• Haberler
  • Ekonomi
  • AFSÜ'de Yetiştirilen Tıbbi Mantarın İlk Hasadı Yapıldı

AFSÜ'de Yetiştirilen Tıbbi Mantarın İlk Hasadı Yapıldı

AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi bünyesinde yetiştirilen Şitaki (Shiitake) türü tıbbi mantarların deneme amaçlı yapılan ekimleri sonrası ilk hasadı yapıldı.

AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi tarafından Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen “Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği” projesinin ilk hasadına AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş katıldı.

Haber

“AFSÜ’DE ÜRETİLEN MANTARLAR HAMMADDE KAYNAĞI OLACAK”

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin akademik ve teknik altyapısı ile hiçbir kimyasal kullanılmadan gerçekleştirilen tıbbi mantar üretiminin, Afyonkarahisar ve bölge için hayırlı olmasını diledi. Faaliyete geçen AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisinin, Zafer Sağlık Külliyesindeki “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahası-Serası” ve “ilaç biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmaları laboratuvar ve klinikleri” ile bir kompleks oluşturacağını belirten Okumuş, “Üniversitemizde, çeşitli bitkilerin ve tıbbi mantarların endüstriyel üretimiyle, şehrimizin ve bölgemizin ekonomisine önemli bir katma değer sağlamanın yanında, üniversitemizde ve ülkemizde yapılacak bilimsel çalışmalarla ilaç ve gıda takviyesi çalışmalarına önemli bir hammadde desteği sağlayacağız. AFSÜ’de üretilen mantarlar hem yerel marketlere ve konserve işletmelerine hem de doğal destek ürünleri formunda fonksiyonel gıda üreten firmalara hammadde kaynağı olarak sunulacak.” dedi.

Haber

“İSTİHDAMA KATKIDA BULUNMAYI ÖNGÖRÜYORUZ”

Okumuş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yürütülen bütün projelerle sahada üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin bölge çiftçileri ve sanayicilerine yeni faaliyet alanları oluşturmasını hedefliyoruz. AFSÜ’deki uygulama alanlarında akademisyenlerin yanı sıra çiftçi ve sanayicilerimizin çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin biyoaktif bileşenleri elde edilecek. Halen sürdürdüğümüz tıbbi ve aromatik bitkiler ile yerli ilaç üretimine yönelik çalışmalarımızı tamamlayıcı özellikte olan Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisimizin devamlılığının sağlanmasıyla, mezunlarımız başta olmak üzere istihdama da katkıda bulunmayı öngörüyoruz.”

Haber

ŞİTAKİ MANTARI ÇOK DEĞERLİ BİR MANTAR TÜRÜ

AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi, 4 adet tıbbi mantar üretimi deneme odası, 2 adet istiridye ve yemeklik mantar üretim odası, laboratuvar, soğuk hava deposu, paketleme alanı, ofis, teknik oda, eğitim-toplantı odası, giyinme odaları ile tuvaletlerden oluşuyor. Tesisin ana ürünü olan ve besin değeri bakımından oldukça değerli şitaki mantarı (Lentinula edodes) içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde sağlık başta olmak üzere gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılabiliyor.

Bakmadan Geçme