• Haberler
  • Genel
  • Afyon bekleyedursun, sıra Bursa’da – Kocatepe Gazetesi

Afyon bekleyedursun, sıra Bursa’da – Kocatepe Gazetesi

Kurtuluş Savaşı’nın geçtiği topraklarda İstiklal Harbi’ni anlatacak bir Panaromik Müze kurulmasıyla ilgili projeler ve çalışmalar raflarda bekleyedursun, Konya, İstanbul, Eskişehir ve Kütahya’nın ardından ülkemizde yeni bir Panaromik Müze daha kuruluyor. Afyonkarahisar’da yıllardır tartışılan Panaromik Müze projesinin akıbeti ise bilinmiyor Afyonkarahisar’da yıllardır “Kurtuluş Savaşı Panaroması ve Müzesi” projesi hayata geçirilmeyi bekleyedursun diğer illerde bu projenin başarılı [&hellip]

Afyon bekleyedursun, sıra Bursa'da

Kurtuluş Savaşı’nın geçtiği topraklarda İstiklal Harbi’ni anlatacak bir Panaromik Müze kurulmasıyla ilgili projeler ve çalışmalar raflarda bekleyedursun, Konya, İstanbul, Eskişehir ve Kütahya’nın ardından ülkemizde yeni bir Panaromik Müze daha kuruluyor. Afyonkarahisar’da yıllardır tartışılan Panaromik Müze projesinin akıbeti ise bilinmiyor

Afyonkarahisar’da yıllardır “Kurtuluş Savaşı Panaroması ve Müzesi” projesi hayata geçirilmeyi bekleyedursun diğer illerde bu projenin başarılı örnekleri tek tek hayata geçiriliyor. Son olarak Bursa’da Panaromik Müze için çalışmalara başlandı. Daha önce Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Harbi Şehitlik abidesi hizmete açılmış, İstanbul’da kurulan Fetih Panaroma Merkezi herkesin hayranlığını kazanmıştı. Son olarak Kütahya Belediyesi’nin “Kuruluş-Kurtuluş Panorama Müzesi Fizibilite Projesi” Ağustos ayı içerisinde Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Eskişehir’de Balmumu heykellerle oluşturulan Müze tüm medyanın ilgi odağı olurken, “Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar” olan Afyonkarahisar’da Kurtuluş Savaşı Panaroması projesi yıllardır tozlu raflarda çürümeyi terk edildi.
SON ÖRNEK BURSA OSMANGAZİ’DEN
Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan, Bursa’nın fethini, Osmanlı İmparatorluğunun “beylikten cihan devletine” giden yolculuğunu anlatacak “Panaroma Bursa 1326 Müzesi”nin temeli, kasım ayında atılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kasım ayında temeli atılacak müze binasının “Yeşil Bina” formunda olacağını ve neredeyse sıfır enerji tüketeceğini dile getirerek, “Projemiz, şehrimize tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginlik kazandırırken, başta turizm olmak üzere Bursa’ya birçok noktada artılar katacak. Panorama Bursa 1326, Osmanlı İmparatorluğunun ‘beylikten cihan devletine’ giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fetih anını etkileyici bir şekilde gösteren, sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye değer katacak örnek bir proje” dedi.
TARİHİ YÖRE CANLANACAK
Panorama Bursa 1326 Müzesi’nin, Bursa’nın çekirdeği konumundaki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin doğu kapısı olan Kamberler Parkı’na inşa edileceğini, bu sayede Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi üzerinde yer alan tarihi aksın da hareketleneceğini vurgulayan Dündar, “Panorama Bursa 1326 Müzesi, bir Türkiye projesi. Tarih şehri Bursa, hak ettiği değeri bu tür dünya standartlarında projelerle daha da arttıracak. Bizler bunun için yola çıktık ve önemli aşamalar kat ettik” diye konuştu.
“DÜNYANIN İKİNCİ
TAM PANORAMİK MÜZESİ”
Dündar, projenin dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olacağını anlatarak, şöyle devam etti: “Panorama Bursa 1326 Müzesi ile tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yaşayan tarih olan Bursa’nın, sahip olduğu bu değerlerini anlatan canlı bir hafızasını oluşturmayı hedefliyoruz. Projemiz, şehrimize tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginlik kazandırırken, başta turizm olmak üzere Bursa’ya birçok noktada artılar katacak. Müzemiz adeta atar damar gibi şehrimizin tüm maddi manevi güzelliklerini besleyecek. Dünyada bazı yapılar, bulunduğu kentin kaderini değiştirebilir. Bunun en güzel örneklerinden biri İspanya’nın Bilbao şehri.
ÖRNEK AVRUPA’DAN
Sıradan çöküntü, sanayi kenti olan Bilbao, yapılan modern sanat müzesi ile turist akınına uğradı ve yıllık ziyaretçi sayısı 9 milyona ulaştı. Bizler de kentimize kazandıracağımız bu proje ile Bursa’ya daha fazla turist çekmeyi hedefliyoruz. Müzemiz, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimize Osmanlı’nın kurulduğu yerde, köklü tarihine yolculuk edebilme imkanı sunacak. Panorama 1326 Bursa, gerek mimarisi ile gerekse konusu ile gelişen turizm potansiyelimize de önemli katkı sağlayacaktır. Müzemizle hedefimiz, yıllık olarak 150 bin ziyaretçiyi ağırlamak.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme