• Haberler
  • Genel
  • 'Afyon, AB konusunda en önde yer alabilecek bir kent'

'Afyon, AB konusunda en önde yer alabilecek bir kent'

Avrupa Birliği Uyum ve Danışma Kurulu’nun 2’nci toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AB’nin tanıtımı için faaliyet yürütülmesi gerektiğini, Afyonkarahisar’ın da bu konuda öncü olabileceğini söyledi. Afyonkarahisar AB Daimi Temas Noktası Ofisi Koordinatörü Hasan Hüseyin Oğuz da Afyonkarahisar’da Avrupa Birliği ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi için 'Afyonkarahisar Değerleriyle Avrupa Yolunda' başlığıyla bir proje [&hellip]

“Afyon, AB konusunda en önde yer alabilecek bir kent”

Avrupa Birliği Uyum ve Danışma Kurulu’nun 2’nci toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AB’nin tanıtımı için faaliyet yürütülmesi gerektiğini, Afyonkarahisar’ın da bu konuda öncü olabileceğini söyledi. Afyonkarahisar AB Daimi Temas Noktası Ofisi Koordinatörü Hasan Hüseyin Oğuz da Afyonkarahisar’da Avrupa Birliği ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi için “Afyonkarahisar Değerleriyle Avrupa Yolunda” başlığıyla bir proje geliştirildiğini, bu projenin toplam bütçesinin 72 bin 915 lira olduğunu kaydetti.
AB Uyum ve Danışma Kurulu’nun ikinci toplantısı, Afyonkarahisar Valiliği toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile 17 ilçe kaymakamı, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri katıldı.
AB konusu tam olarak yansıtılmıyor
Toplantının açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Avrupa Birliği standartlarının kaliteli hizmet ve insan hakları bakımından önemsenmesi gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, “Rahmetli Özal’dan itibaren Avrupa Birliği’ne dönük yüzümüz biraz daha ivme kazandı. Son hükümet döneminde ise bayağı bir mesafe aldık. Bu konuyla ilgili görevlendirilen Sayın Devlet Bakanımız Egemen Bağış, kamuoyuna Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz tam olarak yansıtılamadı yolunda kanaat sahibi kendileri. Avrupa Birliği konusunda kafalar bayağı karışık. Geçmişte Avrupa Birliği’ne karşı çıkanlar, şimdi Avrupa Birliği taraftarı gözüküyor. Bir zamanlar Avrupa Birliği’ne girelim diyenler, şimdi Avrupa Birliği’ne karşı bir tutum izler hale gelmiş. Avrupa Birliği’nin insanlara, insanca yaşamanın standartlarını sunduğunu görüyorum. Ben İsveç ve Norveç taraflarına bir gezi yapmıştım, Norveç’i ben Avrupa Birliği üyesi zannediyordum. Halbuki değilmiş. Norveç’in standartları Avrupa birliği’nin genel ortalamasının çok üzerinde. Bizim de standartlarımız, Avrupa Birliği standardının çok üzerinde olsa onlar da gelip bize yalvaracaklar” dedi.
Hizmet, şeffaflık, bilgiye erişim
AB konusunda toplumun yeteri kadar bilgilendirilmediğinin altını çizen Balkanlıoğlu, “Bizim standartlarımızın yükselmesine yol açan bir çaba. Avrupa Birliği ülkelerinde insan hakları standardı daha fazla. Çevre temizliği, hijyen gibi bizim kaybettiğimiz değerler, AB’de standart uygulama haline gelmiş. Bizim AB konusunda doğru bilgilendirmeler yapmamız gerek. Hizmet kalitemizin artması, temizlik koşullarının oluşması, her şeyin şeffaf olması, herkesin istediği bilgiye ulaşabilmesi gelişmişlik göstergesidir. AB’nin yakalamış olduğu standardı, bizim ülkemizde neden olmasın? Bunu AB de dese, Rusya da dese, İsrail de dese karşı çıkmamak gerek. Yanlış bir şey de babanızdan da gelse, Mekke’den de gelse yanlıştır. AB tüm dertlere devadır dememek lazım” diye konuştu.
“Afyon, neden birinci olmasın”
Asıl hedefin çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak olduğunun altını çizen Balkanlıoğlu, “Atatürk’ün dediği gibi çağdaş medeniyetin üzerine çıkmak bizim hedefimiz olmalı. Geçmişte bu standartların üzerine çıkmışız, o dönemin şartlarına göre. O konuma gelmek için AB bize yol gösteriyorsa, standart veriyorsa, onu da kabul etmemiz lazım. Bu amaçla bölgemizde Avrupa Birliği’ni tanıtıcı faaliyetler yapmamız isteniyor. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yaparsa Ankara’da Avrupa Birliği ile ilgili kurum ve kuruluşlardan Afyon’da bir şeyler oluyor, AB ile güzel çalışmalar var deyip diğer illere örnek gösterebilirler. Bu işte Afyon neden birinci olmasın? Afyon, her yönüyle AB konusunda en önde yer alabilecek bir kent. Hakkettiğimiz yeri almamız gerekir. Bazı şeylerin öncüsü biz olabiliriz” ifadelerini kullandı.
“ADAY” projesi
hazırlandı
Toplantıda sunum yapan Afyonkarahisar AB Daimi Temas Noktası Ofisi Koordinatörü Hasan Hüseyin Oğuz da Afyonkarahisar’da Avrupa Birliği ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi için “Afyonkarahisar Değerleriyle Avrupa Yolunda” başlığıyla bir proje geliştirildiğini, bu projenin toplam bütçesinin 72 bin 915 lira olduğunu kaydetti. Oğuz, proje kapsamında 35 müzakere başlığında 500 kişiye eğitim verileceğini, Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Alo Avrupa telefon hattı oluşturulacağını söyledi. Oğuz, “200 kişiye Avrupa Birliği hibelerine yönelik proje hazırlama ve uygulama eğitimi verilecek olup okullarımızda Avrupa Kulüpleri oluşturulacaktır. İlimiz genelinde bilboardlarda Avrupa Birliği’ni tanıtıcı afişler asılacak, 6 bin adet broşür, bin adet afiş ve tanıtıcı bültenler basılarak dağıtımı yapılacaktır” dedi.
5 ayrı proje sunuldu
Oğuz, Avrupa Birliği Daimi Temas Noktası Ofisi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Ofis tarafından geçtiğimiz aylarda ildeki sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve mahalli idare personeline 4 ayrı proje hazırlama eğitiminde toplam 78 kişi proje eğitimi almıştır. Proje eğitimi sonunda da Avrupa Komisyonu’nun Demokrasi ve İnsan Hakları başlıklı programına 5 ayrı proje, katılımcılar tarafından hazırlanarak sunulmuştur. Projelerin toplam bütçesi 579 bin Avro’dur.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme