• Haberler
  • Gündem
  • AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversite olarak sağlık bilimlerinin pek çok alanında çok sayıda yenilikçi araştırmayı destekleyerek uluslararası ve ulusal düzeyde bilim dünyasına ve topluma önemli katkılarda bulunduklarını belirtti.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (AFSÜ) yürütülen bilimsel araştırma projeleri çeşitlenerek artıyor. Sağlığın Üniversitesi AFSÜ, araştırmacıların bilimsel çalışmalarını teşvik etmeye devam ediyor. 

AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

“TEMATİK PROJELERE DESTEK VERİLİYOR”

AFSÜ’de 2019-2024 yılları arasında Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında toplam 475 adet proje desteklendi. Bilimsel araştırmalara sağlanan destekleri artırmayı hedeflediklerini belirten AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Genişleyen ve güçlenen akademisyen kadrosuyla AFSÜ, sağlık bilimlerinin pek çok alanında çok sayıda yenilikçi araştırmayı destekleyerek hem uluslararası hem de ulusal düzeyde bilim dünyasına ve topluma önemli katkılarda bulunuyor.” dedi.

Bilimsel araştırmaların, her yıl artan bir ivme ile desteklendiği AFSÜ’de, projelerin niteliklerini daha da artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Rektör Okumuş, “AFSÜ’de üretilen araştırma projelerindeki istikrarlı artışta yönetim olarak bu çalışmalara verdiğimiz değerin yanı sıra her yıl BAP bütçe üst limitlerini artırmamız da etkili oluyor.

AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

AFSÜ BAP Koordinatörlüğü tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerindeki artışı etkileyen faktörler arasında, üniversitemizin araştırma altyapısının sürekli iyileştirilmesi, araştırmacılara sağlanan mali ve teknik desteklerin artırılması, disiplinler arası iş birliği teşvikleri ve yenilikçi çalışma alanlarına verilen önceliği de sayabiliriz.

Ayrıca, ulusal ve uluslararası kaynaklardan fon sağlama kapasitemizin artmasının da araştırmacılarımızın daha fazla proje üretmesine imkân sağladığını görüyoruz. Üniversitemiz ve farklı kurumlar tarafından desteklenen projeler, genellikle yenilikçi, uygulanabilir, toplumsal fayda sağlayan ve ulusal-uluslararası iş birliğini içeren çalışmalar oluyor. Bu projeler, sağlık bilimleri başta olmak üzere, disiplinler arası bir anlayışla ekonomik, çevresel ve teknolojik alanlarda da çözüm odaklı yaklaşımlar sunuyor.

Tabii projelerin etik standartlara uygunluğu ve araştırma yöntemlerinin sağlamlığı da olmazsa olmaz kriterlerimiz arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllar için, desteklenen proje sayısının düzenli bir artış göstermesini hedefliyoruz. Özellikle ilaç geliştirme, tıbbi ve aromatik bitkiler, sağlık teknolojileri ve sağlıkta yapay zekâ gibi stratejik alanlarda daha fazla projenin hayata geçirilmesi için destek mekanizmalarını güçlendireceğiz. Bunun için en önemli desteklerimizden biri, BAP Komisyonunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği alanlara öncelik verilen güdümlü (tematik) projelerdir.” diye konuştu.

AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

“8 FARKLI PROJE TÜRÜ DESTEKLENDİ”

AFSÜ BAP Koordinatörü Doç. Dr. Murat Çilekar, öğretim elemanları ile doktora, tıpta, diş hekimliğinde veya eczacılıkta uzmanlık eğitimini tamamlamış araştırmacıların BAP Komisyonu tarafından kabul edilen projelerinin yanı sıra TÜBİTAK, NATO, TÜSEB gibi dış kaynaklı araştırma projelerinin takibinin ve satın alma işlemlerinin, BAP Koordinatörlüğü tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Çilekar, AFSÜ’nün “Lisansüstü Tez Projeleri”, “Genel Amaçlı Araştırma Projeleri”, “Araştırma Altyapısı Kurma ve Geliştirme Projeleri”, “Güdümlü (Tematik) Projeler”, “Kariyer Destek Projesi”, “Öncelikli Alan Araştırma Projeleri”, “Eş Finansmanlı Bilimsel Araştırma Projeleri” ve “Öğrenci Katılımlı Araştırma Projeleri” olmak üzere sekiz farklı proje türünü desteklediğini kaydetti.

“445 PROJEDEN 330’U TAMAMLANDI”

AFSÜ’nün öz geliri ile 2019 yılından bu yana toplam 475 adet projenin desteklendiğini ifade eden Çilekar şunları söyledi: “Desteklenen 475 projeden 330 adet proje tamamlanmış olup, 145 adet proje halen devam etmektedir. Geride bıraktığımız 2024 yılında desteklenen proje sayısı 101 olup, ilgili dönemde tamamlanan proje sayısı ise 100’dür.

AFSÜ Yenilikçi Araştırmalarla Bilim Dünyasına Katkıda Bulunuyor

2019 yılından beri desteklenen 475 projeden 128 adedi Lisansüstü Tez, 193 adedi Genel Amaçlı Araştırma, 2 adedi Araştırma Altyapısı Kurma ve Geliştirme, 72 adedi Güdümlü (Tematik), 79 adedi Kariyer Destek, 1 adedi Öğrenci Katılımlı Bilimsel Araştırma Projesidir. 2024 yılında ise bu dağılım 31 adet Lisansüstü Tez, 37 adet Genel Amaçlı Araştırma, 21 adet Güdümlü (Tematik), 11 adet Kariyer Destek ve 1 adet Öğrenci Katılımlı Bilimsel Araştırma Projesi şeklinde gerçekleşmiştir. Dış kaynaklı proje olarak ise 2019 yılından bu yana toplamda 13 adet projenin takibi yapılmıştır. Bu projelerden 4 adet proje halen devam etmekte olup, 9 adet proje ise tamamlanmıştır.

Bu projelerden 1 adet NATO projesi, 5 adet TÜBİTAK projesi, 5 adet TÜSEB projesi ve 2 adet Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmiştir. 2024 yılında desteklenen ve önceki yıllardan devam edip takibi yapılan dış kaynaklı proje sayısı 4 olup, ilgili dönemde tamamlanan dış kaynaklı proje sayısı da 4’tür. 2025 yılında BAP Kalite Komisyonu tarafından belirlenecek kalite hedefleri ile araştırmacılarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, tamamlanan araştırmaların tanıtımı, e-BAP otomasyon sisteminin kullanımı, proje yazma ve yönetimi gibi konularda eğitimler planlıyoruz.”

Bakmadan Geçme