Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Barosu her daim kadınların yanında

Afyonkarahisar Barosu Kadın ve

Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’nca, şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğu önemle belirtildi. Komisyonun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü’nde kadın hakları ihlali olarak değerlendirilebilecek her türlü suçların karşısında oldukları bildirilerek hukuki desteğe ihtiyaç duyan kadınların her daim yanında oldukları açıklandı

Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’ndan “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Dayanışma Günü” nedeniyle yapılan açıklamada, Afyonkarahisar Barosu olarak aktif çalışmaların yürütüldüğü bildirildi.

ŞİDDET VE AYRIMCILIK DEVAM EDİYOR

Baro Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’nca yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin “kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma” olarak tanımlandığı kaydedildi. Açıklamada, “BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi kadına yönelik şiddetin ‘Kadınlara yönelik, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen ya da oransız bir şekilde kadınları etkileyen bir şiddet’ olduğunu belirtiyor. Ne yazık ki gerek ülkemizde gerek dünyada kadınlarımıza yönelik şiddet ve ayrımcılık artarak devam etmektedir. Çağdaşlığı hedefleyen sağlıklı toplumlar öncelikle toplumun temel taşı olan kadına hak ettiği yeri sağlamalı ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemeli ve bunun için gerekli tüm çalışmaları yapmalıdırlar.” denildi.

ŞİDDETİ ÖNLEMEDE HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde sorumluluk ve hassasiyetin sadece yasa koyucuya ve hukuk uygulayıcılarına da düşmediği vurgulanan açıklamada, “ Bireyden başlayarak ilk eğitim ocağı olan aileye, eğitimkurumları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, basın, medya, adli kolluk makamlarına, hukukuygulayıcılarına, ilgili mahkemelerimize, barolarımıza kadar herkese her birime düşmektedir. Gerek yasa koyucu vekamu kurumları gerekli adımları atmalı ve kanunların uygulamadaki aksaklıklarını gidermeli bireylerde gerekli farkındalığı sağlamalı gerek eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri, kadın erkek demeden toplumun tüm fertleri kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete karşı aktif olarak tepkisini göstermelidir.” ifadeleri kullanıldı.

ŞÖNİMİN HİZMETLERİ SÜRÜYOR

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Afyonkarahisar Valiliği Başkanlığında şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin şekilde yürütülmesini sağlamak uygulamada sorunların giderilmesi eşgüdüm halinde yerine getirilmesi hizmetlerin hızlı etkili amaca uygun verimli yerine getirilmesi amacıyla Baromuzun da temsil edildiği İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantılarını ve faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Afyonkarahisar da ŞÖNİM  (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi )açılmıştır ve hizmetlerine devam etmektedir. Ülkemizde her gün ve çok sayıda yaşanan toplumsal şiddet olaylarının önlenebilmesi amacıyla Barolar Birliğinin öncülüğünde ve tüm baroların katılımıyla ve sonuç alıcı duyarlılık oluşturmak hedefiyle Şiddetsiz Toplum Kampanyası başlatılmıştır. Şiddet olaylarındaki çoğalma eğilimi toplumumuzun bugünü ve geleceği için şiddetin büyük tehlike olmasından dolayı da Şiddetle Mücadele İçin Toplumsal Seferberlik şeklinde sürmesi zorunluluğu hasıl olmuştur.”

KADINLARA HUKUKİ DESTEK SAĞLANIYOR

“Biz hukukçulara bu manada çok görevler düşmektedir. Bunun bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin kadınlarımıza kazandırdıklarının farkına varmalıyız. Bu kazanımlarımızın haklarımızın daha da ileriye taşınması için elbirliği ile mücadele etmeliyiz.” denilen açıklamada, “Ulusal ve Uluslar arası mevzuatta kadının insan haklarına ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi, eşit ve adil uygulanmasının sağlanması gereklidir. Kamu farkındalığı oluşturulması, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması bunların hayata geçmesi ve kanun ile uygulamasındaki orantının sağlanması uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için tüm platformlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yine barolarımızın kadın komisyonları kadın hakları merkezleri adli yardım büroları hukuki destek ihtiyacı duyan kadınlarımız ile ilgili hukuki desteklerini sürdürmektedirler.” ifade edildi.

KOMİSYON HER DAİM KADINLARIN YANINDA

Afyonkarahisar Barosunun aktif çalışmalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, “Özetle; Barolar Birliğimizin Barolarımızın çalıştaylarına katılmakta, ilimizde kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile karşılıklı çalışmalarımız eğitim seminerlerimiz yapılmaktadır. Seminerler, paneller düzenlemekte kamu farkındalığı yaratılması için çalışmalarımız ve kamu spotları uygulamamız devam etmektedir. Daha önce gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımız, Kadın İnsanlık Tarihinin Anasıdır Başlıklı panelimiz ve en son Kadınlar Günü münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz ve Kadına Dair Her şeyin Ele alındığı Yüzüncü Yılında ilk Kadın Mitinginden Dünya Kadınlar Gününe Türk Kadını Çalıştayı ulusal ve uluslararası arenada geniş yankı uyandırmıştır. Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu önemle belirtir kadın hakları ihlali olarak değerlendirilebilecek her türlü mobbing, fiziki psikolojik davranış, uygulama ve ayrımcılığın, cinsel suçların karşısında olduğumuzu hatırlatır hukuki desteğe ihtiyaç duyan kadınlarımızın her daim yanında olduğumuzu belirtiriz.” ifadeleri kullanıldı. >> Kocatepe Haber Merkezi