Afyon 5 yıl içinde dünya kenti olacak
İkbal Termal Otel Genel Müdürü Ali Gümüşhan Kocatepe Gazetesi muhabirinin termal turizm çalışmalarına yönelik değerlendirmeleri ve gündeme yönelik sorularını cevaplandırdı. Gümüşhan, tecrübeli bir turizmci olarak gözlemlerini paylaştı, fikirlerini açıklayıp, çabaları anlattı.Burcu Aydın: Turizmi mesleki anlamda nasıl tanımlarsınız? Size göre turizm nedir?Ali Gümüşhan: Turizm sektöründe çalışıp, başarılı olabilmeniz için turizme âşık olmanız lazım. Bu işe sevgi [&hellip]
İkbal Termal Otel Genel Müdürü Ali Gümüşhan Kocatepe Gazetesi muhabirinin termal turizm çalışmalarına yönelik değerlendirmeleri ve gündeme yönelik sorularını cevaplandırdı. Gümüşhan, tecrübeli bir turizmci olarak gözlemlerini paylaştı, fikirlerini açıklayıp, çabaları anlattı.
Burcu Aydın: Turizmi mesleki anlamda nasıl tanımlarsınız? Size göre turizm nedir?
Ali Gümüşhan: Turizm sektöründe çalışıp, başarılı olabilmeniz için turizme âşık olmanız lazım. Bu işe sevgi ile bakmanız lazım. Zor ama benim için çok zor değil. Çünkü mesleğimi severek icra ediyorum. 25 yıldır turizm sektöründeyim.
Burcu Aydın: Turizm sektöründe kaç yıldır varsınız? Turizmin daha çok hangi alanında hizmet verdiniz? Afyon’da zorluk yaşadınız mı?
Ali Gümüşhan: 25 yıldır turizm sektöründeyim. Çalıştığım bölgelerde bölgenin kalkınması içinde çalıştım. Benim için en önemli kriter bölgenin turizmde bir yere gelmesidir. Bütün oteller ve işletmeler zaten belli bir yere gelmiştir. Ama bölgenin tanınırlığı benim için çok önemli. 17 yıl Marmaris’te görev yaptım. Rezerv turizmciliği yaptım daha çok yurt dışı çalıştım. Oradaki tecrübelerimize göre Afyon’a geldiğimde ilk etapta birazcık zorlandım. Ama çabuk adapte oldum. Neden derseniz; Çünkü bizim bulunduğumuz Marmaris bölgesinde daha çok yabancı turistler vardı. Yerliler azdı. O yıllarda daha çok yabancılar, İngilizler vardı. Almanya, Hollanda, Belçika’dan gelen turistler vardı. Afyonkarahisar daha çok termal turizm ve iç turizme yönelik yüzde 98 oranda çalışmalar yürütüyor.
Burcu Aydın: Siz kum, deniz, güneş sahil turizminden termal turizm alanına direk geçiş yaptınız. Kısa süreli zorlanmada bu etken mi baskın başka nedenler de var mı? Tecrübeli bir turizmci olarak adaptasyon sürecini nasıl geçirdiniz?
Ali Gümüşhan: Afyonkarahisar’a ilk geldiğimde ilk başta biraz zorlansam da çabuk adapte olduğumu ifade etmiştim. Biz Afyonkarahisar’a ailecek geldik. Şehre ilk olarak Anemon Otelin kuruluş ve açılışı için geldim. Öncelikle şehir halkını tanımak ve onlarla bütünleşmek gerekiyordu. Hepimiz Anadolu’da yetişip büyüyen insanlarız. Beşeri ilişkiler anlamında zorluk çekmedim. İnsan kendisiyle barışıksa, kişi kendisini topluma adapte edebilirse kısa sürede alışma sağlanır. Çok şükür ki gerçekten 10 yıl içinde kendimi Afyonkarahisarlı gibi hissettim. Aslen Muğla-Fethiyeli olmama rağmen memleketime gittiğimde Afyon’da deniz hariç her şey var. Afyonkarahisar Fethiye’den daha iyi diyorum.
