AFSÜ'lü akademisyenin yer aldığı projede vitamin A yüksek saflıkta üretilecek
AFSÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji ABD Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ozan Kılıçkaya'nın yer aldığı proje TÜSEB B Grubu AR-GE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji ABD Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ozan Kılıçkaya’nın, Bursa Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Göçenoğlu Sarıkaya ile araştırmacısı olduğu proje, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) B Grubu AR-GE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü. Projede Türkiye’de vitamin A molekülünün yüksek saflıkta biyoteknolojik olarak üretilmesi için bakteriyel bir üretim konakçısının geliştirilmesi hedefleniyor.
Kafkas Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Yunus Ensari’nin yürütücüsü olduğu, ‘’Metabolik Mühendisliği Yapılmış Escherichia coli’de Biyoteknolojik Olarak Etkin Retinol (A vitamini) Üretimi’’ başlıklı projenin destek miktarının 1,5 milyon TL olduğu öğrenildi.
Projenin amacı doğrultusunda öncelikle ß-karoten üretim yolağı E. coli’ye aktarılacak ve ardından retinol üretimi için gerekli olan ß-karoten 15,15’ dioksijenaz ve retinol dehidrogenaz enzimleri sisteme dahil edilecek. Üretim verimini arttırmak için ayrıca retinol dehidrogenaz enziminin yarı-rasyonel yaklaşımla mühendisliği gerçekleştirilecek ve retinolün hücre dışına çıkışını sağlamak amacıyla sisteme yeni membran proteinleri entegre edilecek. Son olarak retinolü seçici şekilde üretim ortamından ayırmak için moleküler baskılanmış polimerler tasarlanarak yüksek saflıkta retinol üretimi biyoteknolojik olarak gerçekleştirilecek.