• Haberler
  • Genel
  • Afyon'da Doğaya Sahip Çıkmak İçin Yeni Bir Dernek Kuruldu

Afyon'da Doğaya Sahip Çıkmak İçin Yeni Bir Dernek Kuruldu

Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Gök, doğa tahribatına karşı çıkmak için yeni bir dernek kurduklarını belirtti

Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Gök, kurdukları dernek hakkında açıklama yaptı. Gök, “Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği (AFÇED) kuruluş işlemlerini tamamlamış ve 1’inci Olağan genel kurul toplantısı 22 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Genel kurulumuzun iradesiyle dernek organları oluşturulmuştur.

AFÇED kuruluş amacı ve yıllardır ihmal edilen ya da hamasi çevre etkinliklerinin farkındalığıyla; Afyonkarahisar merkez ve tüm ilçelerinde doğaya yönelik rant saldırıları ve gerçekleşen ekolojik yıkıma karşı hukuki ve demokratik yöntemlerle mücadeleye hazır” dedi. 

Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Gök, “Ekonomik yıkım, emperyalist savaş, göç sorunu ve ekolojik kriz gibi büyük sorunlar hayatımızı altüst etmeye devam ediyor.  Burada doğanın kendi döngüsü içinde gelişen krizden söz etmiyoruz. Doğanın, insan eliyle hunharca katledilmesinden bahsediyoruz.

Hiçbir kural tanımadan madenler, HES’ler, termik santraller ve  kontrolsüz sınai kirlilik ile doğanın dengesi bozulmakta, akarsular kirletilmekte, tarım arazileri çoraklaştırılmakta, şehirler beton yığınına çevrilmekte, ormanlar yok edilmekte, denizler kirletilmektedir. Afyonkarahisar genelinde de doğal varlıklarımız, insan eliyle hızla kirletilmekte ve yok edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Gök, açıklamasına şöyle devam etti:

“Taraf olduğumuz Uluslararası sözleşmeler kapsamında; Eber Gölü başta olmak üzere Acı Göl, Akşehir Gölü ve diğer su kaynaklarımızın kuruma noktasına gelmesi, barajların boşalması, ilimizin farklı bölgelerinde oluşan obruklar, iklim krizi, orman yangınları, biyo çeşitlilik kaybına karşı acilen yaşamı savunma zamanıdır.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yürütülen yüzlerce ÇED (Çevresel etki değerlendirmesi) süreci sonunda yayınlanan madencilik ve enerji projelerine dair ‘ÇED gerekli değildir’ ve ‘ÇED olumlu’ kararlarıyla; Afyonkarahisar genelinde her hafta bir doğa alanının daha ranta kurban verilmesi nedeniyle tehlike sinyalleri çalmaktadır. Bu sinyaller yok sayılmakta, mermer ocakları başta olmak üzere madencilik faaliyetlerine yatırım gözüyle bakılmaktadır. Ancak bu proje ve yatırımların, bölgedeki biyo çeşitliliği tehdit edeceği, tarım arazilerine büyük zarar vereceği, su kaynaklarını kirleteceği ve yok edileceği, geri dönüşümü olmayan zararları, uzman raporları ile tartışmasızdır.”

Afyonkarahisar Çevre ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Gök, “Halkımız yaşanan kuraklığın, oluşan obrukların, kuruyan göller ve barajların nedenlerini bilimsel gözle sorgulamaya ve bazı bölgelerde vatandaşlarımız çevre davaları açmaya başlamıştır.

Ürettiği ürün kalite ve verimindeki düşüşü birebir gözleyen çiftçilerimiz başta olmak üzere halkımız endişe içerisindedir. TEMA’nın 2023 yılının öne çıkan çevre olaylarını değerlendirdiği basın açıklamasında yer alan; ‘2023 yılı boyunca, hem ülkemizde hem de dünya genelinde çeşitli ekolojik sorunlarla karşı karşıya kaldık. Bu sorunların başında; erozyon ve toprak kaybı, gıda güvencesinin azalması, su stresi, iklim krizi ve yarattığı sel felaketleri, biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma ve doğa koruma alanlarının tahrip edilmesi geldi. Ülkemiz büyük deprem felaketleri ve sonuçları ile karşı karşıya kaldı.

Bunların yanı sıra kömüre dayalı enerji politikaları ve 4. grup madencilik faaliyetleri, ülkemizdeki doğal varlıkların ciddi şekilde zarar görmesine yol açtı. Ayrıca, kentsel ve kırsal alanlarda doğayla uyumlu biçimde yapılmayan mekânsal planlamalar ve artan yapılaşma baskıları, ekolojik dengenin bozulmasını daha da kritik seviyeye taşıdı.’ şeklindeki açıklamalar, halkımızın endişelenmekte ne denli haklı olduğunun ispatıdır. AFÇED, her geçen gün daha çok doğa tahribatına neden olacak faaliyetlere izin verilen ilimizde ihtiyaçtan doğmuş bir dernektir” dedi. 

Gök’ün açıklaması şu vurgularla sona erdi:

“AFÇED olarak; yöneticilerimizin ekonomiye katkı ve istihdam yaratma gerekçesiyle bazı kişi ve şirketlere rant elde etme yolunu açan; çevre ve doğa tahribatının artmasına, iklim krizi ile mücadeleyi engelleyen ve büyümesine neden olacak kararlara ilişkin halkımızın haklı endişesini, aktif ve etkin biçimde çevre mücadelesine dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Unutulmamalıdır ki doğa yani hava, su, toprak, ormanın eş değeri yoktur. Hiçe sayıldığı bir dünyada yaşamın sürdürülmesi de olanaksızdır. İnsan ve tüm canlılar için doğada yıkıma son verilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesini herkese hatırlatmak isteriz: ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.’ Afyonkarahisar halkı, merkezde ve tüm ilçelerinde doğaya yönelik rant saldırıları ve gerçekleşen ekolojik yıkıma karşı hukuki ve demokratik yöntemlerle mücadeleye hazırdır. Doğa yıkımına karşı tüm yaşam savunucularını, bilimsel ve hukuki süreçlerin takipçisi olmaya davet ediyoruz.

Kızılderililerin ‘Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık’ sözüne atıfla tek bir ağaç dalını, tek bir damla suyu kaybetme lüksümüzün kalmadığı bir dönemde; doğayı, aslî sahibi olan torunlarımıza ulaştırma yolunda şahsi, maddi ve manevi olarak desteklenmek dileğimiz ve saygılarımızla…”

Bakmadan Geçme