Burcu Aydın: Deniz konusunda da pek bir eksiğimiz yok.
Ali Gümüşhan: Zaten artık denizimiz de var diyoruz. Sağ olsun Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız her tarafa göletler yapıyor. Bildiğim kadarıyla Akdağ’da bir gölet yapıldı. Son olarak Kütahya karayolu üzerinde de bir gölet yapılıyor. Artık denizimiz de var diyoruz. Afyonkarahisar’a bakıldığında sahil kesimde yapılan turizmle bir farkımız kalmadı gibi. Hatta biz onlardan çok çok öndeyiz. Tarihi ve kültürel anlamda da Frig Vadisi var. Gezilip görülecek burada çok yer var. Kocatepe gibi Cumhuriyetin kazanıldığı toprakları simgeleyen bir yerimiz var. Şehrimizin termal turizmi var, lezzetleri var. Mermerinden, Müzik Müzesine kadar 5 ile 7 gün arasında bir turistik program şehrimiz için yapılabilir.
Burcu Aydın: Peki tanıtım için Afyon’un turizmcileri neler düşünüyor?
Ali Gümüşhan: Biz turizmciler, acenteciler, otelciler bir araya gelemiyorduk. Ama yakında bir araya gelerek bundan sonra turistik ürünlerimizi, markalarımızı öne çıkarmak için hep beraber tanıtım yapacağız. Ürünleri hep beraber kurumsal anlamda tanıtarak şehrimize daha çok nasıl misafir çekebiliriz noktasında istişareler yaptık. İnşallah ilerleyen günlerde bunlarda olacak. Afyonkarahisar’a geldiğim 2007 yılında yeni kurduğumuz Anemon Otel dışında bir kaç otelin d��şında başka otel yoktu. 2007’den bugün 2018’e kadar sazlık olan Anemon Otel dışında bir otel yatırımı yokken günümüzde kaç tane termal beş yıldızlı otel var. Spor kompleksi de inşa ediliyor. Afyon bir cazibe merkezi oldu. Fizik Tedavi Hastanesi büyüdü. Tüm bunlarla Afyon bir destinasyon oldu. Destinasyon olmak gerçekten çok önemlidir. Bölgesel havalimanımız var. Zaten yolların kesiştiği noktadayız. Hızlı tren yapılıyor. İnşallah önümüzde ki en fazla 5 yıl içerisinde Afyonkarahisar dünya kenti olacaktır. Buna yürekten inanıyorum.
Burcu Aydın: Afyon’a ayak bastığınız ilk günden bugüne size göre şehirde neler değişti?
Ali Gümüşhan: Aslında Afyon’a ilk olarak 2005 yılında gelmiştim. O zaman Anemon Otel yoktu. Anemon Eskişehir Oteli açılacaktı. O nedenle eşimle birlikte Afyon’a geçerken uğramıştık. Hatta eşim çarşıda gezerken “Küçük bir il. İnsanlar burada nasıl vakit geçiriyor” demişti. Hatta 2007 yılında Afyon’da görev nasip olunca eşime büyük konuştuğunu söylemiştim. Ancak şimdi eşim ve çocuklarımız hepimiz Afyon’da yaşamaktan çok memnunuz. Baktığınızda şehir her geçen gün üzerine bir şeyler koyuyor. Mesela İstanbul’a ya da memleketim Fethiye’ye gittiğimde canım sıkılıyor Afyon’u hemen özlüyorum. Oysa Fethiye memleketim. Ailem kardeşlerim hepsi orada. Onlarda turizmci. Bu yönden gerçekten hani “ruhani” ve “münevver” bir şehir diyorlar ya, bu denilen doğru. Burası insanı çekiyor. Onun için mutluyum.
Burcu Aydın: Afyon’da kabuğun kırılıp turizmde arzu edilen hedefe ulaşılması noktasında aşmamız gerekenler nelerdir?
Ali Gümüşhan: Birincisi kurumsallaşma. Kurumsallaşmayı nasıl yapacağız diye sorulacak olursa, bir kere dedikoduları bırakacağız. Her yönüyle, bu önemli bir noktadır. İnsanlarımız son derece önemli. Pek çok değerli işadamımız var. Dedikodu yapmayı bırakıp işlerimize yöneldiğimizde fikirler üretiliyor. Baktığımızda Afyon protokolü birbirine kenetlenmiş durumda. Orman ve Su İşleri Bakanımız sayesinde yatırımlar, para buraya her şey geliyor. Bunların kıymetini bilmemiz lazım. Bir Muğla’ya bu kadar para ve yatırım gelmiyor. Niye çünkü bakanı yok. Afyon’un her dönemde bakanı var. Afyon bunu almasını biliyor. Bu da Afyon insanının zeki olduğundan kaynaklanıyor. 2007 yılından bugüne kadar Afyon’daki gözlemim kendi işimize kanalize olmak yerine başkasının işiyle çok ilgileniyoruz. Başkalarını çok eleştiriyoruz. Az eleştirip çok övmek gerektiğini düşünüyorum. Ben bir turizmci olarak böyle düşünüyorum. Örneğin bir Güral ve Akrones Otellerin hizmete girmesiyle ben çok mutlu oldum. Çünkü bunlar sayesinde şehir cazibe merkezi oluyor. Kıskanmak yerine tesis sayısı ne kadar artarsa o kadar memnun olmak lazım. Cazibe sayısı artarsa buradaki misafir sayısı da artar. Afyon’da oteller olarak doluluk oranımız her geçen gün arttı. Rekabet kaliteyi yükseltir ve korur. Biz tüm otellerle işbirliği içerisindeyiz. Birbirimizle yardımlaşırız. Akrones hariç diğer otellerin genel müdürleri şehir dışından. Gurbette memleket ve yöre turizmini kalkındırmak için uğraşıyoruz. Ayda bir veya 15 günde bir araya gelerek şehrimiz için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.
Burcu Aydın: Termal otellerin genel müdürlerinin periyodik toplantıları sonucu bir dernek kuruldu. Bundan söz eder misiniz? Fikir babası kimdi?
Ali Gümüşhan: Zafer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (Zaf To Der) kurduk. Fikir benden çıktı demek istemiyorum. Ama bu dernek kurulmadan önce zaten biz TUROFED Yönetim Kurulu üyesiydik. Biz Afyonkarahisar’da bazı otellerimiz Güney Marmara Otelciler Birliğine bağlı, bazıları da ATTİD’e Ankara’ya bağlı. TUROFED’e girebilmeniz için 50 tane tesis gerekiyor. Biz birlikte güçlü olma noktasıyla dernek olacaksa yeni bir dernek kuralım istedik ve derneğimizi bu şekilde kurduk. Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak otellerini bütünüyle içine alan bir dernek kuralım, ortak bir isim olsun istedik. Bir çatı altında toplanmak amaçtı. Logo çalışmamız tamamlandı. İnşallah derneğimizi bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtacağız. Derneğimizin kurulmasında Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ile Dernekler Müdürü Ahmet Nuri Gök’ün katkıları vardır. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum. Şahsımın kurucu geçici Yönetim Kurulu Başkanıdır. İnşallah 6 ay içerisinde genel kurul toplantısını bölgede ki otelleri içimize alarak gideceğiz. Şu an için Afyon bu konuda biraz ağabeylik yapıyor. Sandıklı Park Otel Genel Müdürü Ahmet Yılmaz Yavuz, NG Afyon Otel Genel Müdürü Cenker Yılmaz, Oruçoğlu Otel İşletme Müdürü Emrah Esen, Safran Termal Otel Genel Müdürü Muzaffer Aktar, Gazlıgöl bölgesinden Özgül Termal Tatil Köyü Genel Müdürü Süleyman Çınaroğlu, Korel Otel Genel Müdürü Ümit Cemal Uysal, Akrones Otel Genel Müdürü Ünal Özgın, Budan Termal Otel Genel Müdürü Vahap Kayadan olmak üzere 9 kişiyiz. Dernek tüzüğümüz 22 maddeden oluşuyor. Derneğimizi 14 Şubat Sevgililer Günü’nde kurduk. Bu nedenle kuruluş tarihi akılda kalıcı olacak. Tüzüğümüz Sevgililer Günü’nde onaylandı.
Burcu Aydın: Kısa adıyla Zaf To Der’in amacını anlatır mısınız?
Ali Gümüşhan: Dernek turizm alanında faaliyet gösterdiği illerde ki turizmle ilgili etkileşim gösterdiği alanda, uluslar arası ve diğer iller, kurulmuş ve kurulacak tüm turistik işletme ve konaklama tesislerinde koordineli olarak bilgi ve tecrübenin aktarılması mevzuat çerçevesinde menfaatleri korumayı hedefler. Aynı zamanda, geliştirmek, yardımlaşmaları sağlamak, turistik tesislerin ekonomik, verimli ve ahenkli çalışmalarına yardımcı olmakta amaçlarındandır. Ülke ekonomisine katkı da amaçlar arasındadır. 2018 yılı itibariyle tüzüğü onaylanan derneğimizin geniş kapsamlı tanıtımını da yapacağız. İlerleyen günlerde dernek aktivitelerimiz başlayacak. Bu derneğin kalkınması için hep beraber çalışacağız.
Burcu Aydın: TUROFED Toplantısına katıldınız. Bu federasyona dâhil olmak için geniş kapsamlı bölgesel bir dernek kurdunuz. Toplantıya yönelik nasıl bir kritiğiniz var?
Ali Gümüşhan: Biz kurduğumuz dernek ve diğer derneklerin bağlandığı federasyon TUROFED. Merkez Ankara’da. Henüz 50 sayısını yakalayamadığımız yeni kurulmuş bir dernek olarak henüz TUROFED’e dâhil değiliz. Ben dışarıdan bir yönetim kurulu üyesiyim. Hedefimiz ilk 4-5 ay içerisinde 50 sayısını yakalayıp derneğe üye olmak. Bunun için çalışacağız. O halkaya dâhil olmak bizim için önemli. O halkaya dâhil olduğumuzda yurt dışından gelecek olanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Müdürlüğü’nde tanınan federasyon TUROFED. Altında dernekleri var. Bizde Afyonkarahisar turizimcileri olarak bir bölümümüz Güney Marmara Derneğine bir bölümümüz ise Ankara’ya bağlıyız. Bu dernekle birliği sağlamak istedik. Bu derneği kendi bölgemizde güçlü olmak için kurduk. TUROFED ile bizim yurt dışında ki tanıtımlarımızda Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak bu bölgede ki özellikle üç ili tanıtacağız. Bilgi ve tecrübelerinden yararlanacağız. Bu nedenle bu yola çıktık. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı
Ali Gümüşhan kimdir?
1992 yılından itibaren turizm sektöründe hizmet veren Ali Gümüşhan, otelcilik hizmetine Fethiye’de başladı. Daha sonra Marmaris’te 17 yıl boyunca çalışmalarını aralıksız sürdüren Gümüşhan, 2007 yılında Afyonkarahisar’a gelerek Anemon Otelini kuruluşu aşamasında hizmet vererek bu otelin Genel Müdürlüğünü yaptı. 2013 yılında Anemon Otel’den ayrılan ve 10 yıldır şehirde bulunan ve Ali Gümüşhan 5 yıldır yürüttüğü İkbal Termal Otelin Genel Müdürlük görevini halen sürdürmektedir. Gümüşhan, evli ve iki çocuk babasıdır.