Afyon Adı Neden Değişti?

Afyon adı neden değişti? Sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Afyon adı neden değişti? Daha önce Afyon'un adı neydi? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Yüzlerce yıllık bir tarihe sahip olan Afyonkarahisar, kadim tarihi, kültürü ve Mevleviliği ile adını tüm dünyaya duyurmuş bir şehirdir.
Yüzyıllar boyu farklı birçok hükümdarlıklara ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, Hititler döneminde HAPANUVA, Romalılar ve Bizanslılar döneminde AKROİNON, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlılar döneminde KARAHİSAR-ÎDEVLE, KARAHİSAR-Î SAHİP isimleri ile anılmıştır. Ardından il sınırları içerisinde yetiştirilen ve insanların geçim kaynağı olan haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Afyonkarahisar olarak kayıtlara geçen il, 1970’li yıllardan itibaren kullanım kolaylığı nedeniyle Afyon olarak kullanılmaya başlanan ilin ismi, 2005 yılında dönemin Cumhurbaşkanı, Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM’ye sunulan bir yasa önerisi ile resmen yeniden Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Bakmadan Geçme