİYATLARIN SABİT KALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Kurban Bayramının ardından et piyasasına yönelik tahminlerini açıklayan Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kurban Bayramından sonra arz talep dengesine göre ben et piyasasında fiyatların yükseleceğini düşünmüyorum. Bana göre et fiyatları yılbaşına kadar sabit gidecektir. Çünkü devletimiz besiciler için ciddi manada ithal hayvan getiriyor. Bu da piyasayı dengeliyor. Keşke kendi malımızı üretip satabilsek yani yerli üretim yapabilsek, ama maalesef zamanında yapılan yanlış politikalar, vaziyeti buna sevk etti. İnşallah düzelir.”
Bakmadan Geçme





