• Haberler
  • Eğitim
  • AFSÜ'lü akademisyenler hekimlere rehber kitap hazırladı

AFSÜ'lü akademisyenler hekimlere rehber kitap hazırladı

AFSÜ akademisyenleri teşhiste hekimlere yol gösterecek 14 anabilim dalından, 18 bölümlük, 333 sayfalık Anatomi Konu Anlatımlı rehber niteliğinde bir kitap hazırladı   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) akademisyenleri bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hekim adaylarına ve genç hekimlere rehber niteliğinde hazırlanan 'Anamnez ve Fizik Muayene' (Anatomi Konu Anlatımlı) kitap 14 farklı anabilim dalının katkı verdiği toplam [&hellip]

AFSÜ akademisyenleri teşhiste hekimlere yol gösterecek 14 anabilim dalından, 18 bölümlük, 333 sayfalık Anatomi Konu Anlatımlı rehber niteliğinde bir kitap hazırladı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) akademisyenleri bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hekim adaylarına ve genç hekimlere rehber niteliğinde hazırlanan “Anamnez ve Fizik Muayene” (Anatomi Konu Anlatımlı) kitap 14 farklı anabilim dalının katkı verdiği toplam 18 bölümden ve 333 sayfadan oluşuyor.
ANAMNEZ HEKİMLİĞİN İKİ
TEMEL YAPI TAŞINDAN BİRİ
“Anamnez ve Fizik Muayene”’ başlıklı kitap erişkinlerden hastalıkları hakkında bilgi edinilmesi, erişkin hasta muayenesinin nasıl yapılacağı ve fizik muayene bulgularından tanıya nasıl gidileceği hakkında hekim adaylarına yol gösterici olması amacıyla hazırlandı. Konuların pekiştirilebilmesi için gerekli görülen bölümlerin önüne temel anatomi bilgileri eklendi. Kitabın hazırlık sürecini yürüten AFSÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Bozkurt ve Anatomi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Emre Atay kitabın önsözünde şu ifadelere yer verdiler: “Hekimin mesleğini en iyi şekilde icra edebilmesi için yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gereklidir. Hekimlik hatanın telafi edilemediği bir meslektir. Bu nedenledir ki uzun ve meşakkatli bir eğitim ve öğrenim süreci gerektirir. Bir hekim için bu eğitim süreci tıp fakültesiyle sınırlı değildir, ömür boyu devam eder. Anamnez ve fizik muayene hekimlik mesleğinin iki temel yapı taşıdır. Hekim farkında olmasa da hastasıyla karşılaştığı ilk anda fizik muayene başlamış olur. Anamnez ile hekim, ön tanıları koyar. Anamnez sonrası yapılan detaylı fizik muayene ile ön tanıların sayısı azalır ve tanıya gidebilmek için gerekli laboratuvar ve görüntüleme istemleri yapılır. İyi bir hekim, çoğu zaman ek laboratuvar veya görüntüleme yöntemlerine gereksinim duymadan anamnez ve fizik muayene bulgularıyla tanıya gidebilir. Başarılı bir tedavinin yolu öncelikle doğru tanıdan geçer.”
TIBBIN ÖNEMLİ DERSLERİNDEN
BİRİDE ANATOMİDİR
Kitabın önsözünde şu ifadeler kullanıldı: “Bu kitap, günümüzde giderek yaygınlaşan laboratuvar ve görüntüleme odaklı hekimliği azaltmak, hekimliğin temeli olan anamnez ve fizik muayene bilgilerini değerli hekim adaylarımıza ve genç hekimlerimize sunmak, hastaya ve hastalığa tek bir noktadan değil geniş açıdan bakabilmek amacıyla değerli hocalarımızın katkılarıyla hazırlanmıştır. Bu kitapta fizik muayene bulgularının ayırıcı tanısına ve klinik önemine yer verilmiştir. Mart 2020’den beri içinden geçtiğimiz pandemi döneminde sizlerin eğitiminin aksamaması için bu kitap bir gereksinim haline gelmiştir. Temel tıp bilimlerinin önemli derslerinden biri de anatomidir. Kitabımızda konuların pekiştirilebilmesi ve daha anlaşılabilir olması için gerekli görülen bölümlerin önüne temel anatomi bilgilerini ekledik. Böylelikle hekimlik mesleğinin uygulanması sırasında anatomi bilgileri ile klinik bilgilerin birlikte kullanılmasını amaçladık. On dört farklı anabilim dalının katkı verdiği ve toplamda on sekiz bölümden oluşan ‘Anamnez ve Fizik Muayene’ (Anatomi Konu Anlatımlı) kitabının değerli hekim adaylarına ve genç hekim arkadaşlarımıza önemli bir rehber olacağı kanaatindeyiz.”
>> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme