• Haberler
  • Genel
  • “Afyon 1915” belgesel projesi destek bekliyor

“Afyon 1915” belgesel projesi destek bekliyor

Filmyön Derneği üyesi İsmail Özdilek “Afyon 1915” dramatik belgesel projesine Afyon’dan yararlanan herkesin katkı vermesi gerektiğini belirtti. Özdilek, projenin desteklenmesi ile hayat bulacağına dikkat çekti Emekli Albay Yönetmen İsmail Özdilek Çanakkale Savaşı’nın 100. yılını Afyon’a yansıtma amacıyla savaşın yüzüncü yılında “Afyon 1915” belgesel film projesini hazırladıklarını söyledi. İLGİ DUYAN HERKES KATILABİLİRİsmail Özdilek, kendisi gibi Filmyön [&hellip]

"Afyon 1915" belgesel projesi destek bekliyor

Filmyön Derneği üyesi İsmail Özdilek “Afyon 1915” dramatik belgesel projesine Afyon’dan yararlanan herkesin katkı vermesi gerektiğini belirtti. Özdilek, projenin desteklenmesi ile hayat bulacağına dikkat çekti

Emekli Albay Yönetmen İsmail Özdilek Çanakkale Savaşı’nın 100. yılını Afyon’a yansıtma amacıyla savaşın yüzüncü yılında “Afyon 1915” belgesel film projesini hazırladıklarını söyledi.
İLGİ DUYAN HERKES KATILABİLİR
İsmail Özdilek, kendisi gibi Filmyön Derneği üyesi merhum yönetmen Afyonlu Yücel Çakmaklı, rahmetli Afyonlu oyuncu Aykut Oray’ın anısına “Afyon 1915” belgesel filmini ithaf ettiğini belirtti. Merhum Yücel Çakmaklı’nın Afyon için çok projeler düşündüğünü söyleyen Özdilek; “İnşallah nasip olursa Afyon 1915 belgesel filmini gerçekleştireceğiz. Afyonumuzun 100 yıl öncesinin sosyal, ekonomik ve yaşamını yansıtmak için dramatik belgesel türünde bir film projesini hazırladım. Proje heyetimizde yönetmen olarak AKÜ’den Hakan Yılmaz, İhsan Akar, Hasan Özpınar var. Daha önce bu projeyi 2008 yılında Afyon’a yansıtan Şahin Doğan arkadaşım ekibimizin içindedir. Konunun deteylı uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran da bizimle birlikte bu projeyi gerçekleştirecektir. Bizim bu projedeki amacımız konuya ilgi duyan araştırmacı yazarlarımız ve ilgi duyan herkes bu projeye katılabilir.” dedi.
OYUNCULAR İSTANBUL’DAN GELECEK
Gerçekçi bir çalışma yürütmek niyetinde olduklarını dile getiren Filmyön Derneği üyesi İsmail Özdilek, ARK Görsel Sanatlar ve Reklam Hizmetleri Şirketi’nin Türkiye’de uluslararası film çalışmaları yürüten bir şirket olduğunu kaydetti. Çalışmanın profesyonel kadrolarla yönetileceğini ifade eden Özdilek; “Oyuncularımız İstanbul’dan gelecekler. Teknik ekip ve tüm detaylar buraya gelecek. Üniversitemizden Afyonumuzun genç sanatçıları ile kol kola olacağız. Çalışma dramatik belgesel şekline dönüşürse onları da bu projede oynatacağız. Öncelikle proje anlatmak istiyorum. Nasıl konusunu ise iki ay sonra anlatacağım. Çünkü bu tür film çalışmalarında önümüze herşey dört dörtlük gelmez. Ben proje için 200 bin dolar para lazım diyorum. Ne yapacağız, nasıl kullanacağız, nedir bunu anlatmamız gerekiyor.” diye konuştu.
AFYON’UN 2 BİN 358 ŞEHİDİ ANILACAK
Çanakkale Savaşlarının sürekli konuşulduğunu kaydeden İsmail Özdilek, Afyon’dan Çanakkale de 2 bin 358 insanın şehit düştüğünü dile getirdi. Tüm Afyonlu şehitler ve sülalelerinin isimlerinin kendisinde bulunduğunu kaydeden Özdilek; “Bunlarla beraber Çanakkale’de şehit olan tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. İkinci bir paralelde götüreceğim çalışmada savaşın 100. yıldönümünde Afyonumuz da şehit olanları bir kitapta toplayarak fotoğrafları ve şehadet yerlerine yer vereceğiz. Eğer fotoğrafları yok ise çocuklarının fotoğraflarını talep edeceğiz. Basın yoluyla İhsan Akar aracılığıyla koordine edeceğiz. Çocukları da yoksa torunlarının fotoğrafları kullanılacak. Afyonumuzun verdiği 2 bin 358 şehidimizi bu vesile ile anacağız.” şeklinde konuştu.
ÇEKİM YERLERİNDE ÖN İNCELEME
Proje içerisinde dünya da ilk defa esir kamp müzesi yapmanın da yer aldığından söz eden İsmail Özdilek, film çalışmasının çok detay isteyen bir konu olduğunu vurguladı. Detaylar için çok iyi bir alt yapı ve hazırlık gerektiğini ifade eden Özdilek; “Mesela Pazar günü mahalle aralarında nasıl çekimler yapabileceğimizi kameraya kaydettim. Bunları yaparken valilik kanalı ile özellikle Belediyemizle çalışacağız. Taşhan’da vs yerde şunları çekiyoruz buralardaki tadilatlar ve onarımında yaptırılıp bunların ileride kültür hizmeti olarak katkı sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.
AFYON BİR DÖNEM ESİR MERKEZİ
Çanakkale Savaşı’nın Avustralya deniz altısı AV2 Marmara denizine çıktığında Hisar botunun deniz altıyı yakaladığını aktaran Özdilek şunları söyledi: “Bot atış yapar ve deniz altıyı yaralar, mürettebat su yüzüne çıkar. Fotoğraflarda görüleceği üzere 33 mürettebat esir alınır. Esirlerin eseret hayatları 4 yıl Kale çevresinde sürer. Bu çevre bir esir merkezidir burada Rus, İngiliz, Fransız esirlerde vardır. Afyon bölgenin esir merkezi olmuştur. Filmin sonuna bunları da katarak uluslararası bir projeye doğru bu bizi götürecektir. Toplam 2 bin 800 esir alınmıştır. Kışları çok sert geçen Afyon’da 1914 yılındaki dönemde esirlerin kaçmak gibi bir sorunları yoktur. Kaçtıkları takdirde ya eşkiya vardır. Denize gitme şansları yoktur. O nedenlerle kalırlar. Avusturya Kızıl Haçı esirlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılar. Dönemin en büyük kütüphanesi de Afyon’dadır. Esirler kendi hayatlarını kendileri idame ettirirler. Yöre halkının büyük sıcak ilgileri vardır. Spor yarışları, yürüyüşler yapmışlar. Kavgasız, gürültüsüz bir yaşam sürmüşlerdir.”
TAHMİNİ BÜTÇE 200 BİN DOLAR
Savaş zamanında 4 Avusturalya’nın Afyon’da ölmesi ile onların mezarlarının şehirde olduğunu kaydeden İsmail Özdilek şöyle konuştu: “Bir anıt mezar gibi bir şey yaptığımızda Esir Müzesi diye Çanakkale’yi gören insanları burayı da cezbetme imkanı olacaktır. Projeye mali destekle ilgili şunu söylemek istiyorum; Bu projemizde 1915 tarihine ışık tutacağız. Gençlerimize bunu anlatacağız. Kaynak olarak Afyonumuzun suyunu, termalini, taşını, mermerini, toprağını kullanan herkes Afyonumuza vefa borcunu bu projeye sponsor olarak ödemelidir. Profesyonel kadrolarla çekilecek İstanbul ve Afyon’da rol alacak oyunculara ödenecek paralar ile montaj, seslendirme ve teknik hizmetler için dramatik belgesel film projemizin tahmini bütçesi 2 yüz bin dolar ve önü açıktır. Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve sivil toplum kuruluşlarının projemize destekleri çok önemlidir.”
PROJEDEN KAZANILAN AEV’NA
Dramatik belgesel film projesi para kaynaklarının İsmail Özdilek, Afyon ekonomisinden yüklü miktarda para kazanan bankalar olabileceğini belirtti. Vakıfbank Genel Müdürü Aziz Ahmet Kacar’ın Afyonlu olduğuna dikkat çeken Özdilek şu ifadeleri kullandı: “Ömründe bir defa bile sponsorluk yapmamış Efes Pilsen bira fabrikası buradadır. Bunları devreye sokacağız. Çimento Fabrikası, Kızılay Maden Suyu, mermerciler, termalciler, Belediye, mahalli idare olmak üzere herkesin katkısı ile bunu gerçekleştirmeyi hedefleyeceğiz. Bu tür belgesel projeler sponsorların destekleriyle yürütülür. Gerekli mali destek bulunamazsa Afyon 1915 projesini bizden sonraki nesiller yapar. Bu projeden para kazanırsam paramın gideceği adres Afyon Eğitim Vakfıdır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme