• Haberler
  • Gündem
  • 'Afyon Belediye Başkanı Köksal, Cemevimizi Boşaltmamızı İstiyor'

'Afyon Belediye Başkanı Köksal, Cemevimizi Boşaltmamızı İstiyor'

Afyonkarahisar Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Güllü, kendilerine Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın imzasıyla Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği ve Cem Evi'nin tahliye edilmesi hakkında yazı gönderildiğini belirtti. Güllü, 'Cemevi'ni, AK Partili bir Belediye Başkanı boşaltmak isteseydi Alevi toplumunun tepkisi ne olurdu? Şimdi CHP'li bir Belediye Başkanı Cemevi'ni boşaltmak istiyor, tepki ne olacak göreceğiz' dedi

Afyonkarahisar Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Güllü, Dernek ve Cemevi olarak kullanılan binada basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilerin ibadetlerini rahatça yapması talimatının ardından dönemin Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın girişimiyle şimdiki binaya kavuştuklarını kaydeden Güllü, “Her zor dönemimizde yanımızda yer alan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, önceki dönem Belediye Başkanımız ve Valililerimiz ve her zaman desteğini hissettiğimiz Sayın Valimiz Doç.Dr. Kübra Güran Yğitbaşı’na teşekkürlerimi arz ediyorum. Daha sonraki süreçte Afyonkarahisar Belediyesi ile Hacı Bektaş Kültür Derneği arasında imzalanan 22 Aralık 2021 tarihli işbirliği protokolü ile söz konusu taşınmaz, Alevi Bektaşi öğretisini, kültürünü ve büyük düşünür Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere tüm Alevi yol önderlerinin felsefesini, kültürlerini öğretmek ve yaşatmak amacıyla 2028 yılına kadar derneğimize tahsis edilmiştir” dedi.

“TAHLİYE EDİN” YAZISINI MUHTARIN KIZINDAN ALDI

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın imzasıyla kendilerine dernek binası ve Cemevi’nin boşaltılması yazısının gönderildiğini aktaran Güllü, “Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, Cemevi olarak kullanılan taşınmazın Tebligat Kanununa dahi uyulmadan, Derneğimiz muhatap alınmadan Mahalle Muhtarlığına teslim edilmek suretiyle bırakılan bir yazı ile Cemevimizin boşaltılması istemektedir. Afyonkarahisar Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğünden 24 Temmuz 2024 tarihinde aranıp Belediyeye gelmem istendi. 25 Temmuz  2024 tarihinde saat 10:30’da Belediye’den arandığım birime gittiğimde Müdür Bey’in geleceğimi bilmesine rağmen kendisi yerinde olmayıp sekreteri aracılığıyla ibadethane olarak kullandığımız Cemevimiz’i tahliye etmemiz konusunda bana bilgi verildi. Tebligat istediğimde ise bir ay önceden gönderildiğini, Yenice Mahallesi Muhtarlığı’nda olduğunu söylediler. Benden, teslim almadığım evrak için yine hukuksuz olarak teslim aldığıma dair imza atmamı istediler. Ben de almadığım görmediğim evrak için herhangi bir yere imza atmayacağımı söyleyip oradan Muhtarlık’a geçip söz konusu yazıyı 25 Temmuz 2024 tarihinde Muhtarlık’ın kapalı olması sebebiyle muhtarın kızından elden teslim aldım. Afyonkarahisar Belediye Başkanı imzası ile gönderilen tahliye yazısında, 2022 yılı Sayıştay Denetimi Taslak Raporu gerekçe gösterilmiş ayrıca işbirliği protokolünün 5. maddesinde de belirtilen ‘… taşınmaza ihtiyaç duyulması halinde 30 (otuz) gün önceden bilgi vermek suretiyle sözleşmeyi tek taraflı fesih etmeye yetkilidir.’ hükmü hatırlatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haber

BAŞKA BİR DERNEK Mİ KURDURULUYOR?

Güllü, açıklamasına şöyle devam etti:

“Söz konusu Sayıştay Taslak Raporu, adı üzerinde Taslak Rapor’dur. Ayrıca bu raporda ‘Dernek ve Vakıflara yer tahsisi yapılmaması gerektiğinden’ bahsedilse de söz konusu taşınmazın bir Cemevi yani ibadethane olduğu gerçeği gözden kaçırılmaktadır. Afyonkarahisar Belediye Başkanının yazısında, bahsi geçen ihtiyacın ne olduğundan dahi bahsedilmemektedir. Sebep, konu ve amaç yönünden açıkça hukuka aykırı bu talebin hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır Afyonkarahisar Belediyesi’nin, bir ibadethaneyi kapatmak için taslak mahiyetinde bir Sayıştay kararına dayanacağına, hukuki bir çözüm bulmaya çalışması daha isabetli, hakkaniyete uygun olacaktır. Ayrıca ülkemizde, Belediyeler tarafından tahsis edilmiş çok sayıda Cemevi olmasına rağmen hiçbir Belediye Sayıştay kararına istinaden böyle bir talepte bulunmamış, Sayıştay da hiçbir Belediye’ye bu gerekçe ile bir yaptırım uygulamamıştır. Bu konuda tek bir örnek bile yoktur. Alevi Bektaşi öğretisini, kültürünü ve büyük düşünür Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere tüm Alevi yol önderlerinin felsefesini, kültürlerini öğretmek ve yaşatmak amacından başka bir gayesi bulunmayan, bu konuda birleştirici ve bütünleştirici faaliyetlerde bulunan derneğimizi hedef alan ve Cemevimiz’in kapatılmasını amaçlayan bu yazı, camiamızda esefle karşılanmıştır. Bir başka derneğin kurdurulmuş olduğu ve taşınmazın bu derneğe tahsis edilebilmesi için boşaltılmaya çalışıldığı söylentilerine ise inanmak bile istemiyoruz.”

Haber

İLK İŞ CEMEVİ’Nİ KAPATMAK MI OLACAK?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın kendileri ile iletişim kurmadığını aktaran Güllü, “Bize bu ibadethaneyi sunan gerek AK Partili Belediye, gerek Sayın Cumhurbaşkanımız bunca yıldır herhangi problem yaratmadan hatta daha iyi şartlarda ibadet edebilmemiz adına her geçen gün bizlerle iletişimde iken iki dönem şehrimizin temsilcisi vekili olan Sayın Burcu Köksal Hanım Cemevimiz’in sokağını dahi bilmezken ibadethanemiz olan Cemevimiz’e mi ihtiyacı var Afyonkarahisar Belediyesi’nin. Sorum O’nadır ki ekranlar da bas bas hukuk adalet liyakat diye bağırıp ‘biz varız halklayız’ deyip bir yerlere seçildikten sonra ilk Alevilerin ibadethanesini ellerinden alıp yine sokaklarda göçebe gibi Cem ibadeti yaptırmak mıdır CHP belediyeciliği?” diye sordu.

“YILLAR ÖNCEKİ KİN VE ÖFKEYE DAYANIYOR”

Güllü, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Cemevi’ni, AK Partili bir Belediye Başkanı boşaltmak isteseydi Alevi toplumunun tepkisi ne olurdu, şimdi CHP’li bir Belediye Başkanı Cemevi’ni boşaltmak istiyor boşaltmak, tepki ne olacak göreceğiz. Bir Alevi toplumu olarak bu güne kadar kimseye boğun eğmedik, biat etmedik, bu saatten sonra da hukuksuz, temelsiz ve sırf yıllar önceki kin, öfkeye dayanan haksızlıklara da boyun eğmeceyiz. Belediye Meclisi kararına ve Afyonkarahisar Valilik oluruna dayanan ve 7 yıllık süre için akdedilen protokolün halen geçerli olduğunu düşünüyor ve taşınmazı boşaltmayacağımızı ve hukuki, idari bütün haklarımızı sonuna kadar mücadelesinde bulunacağımız kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz.”

Haber

Bakmadan Geçme