AFSU'nun yeni 15 otobüsü hizmette

Afyon Seyahat Ulaşım A.Ş.,'TEMSA Prestij City' isimli yeni otobüslerini bir törenle kamuoyuna tanıttı. Törene Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Üyesi Halil İbrahim Baykara ile çok sayıda davetli katıldı.YÜZDE 100 TÜRK SERMAYESİTörende konuşan AFSU Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karataş, 'AFSU, Afyonkarahisar'da 350 minibüs esnafının [&hellip]

Afyon Seyahat Ulaşım A.Ş.,“TEMSA Prestij City” isimli yeni otobüslerini bir törenle kamuoyuna tanıttı. Törene Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Üyesi Halil İbrahim Baykara ile çok sayıda davetli katıldı.
YÜZDE 100 TÜRK SERMAYESİ
Törende konuşan AFSU Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karataş, “AFSU, Afyonkarahisar’da 350 minibüs esnafının katılımları ile kurulmuş bir firmadır. Afyonkarahisar zor bir şeyi başarmıştır. 2013 yılında devletimizin ücretsiz ulaşım hakkı tanıdığı yolcularımızın, bu hakkı suiistimal ettiğini, bu kanunun gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorum” dedi.
TEMSA Yurtiçi Pazarlama Satış Müdürü Baybars Dağ, “AFSU A.Ş. Türkiye’de başarılamayan bir işi başardı. Bu çatı altındaki birlikteliği çok az yerde gördük. TEMSA, yüzde 100 Türk sermayesi olan bir şirket. Size teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
KIYMETİNİ HERKES BİLMELİ
Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, AFSU’nun önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Birliktir, “Afyon huzurlu bir kent. Çok sıkıntısı olmayan bir kent. Terör, otobüs ile minibüs arasındaydı. Bu vesile ile bunu kaldırmış olduk. Şartnamede yazılan hüküm gereği bütün yetki Belediyemiz’de olduğundan dolayı bu tamamen bitti. Belediye Başkanımız, her konuda olduğu gibi ulaşımda da çok büyük kolaylıklar tanıdı. Başka illerdeki belediye başkanları 10 yıllık ihaleye çıkıyorlardı ve peşin alıyorlardı. Ama Sayın Başkanımız böyle yapmadı. ‘Yeter ki Afyonumuz’a huzur gelsin, ama kaliteli taşıma olsun’ dedi. Sadece bilet karşılığı ihaleye çıktı ve bu firma kazandı. Neticede 25-30 milyon lira, belki daha fazlaya gelebilecek bir ihaleyi sadece Afyon halkının refahı ve huzuru için feda etti. Bunun kıymetini otobüsçüler ve dolmuşların bilmesi lazım” dedi.
HALKIMIZ RAHAT SEYAHAT ETSİN
Birliktir, şöyle devam etti:
“Minibüs durak başkanları ile de zaman zaman görüşüyoruz. Bu otobüsler sizin. Neticede buradaki kazanç da sizin olacak. Bakıyorsunuz, otobüsün önüne kırmalar var. Otobüs şoförünü rencide etmeler var. Biz Belediye olarak bunu sıkı takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Bu halkımızı rahatsız ediyor. Şoförlerinize tembih edin. Otobüslerin önüne kırmasınlar. Her ne kadar önüne de geçseniz, Allah neyi takdir ederse o olur. Başkanımız’ın muradı, Afyon halkı rahat bir şekilde seyahatlerini yapsın. Bunu sizden rica ediyoruz.”
>> Murat ARISOY’un Haberi

PARAYI ALMIŞLAR,
SORUNLARI BİZE BIRAKMIŞLAR

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,
 toplu ulaşım ihalesinin Afyonkarahisar’daki kısa tarihini bu sözlerle anlattı: “Parasını almışlar, sorunlarını bize bırakmışlar.”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AFSU’nun töreninde toplu ulaşımla ilgili açıklama yaptı. Çoban, “Ülkemizde toplu taşıma işi, bir iki büyükşehirimiz dışında tamamen özelleştirilmiş durumda. Ben 2009 yılında Belediye Başkanı olduğumda 363 minibüse ilaveten 60 ila 80 arasında halk otobüsüne ihale ile şehir içi taşımacılık işi verilmişti. 2886 sayılı kanun gereğince aslında 10 yıllığına şehiriçi otobüs işletme hakkı kiraya veriliyor. Özelleştirme denilen şey, aslında bir kiraya verme işlemi. Belediyemiz yılda belki 100’lerce kira ihalesi yapar. Bizim kanunlar gereğince yapmamız gereken şey, kira şartnamesinde 1 ay peşin ödenir yazılır, ya da 3 ay peşin ödenir yazılır. Afyon Belediyesi’nin tarihinde ilk defa otobüs ihalemiz, 10 yıllığına yapılmış, ancak kira bedeli 8 taksitle peşinen ödenecek diye yazılmış. Bu da 2008 yılına tekabül ediyor. Bizden önce 10 yıllık ihalesi yapılmış, Başkan arkadaşımızın yeni dönemde aday olup olmayacağı belli değil. Parası peşin alınmış. Parasını almışlar, sorunlarını bize bırakmışlar. Biz geldiğimizden bu yana otobüsçü-minibüsçü kavgası…” diye konuştu.
AHMAK, ENAYİ DEĞİLİZ
Belediye olarak halkın mutluluğunu öncelediklerini belirten Çoban, “İhale şartları ağır olduğu için o otobüs firması buradan para kazanamadı. Bizim önümüzde iki seçeneğimiz vardı. Biz ahmak, enayi değiliz. Para politikasını, gelir getirmeyi çok iyi bilen insanlarız. Ama Belediye’ler sadece para kazanmak amacıyla kurulmuş kuruluşlar değildir. Biz, beldemizde yaşayan insanların mutluluğu, refahı, onların ihtiyaçlarını gözetmekle yükümlüyüz. Biz de para pul içinde koşsaydık, vatandaş parayı peşin verecekti. Kavgalar daha da artacaktı, Afyon’da bu ödemeyi yapacak güçte birlik ya da işadamı olmadığı için yine şehir dışından taşeron firmalar gelecek ve bu işi üstlenecekti. Alın size kavgalar. Bu ihaleyi yapmış olsaydık 2 buçuk liraya bile taşısa işin altından kalkması mümkün değildi toplu taşıma firmasının” ifadelerini kullandı.
HİÇBİR BELEDİYE ZAM YAPMAK İSTEMEZ
Toplu ulaşıma yapılan zammın gerekçesini de açıklayan Çoban, “1 Ağustos tarihindeki Belediye Meclisimiz’de toplu taşıma ücretlerine bir zam yapma zorunluluğu hissettik. Daha önce 18 ay önce bir zam yapmışız. Tabii bu arada petrol fiyatlarında, asgari ücrette, sigortalarda ciddi bir artış oldu. 18 aylık enflasyonu göz önüne aldığımızda yüzde 17’lere tekabül ediyor. Biz bunun da altında bir zam yaptık. Elbette hiçbir Belediye, Belediye Meclisi, böyle bir artış yapmak istemez. Biz halkı, hem de taşıma işiyle uğraşan insanları düşünmek zorundayız. Nihayetinde onlar da evine ekmek götürecekler. Bu konuda halkımızdan anlayış bekliyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme