AFSÜ’de antibiyotik direncinin yarını konuşuldu

AFSÜ'de, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak için konferans düzenlendi   Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bengül Durmaz, Zafer Sağlık Külliyesi B Blok Mavi Salonda 'Antibiyotik Direnç Problemi-Yarın Ne Olacak?' başlıklı konferans verdi. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) [&hellip]

AFSÜ’de, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak için konferans düzenlendi

Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bengül Durmaz, Zafer Sağlık Külliyesi B Blok Mavi Salonda “Antibiyotik Direnç Problemi-Yarın Ne Olacak?” başlıklı konferans verdi. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eczacılık Kulübü tarafından Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Bengül Durmaz’ın antibiyotik direncinin boyutları, alınması gereken önlemler ve antibiyotik direncinde eczacıların sorumlulukları hakkında bilgiler verdiği konferansta, günümüzde antibiyotik direncinin sadece yanlış ve reçetesiz kullanım sonucunda değil, antibiyotiklerin balık çiftlikleri ve hayvan yetiştiriciliğinde besin takviyesi olarak kullanılması ile de arttığına dikkat çekildi.
Hastane enfeksiyon kontrol komitelerinin kifayetsiz kalması, gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon uygulamalarının eksikliği gibi etkenlere dikkat çeken Prof. Dr. Durmaz, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, antibiyotik kullanım süresine dikkat edilmemesi ve mikrobiyolojik kültür sonucuna uygun olmayan antibiyotik kullanılması durumlarının da antibiyotik direnç mekanizmalarını tetiklediğini belirtti.
Dünyada artan antimikrobiyal dirence karşılık, kullanımı gittikçe kısıtlanan antibiyotiklerin de bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Durmaz, bilim dünyasının, yeni nesil antibiyotik üretebilecek ve Ar-Ge’de çalışabilecek eczacı adaylarına ihtiyacı olduğunu dile getirerek antibiyotik direncinin önlenmesinde herkesin düşünmesi, harekete geçmesi ve sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi.

Bakmadan Geçme