AFSÜ'de ilaç fabrikası kuruluyor
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ndeki yeni yapılanma çalışmalarını anlatarak geleceğe dönük planlarını da açıkladı. Eczacılık Fakültesi'ne ayrı bir önem verdiklerini ve 'ilaç yapan eczacı' yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Okumuş, 'İlaç üretim tesisimizin inşaatına başladık. Öğrenci sayımızı da öğretim görevlisi sayımızı da artırdık. Hastanede ölüm ve enfeksiyon oranlarını düşürdük. Afyon'dan başka şehre [&hellip]
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki yeni yapılanma çalışmalarını anlatarak geleceğe dönük planlarını da açıkladı. Eczacılık Fakültesi’ne ayrı bir önem verdiklerini ve “ilaç yapan eczacı” yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Okumuş, “İlaç üretim tesisimizin inşaatına başladık. Öğrenci sayımızı da öğretim görevlisi sayımızı da artırdık. Hastanede ölüm ve enfeksiyon oranlarını düşürdük. Afyon’dan başka şehre hasta göndermeyeceğiz. Hedefimizde Fizik Tedavi Hastanesi ve Diş Hastanesi var” dedi
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ Yerleşkesi ve hastanelerinde yapılan değişiklikler ile yenilikler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
KAMPÜSÜN SAĞ TARAFI İDARİ VE EĞİTİM BİRİMLERİ, SOL TARAFI HASTA VE SAĞLIK HİZMETLERİ OLACAK
AFSÜ Yerleşkesi içerisinde bulunan A Blok’un tamamen kapatıldığını, Kampüs alanına ana yoldan bakıldığında sağ tarafta kalan binaların hasta ve sağlık hizmetlerinde, sol tarafta kalan binaların ise üniversitenin idari birimlerinin kullanımına göre planlandığını belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr Nurullah Okmuş, “Hastanemize gelen bir hastanın bina dışarısına çıkmadan her türlü sağlık hizmetini alabilmesi ana fikrinden hareketle yeni düzenlemeleri gerçekleştirdik.” dedi.
AKÜ’nün ilk binalarından birisi olan A Blok’ta inşaat çalışmalarını sürdüğünü bu binayı tamamın öğrencilerin hizmetine vereceklerini belirten AFSÜ Rektörü Okumuş, “Yeni açılacak olan Eczacılık Fakültemiz ile Dekanlık binası da bu binada olacak. Yani idari ve eğtiim birimlerimizi A Blok çevresinde, sağlık hizmetleri ile ilgili birimlerimizi diğer C, D, E ve F Bloklarımızda topluyoruz.” dedi.
“KALP HASTALARINI ŞEHİR DIŞINA GÖNDERMEYECEĞİZ, İLİK NAKLİNE HAZIRLANIYORUZ”
Türkiye’nin en iyi diyaliz ünitesini kurduklarını 20 civarında rutin, 150 civarında nakil hastasının yaklaşık 4 aydır diyaliz ünitesinden faydalandığını anlatan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Okumuş, “Bugün Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize bir müjde vermek istiyoruz. 2 hafta önce teropik aferoz ruhsatımız da üniversitemize geldi. Bağışıklık sistemi etkilenen hastaların tedavisi ve kemik iliği ve kök hücre tedavisinde özel hücrelerin kandan çekilmesini sağlayan bir merkez bu. Bu olmadan kemik iliği nakli yapamazsınız. Bugün de kemik iliği nakli ruhsatı için Bakanlık heyeti burada olacak.” dedi.
Koroner yoğun bakım ünitesinde yaşanan sorunlara da el attıklarını kaydeden AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Hastalarımız kardiyolojik hizmetlerde zaman zaman şehir dışına çıkmak zorunda kalıyorlardı. Bu alanda kadromuzu destekledik. Kardiyoloji ve kardiyovasküler servislerimizi bir araya topladık. Kalp ve akciğer nakli dışında tüm ihtiyaçlara karşılık verebilecek durumdayız. Buradan hiçbir hastayı şehir dışına göndermeden hizmet edebilecek konumdayız. Son mevzuatlara uygun olan nadir merkezlerden biriyiz.” diye konuştu.
“KADIN VE ÇOCUK SAĞLIĞI BİRİMLERİ TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELENLERİ ARASINA GİRDİ”
Kadın Doğum Servisi’nde doğum salonlarını kliniğin içerisine dahil ettiklerini, hastaların her türlü takibini klinik içerisinde gerçekleştirdiklerini vurgulayan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Doğum sıkıntılı bir süreç. Acil durumlarda direk olarak ameliyathaneye girişlerimizi sağladık. Yapılan yatırım ve alınan cihazlarda iddia ederek söylüyorum ki Türkiye’nin bu alandaki en güzel ve donanımlı 10 merkezinden birisi olduk. Çocuk sağlığı, yenidoğan ve yoğun bakım ünitelerimiz de yenilendi. Yenidoğan bölümü en büyük sıkıntılardandı. Afyon’dan diğer illere çok sayıda hasta gidiyordu. Şimdi Türkiye’nin en önde gelen 3 yenidoğan ünitesinden birisi olduğumuz söyleyebiliriz. Yoğun bakımcı olmazsa siz ne kadar güzel cihazlar kurarsanız kurun, ne yaparsanız yapın olmuyor. Bu bölümde sadece Afşin Kundak hocamız vardı. Şimdi yeni hocalarımızı ekibimize kattık. Çocuk yoğun bakımda eksiğimiz var ama bu Türkiye’nin bur sıkıntısı. Burada 28 yataklı yenidoğan yoğun bakım, artı 7 yataklı çocuk yoğun bakım nitesi oluşturduk. 1.5 ay kadarlık süre içerisinde eksiklerimizi tamamlayarak çocuk yoğun bakım alanında da eksiklerimizi tamamlayarak buradan dışarıya hasta göndermeyeceğiz. Annelerin yoğun bakımdakı çocuklarının başından 7/24 ayrılmamasına yönelik de imkanlarımızı hazırladık. Annelerin bebeklerin başından ayrılmamasına yönelik düzenleme yaptık.” ifadelerini kullandı.
“TEMİZLİK KONUSUNDA VATANDAŞTAN KATKI BEKLİYORUZ”
En büyük sıkıntıyı “temizlik” konusunda yaşadıklarını belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş bu konuda vatandaşlardan destek istedi. Temizlik konusunu bizzat takip ettiğini ancak bu konuda yetersiz kaldıklarını belirten Okumuş, “Özellikle bakıyorum, temizlik personelimiz bir koridorun başından temizlemeye başlıyor ama sonuna varmadan temizlenen alan yeniden temizlenecek hale geliyor. Maalesef bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığı eksik. Ben tüm vatandaşlarımızdan bu konuda hassasiyet rica ediyorum, bizlere yardımcı olmalarını istiyorum. Bu konudaki personelimizi takip ediyoruz ama personelin yetersiz kaldığı durumlar yaşıyoruz. Ama bunlara rağmen Bakanlığımızın kalite denetimlerinde hastanenin bugüne kadar aldığı an yüksek puanı aldık.” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİ SAYIMIZ DA, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SAYIMIZ DA ARTTI”
18 Mayıs 2018 tarihinde resmi olarak kurulan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne 17 Eylül 2018 günü göreve başladığını, 18 Şubat 2019 tarihinde AKÜ ile AFSÜ arasında resmi devir teslim yapılmasının ardından 4 fakülte ve 3 Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu ile faaliyete başladıklarını belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Tüm bölümlerimizde % 100 doluluk oranı ile öğrenci aldık. Eczacılık Fakültemiz eğitim ve öğretime başladı. Önümüzdeki yıl en az 2 belki de 3 yeni bölüm açmayı planlıyoruz. 6628 öğrencimiz var. Geçen yıl bu rakam 5131 idi, yaklaşık 1500 öğrenci artışımız var.” dedi.
AFSÜ’ye yönelik eleştiri konularının başında gelen öğretim görevlisi sayısı açısından da iyi konumda olduklarını belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Akademik personel sayısı 2018’de 18 öğretim görevlimiz vardı. Her yıl üniversiteden 13 ila 17 kişi arasında giden olmuş. FETÖ olayları nedeniyle ayrılan 40 küsur kişi söz konusu. Eylül 2018’den bu yana toplam 20 öğretim görevlimiz ayrıldı. Ayrılan tüm hocalarımızla teker teker görüştük. Hepsinin ailevi mazeretler gibi geçerli mazeretleri olduğu için izin vermek zorunda kaldık. Akademik yaşam böyledir. Bu duru Hacettepe’de de böyledir. Önemlli olan eksiği yerine koyabilmektir. Biz bunu başardık. Hiç olmayan bölümlere bile öğretim üyesi aldık. 1 gittiyse 3 geldi. 25 kişilik daha ilanımız var. Dün itibariyle de 34 akademik personel kadrosu aldık. Bunları hemen kullanacak değiliz. İhtiyaçlarımıza göre kaliteli hocalar almaya çalışacağız. Burayı mağdur etmedik, etmeyeceğiz.” dedi.
