Afyon, Aranan Kişileri Yakalamada Birinci Sırada

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, aranan kişilerin yakalamasında Afyonkarahisar'ın büyükşehir olmayan 51 il arasında birinci sırada yer aldığını açıkladı.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Valilik makamında asayiş, güven ve huzurun temini noktasında il genelinde yürütülen çalışmaları düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Toplantıda İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile İl Jandarma Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Tolga Yağan hazır bulundu.

“FESTİVALDE 240 POLİSİMİZ GÖREV ALDI”

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, 9 Eylül-9 Ekim 2024 tarihleri arasında kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Afyonkarahisar’da 6. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivalinin tamamlandığını belirten Vali Yiğitbaşı, “Geçtiğimiz ayın sonunda 27-29 Eylül 2024 tarihleri arasında 6’ncı Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivalini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş’ın teşrifleriyle açtık. 27 Eylül 2024 Cuma günü Uzun Çarşımız’da başlayan festivalimiz 29 Eylül 2024 Pazar gününe kadar Motor Sporları Merkezindeki festival alanında pek çok paydaş kurumun katkılarıyla başarıyla gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte 240 polisimiz görev alarak bu önemli organizasyonun huzur ve güven ortamında geçmesini sağlamışlardır.” dedi.

“ÇOBANLAR’DAKİ BASKINLARDA 502 MERMİ ELE GEÇİRİLDİ”

“Bilindiği üzere defaten dile getirdiğimiz düğün, eğlence zamanlarda havaya ateş açılmasıyla mücadele çalışmalarımız inatçı ve ısrarcı bir şekilde devam ediyor.” diyen Vali Yiğitbaşı, “2024 yılı içerisinde ilimiz genelinde 1878 düğün, eğlence, asker uğurlaması ve benzeri etkinlikler düzenlenmiştir. Biz bu etkinliklerde havaya ateş etme ile ilgili olarak 202 vatandaşımız hakkında idari işlem yaptık. 169 silaha el konulup, bu şahıslara 766.794 lira idari para cezası uygulandı. 56 şahıs hakkında da adli işlem başlatılmıştır. Havaya ateş açma konusuyla ilgili basınımız haberler yaparak konuyu takip etti. En son Çobanlar ilçemizde jandarma ekiplerimizce 14 farklı adreste arama yapılarak 14 şahıs hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatıldı. Bu baskınlarda 6 adet tabanca, 4 adet kurusıkı tabanca ve 8 av tüfeği, 502 adet mermi ele geçirildi.” diye konuştu.

“BÜYÜK BİR ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYORLAR”

Afyonkarahisar’ın aranan kişilerin yakalanmasında ise büyük şehir olmayan 51 şehir arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan Vali Yiğitbaşı, “Aranan şahısların yakalanmasında gerçekten hem emniyetimiz hem jandarmamız çok büyük bir özveriyle, fedakârlıkla çalışıyorlar. Bu nedenle ben İl Emniyet Müdürümü Sayın Mahmut Ay ve İl Jandarma Komutanımız Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan ve tüm personeline bu özverili çalışmalarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kolluk birimleri kanunun tanıdığı yetki ve sorumluluk çerçevesinde sahip olduğu tüm imkânları kullanarak bu konudaki çalışmalarını kesintisiz ve özverili bir şekilde devam ettiriyor. Bu konuda da Afyonkarahisar olarak diğer iller arasında büyükşehirleri çıkarttığımız zaman aranan şahısların yakalanması noktasında ilk sırada olmamız gerçekten bu bizim için mutlu edici bir tespit veridir. JASAT ve emniyet ekiplerimizce yine dönem içerisinde çeşitli sebeplerle yakalanması bulunan şahıslara yönelik yapılan sözünü ettiğim çalışmalarda 10 yıl ve 25 yıl arasında hapis cezası bulunan 9 ile 5 yıl ve üzeri hapis cezası olan 9 şahıs olmak üzere 782 şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslar tutuklanarak cezaevlerine teslim edildi. İl merkezimizde 25 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla 11 milyon 700 bin adli para cezası bulunan bir şahıs ile Çay ilçemizde hakkında 20 yıl 6 ay hapis cezası bulunan bir şahıs olmak üzere 2 şahıs emniyet ve jandarma ekiplerimizin üstün gayretleriyle yakalanarak adli makamlarca da tutuklandı. Geçtiğimiz yılın bu aranan şahısların yakalanmasında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yakalama oranlarımızda da gerçekten yüzde 44,5 yaklaşan bir artış olduğunu da memnuniyetle paylaşmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

“BİN 940 ASAYİŞ OLAYININ YÜZDE 87’Sİ AYDINLATILDI”

Toplam bin 940 genel asayiş olayı bulunduğunu ifade eden Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Asayiş olaylarının yüzde 87'si aydınlatılmış durumda. Yine bir önceki yıla göre bizi mutlu eden veriler var. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda özellikle evden, iş yerinden ve otodan hırsızlık olaylarında yüzde 36'lık bir azalma dikkatleri çekiyor. Konut dokunulmazlığının ihlali konusuyla ilgili yüzde 30'luk yine bir azalma mevcuttur. Aydınlatma oranlarında da yüzde 88'lere yaklaşılmıştır. Emirdağ İlçemizde bir öldürme olayı meydana geldi. Olayı gerçekleştiren fail intihar etti. Meydana gelen bu olayda 4 tüfek 7 fişek ele geçirildi. Dönem içerisinde yürütülen bu çalışmalarda, asayiş hizmetleri kapsamında 72 tüfek 68 tabanca, 32 kurusıkı tabanca, 60 bıçak, 2 bin 587 muhtelif fişek ele geçirildi.  Bir önceki yılın yine aynı dönemiyle kıyasladığımız zaman tabanca ve av tüfeği yakalamalarında da yüzde 35'lik bir artışımız var. Bu oranlar kolluk kuvvetlerimizin sahada ne kadar yoğun, titiz, ciddiyetle ve özenle çalıştıklarının da göstergesidir.”

Afyon, Aranan Kişileri Yakalamada Birinci Sırada

“TOPLAM 209 AİLE İÇİ ŞİDDET VE KADINA ŞİDDET OLAYI GERÇEKLEŞTİ”

9 Eylül-9 Ekim 2024 tarihleri arasında 209 aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet olayı meydana geldiğini aktaran Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu: “Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet olaylarında toplam 46 koruyucu, 210 tane önleyici tedbir kararı alındı. KADES uygulamasının tanıtımı konusunda bilindiği üzere çok ciddi ve hassas çalışmalarımız devam ediyor. Kadınlarımızın yanı sıra 7 bin 298 erkeğe de bu eğitimler verildi. ‘Kadına El Kalkamaz’ başlığı kapsamında bilgilendirme faaliyetleri icra edildi.”

“SİBER SUÇ ARAŞTIRMASINDA 20 GÖZALTI 8 TUTUKLAMA YAPILDI”

Siber suçlarla mücadelenin çok önemli konu başlıklarından biri olduğunun altını çizen Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi: “Siber suçlarla ilgili olarak sözünü ettiğimiz dönem içerisinde 63 olay meydana geldi ve aydınlatma oranları yaklaşık yüzde 90 oranında gerçekleşti. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde siber polislerce internet üzerinden yapılan teknik ve fiziki çalışmalar neticesinde 17 Eylül 2024 günü nitelikli dolandırıcılık olayı kapsamında 20 şahıs gözaltına alınıp, ifadeleri alındıktan sonra 8 şahıs tutuklanmıştır. Sanal devriye faaliyetleri kapsamında terör iltisaklı hesaplar tespit edilerek onlarla ilgili de gereken işlemler yapılmıştır. Siberay faaliyetleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitemizde İhsaniye İlçemizin Döğer Beldesi’nde çok sayıda öğrenciye güvenli ve bilinçli internet kullanımı, siber zorbalık ve sosyal medya kullanımında dikkat edilecek hususlar konularında seminerler ve eğitimler bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmiştir.”

“TERÖRLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Terörle mücadele de bir aylık sürede gerçekleşen 9 olay sonucu bir kişinin tutuklandığını belirten Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu: “DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında yapılan planlı operasyonda yakalanan bir şahıs adli makamlarca tutuklandı. PKK KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçuyla bir şahıs yakalandı.”

“NARKOTİK SUÇLARDA 99 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ”

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, narkotik suçlarda uyuşturucuyla mücadelede 99 ayrı olaya müdahale edilerek, 168 şüpheli şahsa adli işlem yapılıp, 31 şahıs adli makamlarca tutuklandığını aktardı. Vali Yiğitbaşı, “Narkotik suçlarla mücadele kapsamında En İyi Narkotik Polisi Anne, Narko Anne, Narko Rehber, Narko Gençlik ve Narko Nokta etkinliklerimiz devam ediyor. Burada da Narko Gençlik faaliyeti kapsamında hem il merkezimizde hem köylerimizde gerçekleştirilen 20 ayrı etkinlikte 1305 kişiye Narko Nokta faaliyeti kapsamında 5 etkinlikte de 50.000 kişiye olmak üzere toplamda 25 etkinlikte 51.305 vatandaşımıza personelimizle bilgilendirmelerimizi gerçekleştirdik. 162.742 adet sentetik ecza maddesi, 1910 gram skunk maddesi, 16 kilo, 464 gram esrar ele geçirildi. Bu rakamlar ciddi rakamlardır. Aynı zamanda 787 gram Metamfetamin ve diğer bir takım uyuşturucu kullanma aparatları ele geçirildi.”

Afyon, Aranan Kişileri Yakalamada Birinci Sırada

“85 DÜZENSİZ GÖÇMEN GÖNDERİLDİ”

Kaçakçılık suçlarıyla mücadele konularında 71 olayda 78 şüpheli şahsı adli işlem yapıldığını ifade eden Vali Yiğitbaşı, şu ifadelere yer verdi: “3 milyon 649 bin 880 dört adet dolu makaron, ve 2.933.100 adet boş makaron elde edilmiştir. Bunlarda önemli rakamlardır. Bu noktada kaçakçılık suçlarıyla mücadele eden ekiplerimizi kutluyorum. Yapılan çalışmalarda 162,85 litre kaçak alkol, 106 adet kaçak araç motoru ve bununla ilgili bir takım cep telefonları, dedektörler, elektronik sigara kitleri yakalandı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele konularında dönem içerisinde 19 olay meydana geldi. Gerçekleştirilen iki operasyon sonucunda 4 organizatör bir de araca el konulmuş, 4 organizatör de yakalanmıştır. 85 düzensiz göçmen yakalanmış ve yakalanan şahısların da geri gönderme merkezine sevk edilmiştir.” 

“4968 MOTOSİKLET KONTROL EDİLDİ”

Trafik kontrol çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Yiğitbaşı, “Son asayiş toplantımızdan bugüne ilimizde 91.378 araç kontrol edilmiştir. Ne yazık ki 4 ölümlü, 257 tane de yaralamalı kaza meydana gelmiş. Bu kazalar sonucunda 5 vatandaşımız vefat etmiş, 442 vatandaşımız yaralanmıştır. Ne yazık ki 38 şahsa alkolü araç kullanmaktan işlem yapıldı. Özellikle motor kullanan gençlerimizde de alkollü araç kullanımı sonucu çok fazla kazaya şahit oluyoruz. Motosiklet uygulamalarında 4968 motosiklet kontrol edildi. 1401 motosiklet sürücüsüne tutanak düzenlendi ve 146 motosiklet trafikten men edildi. Bahse konu tarihler arasında ilk orta ve lise düzeyinde öğrencilerimizin de dâhil olduğu altı bine yakın kişi, sürücü ve yayaya trafik eğitimi verildi.” dedi.

“TRAFİKTE EĞİTİMLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Vali Yiğitbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Trafik noktasında daha iyi bir konuma gelinceye kadar eğitimlerimiz artarak hızla devam edecek. Bilindiği gibi ‘Reflektör Tak Görünür Ol’ projesi kapsamında özellikle bahar ve yaz dönemlerinde sıklıkla kullanılan traktör ve tarım araçlarımızın, römorkların görünürlüğünü arttırmak üzere bir çalışma yaptık. Geçen günlerde Sinanpaşa ilçesinin Taşoluk Beldesi’nde birlikteydik. 163 traktör ve tarım aracı kullanıcısına reflektör takarak görünür olmaları ve trafik kazalarının önüne geçilmesiyle ilgili eğitimler verildi, bilgilendirme yapıldı. 50 traktör römorktan yüzüne reflektör bizzat bizim de orada bulunduğumuz bir etkinlikle gerçekleştirildi.”

Afyon, Aranan Kişileri Yakalamada Birinci Sırada

Bakmadan Geçme