Afyon atak yaptı ilk 10'a girdi
Afyonkarahisar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yaşam endeksi en iyi 10 vilayet arasında değerlendirildi. 2009 yılından bu tarafa çeşitli dergilerin 'Yaşanabilir Kentler' araştırmasında 50 ile 60'ncı sıralarda yer alan Afyonkarahisar, Kalkınma Bakanlığı'nın sıralamasında da 40'lı rakamlarla anıldı. Türkiye İstatistik Kurumu ise, güncellenmiş verilerle 'İllerde Yaşam Endeksi' araştırmasını yayınladı. Bu araştırmaya göre, Afyonkarahisar, pek çok konuda [&hellip]
Afyonkarahisar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yaşam endeksi en iyi 10 vilayet arasında değerlendirildi. 2009 yılından bu tarafa çeşitli dergilerin “Yaşanabilir Kentler” araştırmasında 50 ile 60’ncı sıralarda yer alan Afyonkarahisar, Kalkınma Bakanlığı’nın sıralamasında da 40’lı rakamlarla anıldı. Türkiye İstatistik Kurumu ise, güncellenmiş verilerle “İllerde Yaşam Endeksi” araştırmasını yayınladı. Bu araştırmaya göre, Afyonkarahisar, pek çok konuda ilerleme kaydeden bir kent.
ZEKA’DAN 3 İL VAR
TÜİK’in İllerde Yaşam Endeksi’nde ilk 10 arasına giren vilayetler sırasıyla Isparta, Sakarya, Bolu, Kütahya, İstanbul, Uşak, Balıkesir, Artvin, Kırıkkale ve Afyonkarahisar olarak belirlendi. Zafer Kalkınma Ajansı’nda birlikte çalışan Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar’ın ilk 10’a girmesi, “başarı” olarak nitelendirilirken ZEKA’ya bağlı Manisa’nın 31’inci sırada olduğu hesaplandı.
YAŞAMA SÜRESİ 77 YIL
TÜİK’in İllerde Yaşam Endeksi’nin verileri, dikkat çekici sonuçları da ortaya koyuyor. Araştırmaya göre Afyonkarahisar’da kişi başına 1,4 oda düşüyor. TÜİK verilerinde Afyonkarahisar’da istihdam oranı yüzde 51, işsizlik oranı ise yüzde 5,6 olarak görülüyor. İstatistikler, Afyonkarahisar’da ortalama günlük kazancın 53,9 lira olduğunu söylüyor. Afyonkarahisar’da doğan bir bebeğin ortalama 77 yıl yaşayacağı tahmin edilirken gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı yüzde 87,2 olarak belirlendi.
HANGİ BAŞLIKTA NEREDEYİZ?
Çeşitli kategorilere göre ayrılan İller Yaşam Endeksi’nde, Afyonkarahisar’ın her başlıktaki durumu şöyle:
-Konut: 33’üncü sıra
-Çalışma Hayatı: 15’inci sıra
-Gelir ve Servet: 47’nci sıra
-Sağlık: 13’üncü sıra
-Eğitim: 48’inci sıra
-Çevre: 49’uncu sıra
-Güvenlik: 8’inci sıra
-Sivil Katılım: 24’üncü sıra
-Altyapı Hizmetlerine Erişim: 34’üncü sıra
-Sosyal Yaşam: 11’inci sıra
-Yaşam Memnuniyeti: 2’nci sıra.
>> Murat ARISOY’un haberi