Afyon batık kredide rekora koştu

Uçak krizi sonrası Rusların Türkiye'ye gelememesi ve Suriye'deki iç savaşla turizm gelirleri azalmaya devam ediyor. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre yılın ilk çeyreğinde turizm geliri 4 milyar 56 milyon dolardan 3 milyar 373 milyon liraya geriledi. Merkez Bankası rakamlarına göre üç ayda 683 milyon dolar olarak görülen gelirdeki bu azalmanın gerçek etkisinin ise daha fazla [&hellip]

Uçak krizi sonrası Rusların Türkiye’ye gelememesi ve Suriye’deki iç savaşla turizm gelirleri azalmaya devam ediyor. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre yılın ilk çeyreğinde turizm geliri 4 milyar 56 milyon dolardan 3 milyar 373 milyon liraya geriledi. Merkez Bankası rakamlarına göre üç ayda 683 milyon dolar olarak görülen gelirdeki bu azalmanın gerçek etkisinin ise daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. BDDK, illerin istatistiğini tuttuğu Fintürk rakamlarına göre yılın ilk üç ayında turizm geliri ile ayakta duran şehirler kredilerini ödeyemez hale geldi.
BDDK’ya göre özellikle Antalya’da kredi batağı yüzde 23 artarken tutar olarak 446 miyon liraya çıktı. 3 ayda Antalya’da ödenemeyen kredi artışı tüm Türkiye’nin ödemediği kredinin yüzde 11’i kadar oldu. İstanbul’da batık kredi artışı 1.5 milyar lira olurken Antalya’daki batık İstanbul’un üçte birine ulaştı.
AFYON DA REKORA KOŞTU
Yılın ilk üç ayına yönelik rakamlarda ilginç bir veri de Afyon, Samsun, Kütahya ve Eskişehir’de artan batık krediler oldu. Afyon’da batık kredi tutarı sadece 3 ayda yüzde 45 gibi rekor düzeye ulaşırken Afyonkarahisar ve Samsun’da firmaların iflas erteleme talebinin rakamı artırdığı söyleniyor.
İFLAS ERTELEME
TUTARI KATLIYOR
Özellikle bankacılar iflas erteleme müessesesinin bazı şirketler tarafından borçlarını ödememek için kötü niyetle kullandığını iddia ediyor. Nitekim aynı illerin bireysel kredi batağının toplam kadar yüksek olmaması bu tezi doğruluyor.
Örneğin toplam bireysel kredi batığı yılın ilk üç ayında Afyon’da yüzde 8’de kalmış durumda. Üç ayda İstanbul’da da batık yüzde 10 artarak Türkiye ortalaması olan yüzde 8’in üstünde kaldı.
GÜNEYDOĞU’DA KREDİ DURDU
İlk 3 ayda kredi artışında en büyük ivmeyi Sakarya, Çankırı ve Karaman yüzde 6’lık yükselişlerle sağladı. Kredi miktarı düşen iller ise çatışmaların yoğunlaştığı Güneydoğu illeri ile Suriye’de yaşanan savaş sonucu ekonomisi yara alan Gaziantep oldu. Siirt’te krediler yüzde 4, Şırnak’ta yüzde 3, Hakkâri’de yüzde 2 geriledi. Gaziantep’te de kredi yüzde 0.5 azaldı.
TÜRKİYE TURUNA KARŞI BİN 700 RUS DENETİMİ
Rus Tüketici Hakları Ajansı Rospotrebnadzor, Türkiye’ye tur satışı yapıp yapmadıklarının belirlenmesi için Rusya’daki seyahat şirketlerine son altı ayda 1.700 kez ani denetim gerçekleştirildiğini açıkladı. Denetimler sırasında idari dava açılmasını gerektiren 160 vaka ve 240 idari suç tespit edildiği belirtildi. Uçak krizi sonrası Rusya’da, tur şirketlerinin Türkiye turu satışı yapması yasaklanmıştı.
OTELLERDE HEM DOLULUK ORANI HEM FİYAT DÜŞTÜ
İstanbul’da otel doluluk oranları Nisan 2016’da geçen yıla göre yüzde 32 azaldı. Türkiye Otelciler Birliği’nin, raporuna göre Türkiye’de otel doluluk oranları yüzde 52.2’ye geriledi. İstanbul’da günlük ortalama oda bedeli yüzde 11.8 düşüşle 114.8 Euro’ya indi. Antalya’da doluluk oranları yüzde 0.4 artarak yüzde 51’e çıktı. Ortalama günlük satılan oda bedeli ise 57.8 Euro ile yüzde 14.3 düştü.

Bakmadan Geçme