Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon, afetlere hazır kent haline gelecek

Afyon, afetlere hazır kent haline gelecek

Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlık ikinci çalıştayı, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik Başkanlığı’nda düzenlendi

 

Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlık ikinci çalıştayına JİCA Başkan Başyardımcısı Hideaki Matsuoka, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve JİCA Uzmanları, İnşaat, Mimarlar, Jeoloji Mühendisleri Odaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcilerinin katıldı.
Çevrimiçi olarak düzenlenen çalıştay; İl AFAD Müdürü Mehmet Buldan’ın İRAP planın oluşturulmasında gelinen süreç ile ilgili yaptığı konuşma ile başladı.
“PLANLAMA AŞAMASINDAKİ ÇALIŞMALAR BİRÇOK ETKENDEN KORUYACAK”
AFAD Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan ise konuşmasında, “Birincisini yüz yüze yaptığımız çalıştayın ikincisini maalesef bu ayda Kovid-19 sürecinin ağırlaşması nedeniyle online olarak gerçekleştirmek durumundayız. Zorda olsa online katılıyor olmanız ve katkı veriyor olmanız ilinizi, şehrinizi afet risklerine karşı hazırlamak adına çok kıymetli ve bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Uluslararası kabul de de zaten böyle geçiyor. Planlama aşamasında yapacağınız 1 birim maliyet, müdahale esnasında yapacağız 7 birim maliyete tekamül ediyor. O nedenle planlama aşamasında yapacağımız çalışmalar sizi müdahale aşamasında hem maddi hem manevi birçok zarardan birçok etkiden korumuş oluyor. O nedenle çok önemsiyoruz.” dedi.
“İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK”
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) Başkan Başyardımcısı Hideaki Matsuoka yaptığı konuşmada, “Tarih boyunca, hem Japonya hem de Türkiye, başta depremler ve seller olmak üzere doğal afetlerin neden olduğu zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Afet Riski Azaltma konusunda ortak ve zengin deneyimler paylaşıyoruz. Bu nedenle, bireylerin ve toplulukların güvenliği ve refahı için bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmada iki ülkenin en iyi ortaklar olduğuna inanıyorum. Geçmişteki pek çok olaydan da anlaşılacağı üzere, Japonya ve Türkiye, zor zamanlarda birbirlerine destek verdiler ve yardım eli uzattılar. JICA’nın Afet Riskini Azaltma alanındaki faaliyetleri ve önleyici tedbirleri, 2015 yılında BM’de kabul edilen Sendai Çerçevesi ilkelerini yansıtıyor. Ayrıca, dirençli bir topluluk oluşturmak için çocuklar ve engelliler de dahil olmak üzere savunmasız kişilere özel önem verilmesi çok önemlidir. JICA, Afet Riskinin Azaltılması için Türkiye Hükümeti ile işbirliğine devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
“YIL SONUNA KADAR TAMAMLANMASINI HEDEFLİYORUZ”
Vali Yardımcısı Mehmet Keklik açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Binlerce yıllık kadim tarihi, kültürel ve medeniyet birikiminin yanı sıra doğal güzellikleri ile ülkemizin en önemli şehirlerinden ve aynı zamanda istiklal harbinin kazanılmasında büyük cesaret örneği olan Afyonkarahisar’da afetlerin olası etkilerini dikkate alarak bu etkileri en aza indirmek adına afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç dahilinde belirleyen, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olacak olan Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlıklarımız diğer pilot illerden farklı olarak AFAD Başkanlığımızın koordinesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) uzmanları kılavuzluğunda ilimizdeki paydaş kurum/kuruluşların katılımlarıyla bu yıl içerisinde başladı. İRAP Afyonkarahisar 2. Çalıştayının konusu itibariyle Planın en önemli ayağını oluşturan, amaç ve hedefler dikkate alınarak eylemlerin belirlenmesi, önceliklendirilmesi, sorumlu ve destek kurum, kuruluşlar ile gerçekleştirme sürelerinin belirlenmesidir. Bu vesileyle, kurum ve kuruluşlarımız ve JİCA uzmanlarının işbirliği içinde yılsonuna kadar tamamlamayı hedeflediğimiz Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planının her aşamasında katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.
>> Kocatepe Haber Merkezi