“İLAÇ ÜRETİM TESİSİ İNŞAATINA BAŞLADIK, İLAÇ YAPAN ECZACI YETİŞTİRECEĞİZ”
AFSÜ’nün öncelikli alanlarının fizik tedavi ve onkoloji bölümleri olduğunu, her iki alanda da Afyonkarahisar’a yoğun bir hasta nakli olduğunu belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Bu insanların konuklamaları konusunda sıkıntı var. 4 katlı 64 odalı bir misafirhane inşaatına başlıyoruz. AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisimizi hizmete başlattık. Bu bizim elimizi oldukça rahatlattı. Standart bir üniversite olma niyetinde değiliz. Sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetlerini en iyi şekilde devam ettireceğiz. Ancak önümüzdeki dönemde üniversitelerin sadece devlet yatırımı ile ayakta kalması mümkün değil. ARGE faaliyetleri yapmak zorundayız. Dünya biyoteknolojik ilaçlara doğru ilerliyor. Gen teknolojisi gibi, artık size özel ilaçlar üretiliyor. Tek dozu 5 milyon dolar olan ilaçlar var. Biz klasik eczacı yetiştirmek istemiyoruz. Benim eczacım okulda dersini alsın, laboratuarında ar-ge’sini yapsın ve fabrikasında çalışsın ve sahaya ilaç yapan eczacı olarak çıksın istiyoruz. Raftan ilaç alıp satan eczacı yetiştirme niyetinde değiliz. Desteği bulduk, üretim tesisimizin dün itibariyle inşaatına başladık. 8 üniteden oluşacak, Türkiye’de tek olacak bir uygulamadan bahsediyoruz. Resmi temel atma töreni sonra yapılacak.” diye konuştu.
“ADLİ TIP KURULU KURDUK, BİLİMSEL YAYINLARI ARTIRDIK”
Sportif faaliyetlere başlayacaklarını, bilimsel yayınlara özel önem verdiklerini, Afyon’dan sadece 1 bölümün geçen yıl 14 uluslar arası yayın yaptığını dile getiren AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Okumuş, AFSÜ bünyesinde Adli Tıp Bilirkişilik kurulunun oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. Türkiye’de çok az Adli Tıp Bilirkişi Kurulu’nun olduğuna dikkat çeken Rektör Okumuş, “AFSÜ Adli Tıp Bilirkişi Kurulu 1 ay içinde 60 dosya aldı. Türkiye’nin her yerinden dosya geliyor. Otopsi dahil hepsi adli tıp hocalarımız tarafından incelenip karara bağlanıyor.” dedi.
“HASTANEDE ÖLÜM VE ENFEKSİYON ORANLARINI DÜŞÜRDÜK”
Hastanede ölüm oranının binde 20 olduğunu, AFSÜ’de ise bu oranın binde 10 olduğunu ve yarı yarıya azalma olduğunu belirten Rektör Okumuş, “Üniversite hastaneleri son çare olduğu için hastanede ölüm oranları biraz yüksek gibi görülebiliyor ama öyle değildir. Efeksiyon oranlarımızda azalma var. Türkiye ortalamasının oldukça altındayız enfeksiyon konusunda. Enfeksiyon oranımız dünya ortalaması seviyesine indi.” dedi.
Üniversitenin 2019 yılında 150-160 milyon civarında geliri olacağını bu alanda da iyi durumda olduklarını anlatan Rektör Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diş Hekimliği’nde çok iyi bir ekip kurduk. 2 tane hocam geldi. Bir Profesör hocamız daha gelecek. Acilen Diş Sağlığı Hizmetleri Hastanemize ihtiyacımız var. Fizik tedavide yüzde 100 doluluk oranındayız. 250-350 yataklı ayrıca bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemize ihtiyacımız vardı. Fizik tedavi randevularında 2’inci yılı randevu vermeye başladık. Tüp Bebek konusunda çalışmaya başladık ama bu konuda çok acele etmiyoruz. Hastaların özel muayeneye yönlendirilmesine müsaade etmem. Eğer ki kendi doktor tercihinin dışında bir hasta kapıdan girdiğinde özel muayeneye yönlendiriliyorsa, şu hocaya git deniliyorsa, o zaman beni bulsunlar. Ben buna engel olurum. Ama hastanen hekim tercihine saygılı olmak zorundayız.”
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi