Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFSÜ’nün öncülüğünde virüse ilaç araştırılıyor

AFSÜ’nün koordinatörlüğünde üç merkezli

AFSÜ’nün koordinatörlüğünde üç merkezli yürütülen koronavirüs tedavisinde İvermektin ilacının etkinlik ve güvenliği araştırılıyor

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Oku-muş dün öğlen makamında düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de ilk ve tek olduğunu vurguladığı Ağır Seyirli Covid 19 Hastalarında Tedaviye İvermektin Ek-lenmesinin Etkinliğinin ve Güvenliğinin Değer-lendirilmesi araştırmasını detaylarıyla anlattı. Toplantıda; AFSÜ Enfek-siyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Sorumlu Araştırmacı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Petek Şarlak Konya, Yardımcı Araştırmacı Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Semiha Orhan hazır bulundu.
ARAŞTIRMA ÇOK MERKEZLİ
Ağır Seyirli Covid 19 Hastalarında Tedaviye İvermektin Eklenmesinin Etkinliğinin ve Güvenliğinin Değerlendiril-mesi adını taşıyan araştırmada AFSÜ’den Koordinatör Araştırmacı AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Sorumlu Araştırmacı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Petek Şarlak Konya yer alıyor. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesinden ise; Sorumlu Araştırmacı Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı, Yardımcı Araştırmacı Prof. Dr. Hasan Levent Yamanel, Yardımcı Araştırmacı Doç. Dr. Gülden Yılmaz, Yardımcı Araştırmacı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Gürhan Taşkın yer alıyor. İstanbul 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Sağlık Bilimleri Hastanesi’nden de; Sorumlu Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Rıza Aytaç Çetinkaya, Yardımcı Araştırmacı: Uzman Dr. Bengü Şaylan bulunuyor.
BAŞARIDA VERİLEN DESTEĞİN ROLÜ BÜYÜK
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, dünya genelinde olduğu üzere Türkiye’nin de yaklaşık 4 aydır Covid 19 pandemisinin altında olduğunu söyledi. Dünya da yaklaşık 5 milyona yakın insanın Covid 19 virüsünden enfekte olduğunu ifade eden Okumuş, “Dünyada şu ana kadar 325 bin insan bu virüsten dolayı hayatını kaybetti. ABD’de bu rakam 1,5 milyon ve günümüz itibariyle 93 bin ölüm oranına ulaşmış durumdadır. Türkiye’de şu ana kadar yaklaşık 150 bin civarında vaka ve 4 bin 200 civarında da vefat eden hasta sayısı mevcuttur. Sevindirici olan enfekte vakalarımızın önemli bir kısmı ki yaklaşık 115 bin civarında vakanın iyileşerek hastaneden taburcu edilmesidir. Dünyaya oranla ülkemizde bu enfeksiyonun büyük oranda erken tedbirler alınarak daha az enfekte hasta ve daha az ölüm oranıyla sürdürüldüğünü ve inşallah atlatılmakta olduğunu görüyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin tüm birimlerinin güçlü desteği enfeksiyonla mücadele de elde ettiğimiz başarıda önemli kriterlerden birisidir. Bunun yanında başta Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca olmak üzere Sağlık Bakanlığının almış olduğu tedbirler ve yaptığı çalışmalar, hızlı adımlar atmış olması Bilim Kurulumuzun almış olduğu isabetli kararlar, halkımızın sabrı, inancı ve desteği daha da önemlisi tüm sağlık çalışanlarının özverili gayretli ve insan üstü çalışmalarıyla inşallah bu pandeminin üstesinden geleceğiz.” dedi.
TÜRKİYE SAĞLIKTA BİR ÇOK
ÜLKEYE GÖRE İYİ DURUMDA
Türkiye’nin pandemi ile mücadele de oldukça başarılı olduğunu belirten Okumuş, “Güçlü sağlık çalışanı güçlü alt yapı, cihaz, ekipman destekleri de çok önemlidir. Görüldü ki ülkemiz sağlık açısından dünyanın birçok ülkesine kıyasla çok daha iyi durumda olduğunu gösterdi. Gerçekten iyi donanımlı hastanelerimiz, tıbbi cihaz ekipman açısından yeterli durumda olmamız, yoğun bakım yatak sayımızın fazla olması ve gelişmiş, kendini geliştirmiş sağlık çalışanlarımızla tekrarlıyorum inşallah bu pandeminin üstesinden geleceğiz.” diye konuştu.
ARAŞTIRMA BAKANLIK
ONAYLI VE TÜRKİYE’DE İLK
AFSÜ olarak ilde Vali Mustafa Tutulmaz ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün desteğiyle erken tedbirler alarak erken şekilde hastalıkla ilgili uygun tanıların konulduğunu aktaran Okumuş, “Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda hastalarımızın tedavilerine sağladık. Afyonkarahisar’da Türkiye’nin birçok iline göre daha az vaka olması ve ölüm oranının daha düşük olmasıyla öne çıkmış durumdayız. Biz de üniversite olarak bu mücadeleye elimizden geldiğince katkı vermeye çalıştık. Özellikle sağlık temalı üniversite olup bir sağlık araştırma uygulama merkezimizin olması nedeniyle eğitim hizmetleri ve sağlık hizmeti sunumu yanında önemli görevlerimizden birisi de bu tür durumlarda ve genelde araştırma geliştirme faaliyetleri yapmak, sağlık ve pandemi ile ilgili araştırmalar görevimizdir. Sanayi Bakanlığımıza ZEKÂ aracılığıyla iki proje sunduk. Daha da önemlisi pandemi süreci başladı andan itibaren hastalıkla mücadeleye nasıl katkıda bulunabiliriz konusunda çalışmalarımıza başladık. Bu çalışmalar neticesinde ülkemizde mevcutta kullanılan tedavi yöntemleri dışında başka bir ilaç veya molekülün koronavirüsle mücadele kullanılıp kullanılmayacağı konusunda çalışmaya başladık. Şu anda bu çalışma ülkemizdeki mevcut tedaviler dışında koronavirüste etkinliği ve güvenliliğini araştıran ilk ve tek araştırma olma unvanını taşıyor. Sağlık Bakanlığından onay almış ilk ve tek araştırma olma özelliğini taşıyor.” şeklinde konuştu.
ÜÇ MERKEZLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI
AFSÜ Rektörü Prof. Okumuş, “İvermektin” adı verilen önceden hayvanlarda parazitsel enfeksiyonlarda kullanılan, Batı Nil Virüsü, HIV enfeksiyonu gibi bazı viral enfeksiyonlarda da tedavi de etkinliği araştırılan bu ilacın araştırılması için Sağlık Bakanlığı’ndan resmi onay aldıklarını kaydetti. AFSÜ öncülüğünde yapılan araştırmanın yürütücüsünün kendisi olduğunu söyleyen Okumuş şöyle konuştu: “Üniversitemizden Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Sorumlu Araştırmacı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Yardımcı Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Petek Şarlak Konya, Yardımcı Araştırmacı Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Semiha Orhan’la beraber İstanbul 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Sağlık Bilimleri Hastanesine bağlı olarak Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı olarak üç ayrı merkezde olmak üzere çok merkezli şekilde bir çalışmanın startını vermiş bulunuyoruz.”
İVERMEKTİN’İN ETKİNLİK VE
GÜVENLİĞİ ARAŞTIRILACAK
“İvermektin” adı verilen ilacın ağır korona virüs enfeksiyonu olan ağır pnömoni olan yoğun bakım hastaları üzerindeki etkinliği ve güvenliğinin araştırıldığını aktaran Okumuş şunları söyledi: “İnşallah hayırlı sonuçlara ulaşırız. Elde ettiğimiz sonuçlar olumlu ya da olumsuz fark etmez. Çünkü olumsuz sonuçta bilime bir katkıdır. Elde ettiğimiz sonuçları tüm bilim camiasıyla bilimsel platformda inşallah sonuçları bitirdiğimizde de paylaşacağız. Çalışmamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu çalışma korona virüs tedavisinde kullanılan ilaç ve tedavi yöntemleri dışında ilk ve tektir. Bize üç ay süre ile izin verildi. Sanıyorum bir iki ay içerisinde çalışmayı tamamlanacağını umuyoruz. Çalışmamız yaklaşık 60 vakadan oluşuyor. Bunlardan 30’u ivermektin tedavisi verilecek gruptur. Diğer 30 vaka da kontrol grubunu oluşturmaktadır. Her iki grupta ki hastalar Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunca hazırlanan rehberler ışığında belirlenen tedavileri almaya devam edeceklerdir. Yani Bilim Kurulunun tedavisine ek olarak ivermektin de kullanacağız. Bu süreçte İvermektin’in etkinlik ve güvenliğini araştıracağız. Bize desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’ya, YÖK Başkanımız Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti