Afyon'a İlaç Araştırma Merkezi Kurulacak
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar'a ilaç üretiminde yoğunlaşacak bir araştırma merkezi kuracaklarını belirtti
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından
"Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sağlıkta Kullanımı" ana temasıyla düzenlenen 8'inci Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı, Korel Termal Otel’de başladı.
Çalıştay’ın açış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Bugün burada tabiatta bize sunulan şifa kaynaklarının, geleneksel bilgiyi ve modern bilimi buluşturan çok kıymetli bir alanı birlikte konuşmak, tartışmak ve geleceğe taşıyacak adımlar atmak için bir aradayız.
Çalıştayımızın bu yılki ana teması tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlıklı kullanımı ve bu tema çerçevesinde üç önemli başlığı mercek altına alacağız. Bitkisel çaylar, fitoterapi ve aromaterapi ve takviye edici gıdalar. Her biri sadece halk sağlığı açısından değil, aynı zamanda tıp, eczacılık, gıda ve kozmetik endüstrileri açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Bugün burada yapılan çalışmalar yalnızca bir akademi toplantı değil, aynı zamanda Türkiye'nin sağlık temelli ihtisas üniversitesi olan AFSÜ'nün vizyonunun da güçlü bir yansımasıdır. Üniversitemiz bünyesindeki tıbbi ve aramış bitkiler bölümü bu alanda sadece eğitim vermekle kalmamakta aynı zamanda bilimsel araştırmalar, saha uygulamaları, sektör işbirlikleri ve toplum sağlığına yönelik çözümler öğretme konusunda öncü bir rol üstlenmektedir” dedi.
AFSÜ, TÜRKİYE’DE ÖNCÜ OLACAK
AFSÜ Rektörü Okumuş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Üniversite kampüsümüzde yer alan tıbbi aromalık bitkiler uygulama ve araştırma sahası bu yaklaşımın somut bir örneğidir. Burada öğrencilerimiz teoriyi pratiğe dönüştürmekte Hem akademik gelişimlerini desteklemekte hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü olarak yetişmektedir.
Bu sahada Safran, Sarıkantaron, Adacayı, Melisa, Ekinizce, Tıbbi ve Japon Nane, Altınotu gibi pek çok tıbbi bitkinin yetiştirilmesi yapılmaktadır. Ayrıca bölgemize uygun mor patates gibi özel türden ekim ile hem çeşitlilik arttırılmakta hem de ürünlerin sağlık faydalarına dair bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Yine üniversitemiz bünyesine yer alan yemeklik ve tıbbi mantar üretim tesisi Türkiye'de sayılı örneklerden olup son teknoloji ile donatılmıştır. Biz çok daha önce özellikle bazı noktalarda kendimize hedefler verilemiştik. Bunlardan birisi ilaç ve tıbbi aromatik ihtilal konusundaki çalışmalardı.
Bütün bu çalışmaların sonucunda da elde ettiğimiz en güzel çıktılardan birisi de inşallah Allah nasip ederse bu yaz sonlarına doğru hizmeti aşmayı planladığımız şu anda tamamlanmış, cihazları alınmış, personel olarak da büyük oranda tamamlanmış, eğitimlerin artık son aşamasında olduğumuz ve ülkemizin en büyük, yani burada bir mübalağa veya büyütme yapmıyorum, gerçekten şu anda ülkemizin en büyük ilaç ön araştırma merkezi olacak olan ve bünyesinde Biyoyaralanım, Biyoeşterlik, Biyoanaliz laboratuarı yer alacak.
Burada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza Kalkınma Ajansı Zafer Kalkınma Ajansı'na çok çok teşekkür etmek istiyorum. Yüzde elli hibe şartıyla yapıldı. Yapılan tüm ekonomik giderlerin yarısını Sanayi Teknoloji Bakanlığı'mız sağladı. Geri kalan kısmı da tamamen üniversitemizin bütçesiyle yapıldı. Heyecanla açılışını beklediğimiz bu merkez ilaçların ruhsatlandırma öncesi çalışmaları yapıldığı en kapsamlı merkez olacaktır.
Aynı zaman dilim içerisinde tüm akademisyenlerin her türlü bilimsel çalışmayı İlaç geliştirme çalışmaları yapabilecekleri inşaatı tamamlamış ve iş donanımı şu anda yapılmaktalar ve son aşamaya geldiğimiz içerisinde yaklaşık 20 civarında laboratuvarın yer alacağı araştırma merkezimizin açılışını inşallah aynı dönemde yapmayı planlıyoruz.”
Bakmadan Geçme





