• Haberler
  • Genel
  • Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde Türkiye Acil Müdahale Planı kapsamında deprem tatbikatı yapıldı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Türkiye Acil Müdahale Planı çerçevesinde düzenlenen deprem tatbikatına Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı J. Kıd. Albay Tolga Yağan, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila Altunbudak ve kurum temsilcileri katıldı.

Gerçeğini aratmayan tatbikata, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi, Arama Kurtarma Derneği, Dinar Arama Kurtarma, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi, Anda, İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma, Memur-Sen Arama Kurtarma, İlk Yardım Arama Kurtarma ve Dayanışma Derneği ve Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Afyonkarahisar Şubesi başta olmak üzere 23 Türkiye Acil Müdahale Planı Ekibi’nden yaklaşık 150 personel ile katıldı.

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Meydana gelen sarsıcı deprem senaryosuna göre ilerleyen tatbikat çerçevesinde yüksek katlı binadan halat ile yaralı ve evcil hayvan tahliyesi yapıldı; arama köpekleri tarafından enkaz altında canlı arandı, bulunan canlılar kurtarma ekipleri tarafından sağlıklı bir şekilde çıkartıldı. Bir afet anında enkaz altında bulunan yaralı yakınlarının tepkileri canlandırıldı. Senaryo gereği çarpışma sonrası yanan araçlar söndürülerek içerisindeki yaralılara müdahale edildi. Arama kurtarma ekipleri tatbikat sırasına hem bir an önce enkaz altındaki canlının yerini tespit etmek, yaralıya gerekli ilk yardımı yapmak için hummalı bir çalışma sürdürdü. 

Ekiplerde görevli kişiler de yaralıların veya enkaz altında hayatını kaybetmiş vatandaşların çıkarıldıkları kat, bulunan cadde, apartman adı gibi bilgilerini büyük bir dikkatle kayıt altına aldı. Tatbikat sırasında görevlilerin sorduğu “Sesimi duyan var mı?” soruları herkese geçmişte yaşanılan Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldıdepremleri hatırlattı. Tatbikat sırasında İstanbul, TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa ile Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı telsizle görüştü.

“BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”

Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, gerçekleşen tatbikatın bütün kurumların, vatandaşların ve basın mensuplarının farkındalığını arttırmak için yapıldığını belirterek, “Bizim 23 tane ayrı çözüm grubumuz var. Kurumlarımızın, gönüllülerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın da bir uygulama yaparak çalışma alanlarıyla ilgili eksiklikler varsa ya da daha da iyileştirebileceğimiz noktalarımız varsa birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Kurumlar bir araya gelerek böyle bir tatbikat uygulamış olduk, 6 ayrı ilde bölge düzeyde, bizde de yerel düzeyde hem masa başı hem saha tatbikatı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Vali Yiğitbaşı, sabahın erken saatlerinden itibaren tatbikatın masa başı tatbikatına başladıklarını dile getirerek tüm kurumlarla tecrübeleri hakkında konuşulduğunu ve gereken değerlendirmenin yapıldığını belirtti.

Personel ve ekipman bilgisi veren Vali Yiğitbaşı “Burada da saha tatbikatımızda da 23 çözüm grubumuzdan toplamda 16 grup personelimiz var. 1200 personele sahibiz. Her senaryo ayrı ayrı işlendi burada. Masa başında da 800 kişiyle tatbikatımızı yaptık, 90 ekibimiz var. 57 taşıtımız, 56 ekipmanımız ve 23 ana çözüm ortağımız var. Destek çözüm ortağımız ise 30 tane ve 6 tane de STK’mız bizlerle birlikte.” dedi.

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

DİNAR DEPREMİ UNUTULMADI

Afet durumunda kurumların ve ekiplerin birbiriyle çalışmasının önemini vurgulayan Vali Yiğitbaşı konuşmasının devamında, “Bu tatbikatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hepimizin birbirimize ne kadar ihtiyacı olduğunu da bütün kurumların beraber hareket etmesi gerektiğini, topyekûn bir mücadelenin böyle bir olağan üstü bir afet döneminde önemli ve kıymetli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.” diye konuştu. 

Tatbikat ile 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ‘asrın felaketi’ olarak anılan depremlerinin psikolojisini, o anları hatırlattığını belirten Vali Yiğitbaşı Dinar Depremi yıl dönümü nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine de baş sağlığı diledi. 
Her alanda gerekli personel ve ekipmanların daha iyi olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Arkamızda da KBRN, kimyasal ve biyolojik zehirlenmeye karşı olan ekiplerimiz çalışıyorlar. Hepimiz gayretle inşallah kendi şehrimizde, Afyon’umuzda olabilecek olası bir afet için tüm imkanlarımızı seferber ederek bütün önemlerimizi almamız gerekiyor.” dedi.

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

‘GENEL OLARAK DEPREME HAZIRIZ”

Daha hızlı müdahale ve daha az hasar için tüm kurumlarla iletişim hâlinde olduğunu ve kurumlar arası istişarelerin devam edeceğini belirten Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın olası bir depreme genel itibariyle hazır olduğunu dile getirerek, “Afyonkarahisar çok büyük bir il. Hazırız dediğimizde bütün ilçeleri, beldeleri, köyleri, merkezi hepsini gözlemlememiz gerekiyor.

Afyon'da Gerçeğini Aratmayan Tatbikat Yapıldı

Yapacağımız işler var ama AFAD gibi bir kurumumuz var, onun çözüm ortakları var. İnşallah geçmişe göre hazırlıklıyız. Daha da iyiye doğru gidiyoruz. Çünkü burada hazırız demek için kurumlara ve devlete görev düştüğü gibi bütün vatandaşlara da görev düşüyor. Herkesin sorumlu olduğu, elini taşın altına koyması gerekiyor. Bizler o gayreti gösteriyoruz. İnşallah hep beraber daha iyiye şehrimizi ve ülkemizi de götürmeye gayret edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme