• Haberler
  • Eğitim
  • 'AFSÜ okunacak üniversite, Afyon yaşanılacak şehir'

'AFSÜ okunacak üniversite, Afyon yaşanılacak şehir'

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, sağlık alanlarında verdikleri nitelikli eğitimle birlikte sunulan sağlık hizmetlerini detaylarıyla anlattı. Okumuş, AFSÜ'yü tercih edecek öğrencileri kaliteli bir eğitim hayatının beklediğini, AFSÜ'nün okunacak, Afyonkarahisar'ın da yaşanacak bir şehir olduğunu söyledi   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Tvnet'te yayınlanan 'Kampüs Yolunda' adlı programa konuk oldu. [&hellip]

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, sağlık alanlarında verdikleri nitelikli eğitimle birlikte sunulan sağlık hizmetlerini detaylarıyla anlattı. Okumuş, AFSÜ’yü tercih edecek öğrencileri kaliteli bir eğitim hayatının beklediğini, AFSÜ’nün okunacak, Afyonkarahisar’ın da yaşanacak bir şehir olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Tvnet’te yayınlanan “Kampüs Yolunda” adlı programa konuk oldu.
“AFSÜ YENİ AMA TECRÜBELİ BİR ÜNİVERSİTE”
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, sağlık alanında hem klinik çalışmalarda hem araştırmalarda ve yönetici pozisyonunda da birçok yerde görev alarak uzun süre Ankara’da çok önemli bir hastanede başhekimlik yaptığını belirtti. Okumuş, “Sağlık Bakanlığı’nda genel müdür olarak çalıştım arkasındanda şu anda AFSÜ Rektörü olarak görevime devam ediyorum. Üniversitemiz 2018 yılının Mayıs ayında yeni kurulan üniversitelerden birisidir. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden (AFSÜ) ayrılarak kurulan bir üniversiteyiz. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen tecrübeli bir üniversiteyiz. Üniversitemizi temelde bu şekilde yani yeni ve tecrübeli bir üniversite olarak tanıtıyorum.” dedi.
“TEMEL AMAÇ KALİTELİ SAĞLIK PROFESYONELLERİ YETİŞTİRMEK”
AFSÜ’nün sağlık temalı bir üniversite olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Ülkemizde bilindiği üzere üç tane sağlık temalı üniversite var. Birincisi genel sağlık bilimleri üniversitemiz var. Bunun yanında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak faaliyet gösteriyoruz. Temel amacımız ülkemize ve halkımıza hizmet edecek sağlık alanında tecrübeli, kaliteli sağlık profesyonelleri yetiştirmektir. Bu alanda araştırmalar yapmak ve halkımızın ihtiyacı olan kaliteli sağlık hizmetini sunmak bizim üniversitemizin en temel görevlerindendir.” diye konuştu.
“TÜM BİRİMLER SAĞLIĞIN FARKLI ALANLARIYLA İÇ İÇE”
Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ’nün sağlık alanında tematik bir üniversite olarak en büyük özelliğinin üniversitenin fakülte, enstitü, yüksek okul düzeyindeki birimlerin tamamının sağlığın farklı alanlarında sağlıkla iç içe olduğunu vurguladı. Okumuş, “Temelde dört fakültemiz vardır. Bunlar; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Bilimleri Fakültemiz ve Sağlık Bilimleri Fakültemizdir. Bunun yanında Atatürk Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu, Şuhut ve Bolvadin ilçelerinde yer alan ayrı iki Meslek Yüksek Okullarımız ve bir lisanüstü enstitümüz vardır. Tüm alanlarımız sağlıkla ilişkilidir.” şeklinde konuştu.
“555 AKADEMİK KADRO KALİTELİ EĞİTİM VERMEYE HAZIR”
AFSÜ’nün akademik kadrosu hakkında bilgiler veren Okumuş şu ifadelere yer verdi: “AFSÜ olarak şanslı bir üniversiteyiz. Dört yıllık yeni bir üniversite olmamız hasabiyle bu süreçte biz öncelikle göreve geldikten sonra hızlı bir şekilde eksik olan, yetersiz olan alanlarımız veya olmayan bölümlerimiz varsa bunları tamamlamak isteriz. Bu amaçla hem temelde kendi üniversitemizde eğitim almış gelişmiş farklı bölümlerde öğretim görevlisi veya doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış akademisyenlerin, kapasitesi olan akademisyenlerin kendi üniversitemizin bünyesinden akademik kadroya dâhil edilmesi yolunu tercih ettik. Hemde gerçekten ülkemizde bu alanda öncülük etmiş, eğitici vasfı oldukça yüksek bizim eğitim kalitesini arttıracak hocalarımızdan da çok ciddi katkı sağladık. Dört yıllık süreçte akademik kadroda yüzde 65’lik bir artış sağladık. Şu anda sağlık alanında 555 akademik kadroyla mevcut öğrencilerimize ve bize gelecek öğrencilerimize sağlık alanında kaliteli eğitim hizmeti vermeye hazırız.”
“TEMATİK HEDEFLERLE FARKIMIZI GÖSTERMEK İSTİYORUZ”
AFSÜ’nün tematik bir üniversite olarak üç alt hedef seçtiğini dile getiren Okumuş, “Üç alt hedefimiz; Kaliteli sağlık personeli yetiştirmek, kaliteli sağlık hizmeti vermek ve bu alanda ARGE yani araştırma çalışmaları yapmaktır. Bundan da öte biz Afyonkarahisar bölgesine has üç temel hedef ortaya koyduk. Birincisi sağlık turizmidir. Çünkü Afyon’un en büyük özelliği termalin başkenti olmasıdır. Özellikle termal sağlık ki benimde özel ilgi alanlarımdan birisidir. İkinciside ülkemizin ihtiyacı olan alanlardan birisidir. Ülkelerin ekonomilerini etkileyen üç temel faktör olan; İlaç, savunma ve gıda sanayidir. Ülkemizin ihtiyacı olan ilaç ve bu konuda araştırma, geliştirme, üretme faaliyetleri konusu birde tıbbi aromatik bitkilerdir. Biz bunları AFSÜ olarak üç tematik alt temel olarak belirledik. Bu alanlarda farklı yönelimler yaparak standardın dışına çıkmak istedik ki tercih edilelim ve ötesinde farkımızı gösterelim istedik.” ifadelerini kullandı.
“AFSÜ’DE UYGULAMAYI BİLEN GERÇEK ECZACILAR YETİŞTİRİLECEK”
Eczacılık Bilimleri Fakültesi’nde klasik ecza yetiştirmek istemediklerine dikkat çeken Okumuş şöyle konuştu: “Çok sayıda yetişen ve yetiştirilen klasik eczacı, eczacılık fakülteleri vardır. Sahaya çıktığımızda ihtiyaç tespiti yaptık. Mesela ilaç fabrikalarına gittik. Gördük ki orada çalışan kişilerin önemli bir kısmı eczacı değil. İlaç fabrikası üretim tesisine gidiyorsunuz ama çalışanların çok büyük bir kısmı eczacı değil. Çünkü bunlar genellikle teorik eğitimle donanmış olarak mezun oluyorlar. Sahaya çıkıp bir üretim tesisine gittiklerinde sanki hiç bu alanda çalışmamış, görmemiş bir uzay üssüne gelmiş gibi baka kalıyorlar. Dedik ki biz gerçek eczacı yetiştirelim. Ben AFSÜ bünyesinde Eczacılık Bilimleri Fakültesi için izin alırken böyle bir fakültenin kurulmasına ihtiyaç olmadığı anlamında oldukça zorlandım. Evet, doğrudur ama dedik ki biz farklı bir üniversite olacağız. Uygulamayı bilen eczacılar yetiştireceğiz. Bunun içinde kurulduğumuz yılın ilk senesinde tüm laboratuarlarımız tamamladık. Şu anda tam donanımlı laboratuarlarımızda öğrencilerimize eğitim hizmeti veriyoruz. Bunun yanında sahayı çok iyi bilecekler. Araştırma, geliştirmeyi iyi bilecekler dedik. Bir ARGE Merkezimizin inşaatını şu anda tamamladık ikincisi yapıyoruz.”
“ECZACILIK SON SINIF MÜFREDATI İNTERN ECZACILIK OLARAK DEĞİŞTİ”
İlaç alanında bu konuya gerçek anlamda kafa yoran bir ilaç şirketinin desteğiyle bir ilaç üretim tesisi inşa ettiklerini belirten Okumuş şunları söyledi: “Covid-19 pandemi döneminin bize öğrettiklerindendir, faz çalışmalarını çok duyduk. Bir ürünün bilimsellik çalışmaları yani ilacın Argesinden üretimine kadar geçen sürede yapılması gereken işler var. Şu anda faz laboratuarlarımızın inşaatı da tamamlanmak üzeredir. Biz şunu istiyoruz; Öğrencimiz okulda okurken teorik eğitimin yanında bu işin yani ilacın, aşının Argesi’ni öğrensin, yapsın. İkincisi de bunun gelişim basamaklarını bilsin. Üçünüsü de üretiminide görsün. Sahaya çıktığında tam donanımlı olarak sahanın gerçekten istediği gerçek eczacıları biz toplum içine, toplumun hizmetine sunalım dedik. Bu amaçla müfredatımızı değiştirdik. Eczacılık Fakültesinin son yılki müfredatını biz tamemen intern eczacılık olarak değiştirdik. Altı ayını hastanede ve eczanede bire bir eczacılık ve klinik eczacılık görecek. Geriye kalan 6 ayında ise sahada Argesi’ni, uygulamasını görüp üretim tesisinde çalışacak. Gerçek eczacılar sahada olacak.”
“MERKEZİ EĞİTİM KOMPLEKSİNİN TEMELİNİ ATTIK”
AFSÜ’nün kalite konusunda donanımlarını arttırıp, fiziki şartların iyileştirildiğini açıklayan Okumuş şunları kaydetti: “AFSÜ olarak öğrenci sayımızı arttırıp yeni bölümler ekledik. Geçen hafta çok büyük bir merkezi eğitim kompleksimizin temelini attık. İçerisinde kütüphaneler, öğrenci yaşam alanları, sosyal-kültürel faaliyetleri yapabilecekleri yerler var. Bunun yanında donanımlı 37 adet anfi dersliklerin olacağı, kütüphane ve konferans salonunun olacağı bir kompleksimizin inşatına başladık. Arge faaliyetleri konusunda da sonuna kadar destek veriyorum. Açıkça söylemek isterim ben bu konuda cömertim.”
“ELE AVUCA DOKUNUR HER TÜRLÜ PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

AFSÜ’nün tematik bir üniversite olarak avantajlı olduğunu, sağlık hizmetleri verdiğini anlatan Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık hizmetleri veriliyor bununda bir geliri var. Bilimsel araştırma projeleri kapsamında ciddi bir gelir elde ediyoruz. Ama diğer üniversitelerde bu gelir genelde birçok fakülteye bölünürken biz sadece sağlık alanında hizmet veren çalışan, eğitim veren bölümlerimize ve buradaki tüm akademisyenlerimize, öğrencilerimize açık yüreklilikle söylüyorum ele avuca dokunur, sonuca ulaşabilecek her türlü projeye destek veriyoruz. Sağlık hizmetimiz konusunda da güncel ihtiyaç olan her türlü cihaz ekipman konusunda da üniversitemize, akademisyenlerimize, öğrencilerimize destek veriyoruz.”
“ÇOK YAKIN ZAMANDA NAKİLLERE BAŞLAYACAĞIZ”
Sağlık hizmetinin ve sağlık eğitiminin uygulamasız, teknolojisiz olamayacağının altını çizen Okumuş, “Bunun için sizin hem eğitim alanında kullanacağınız teknoloji hem de yardımcı cihaz ekipmanlarınızı sağlamak zorundasınız hem de sağlık hizmeti konusunda güncel tedavilerin yanında güncel teknoloji uygulamalarınıda sağlamak zorundasınız. Bu konuda Diş Hekimliği ve Tıp Fakültelerimize bağlı Sağlık Uygulama Araştırma Merkezlerimizde Güncel Tedavi Merkezleri konusunda ne ihtiyaç varsa sağladık. Şunu da hedefledik; Üniversitlerin tek görevi eğitim değildir. Aynı zamanda bulunduğu şehirle iç içe yaşamaktır. O şehrin ihtiyaçlarını görmektir. Örneğin nakil konusunda Afyon’da bir eksiğimiz vardı. Çok hızlı şekilde buna eğildik. Çocuk kemik iliği nakillerine başladık. Şu anda kemik iliği nakli yapıyoruz. Yakın zamanda kornea nakline başlayacağız. Çok yakın zamanda da karaciğer nakli gibi uygulamalarımıza başlayacağız. Bunun için gerekli her türlü ekipman, fiziki şartlarıda sağladık. Bunun yanında eğitim alanında da eczacılık laboratuarsız olmaz. Diş hekimliği cihazsız, ünitsiz olmaz. Bunun yanında Tıp Fakültesine bağlı Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi ikisinin birarada olduğu bir yerdir. Bunun içerisinde siz kaba teknolojiyi de alabilirsiniz, dijital teknolojiyi de alabilirsiniz. Bu konuda güncel ne varsa biz bunların neredeyse tamamını sağladık.” dedi.
“AFSÜ GÜNCELDE OLANIN ÖTESİNE GİTMEYE ÇABALIYOR”
AFSÜ birimlerinde eğitimde teknolojinin Covid-19 pandemi sürecinde çok güzel görüldüğünü belirten Okumuş, “Mesela uzaktan eğitime biz çok hızlı adapte olarak kısa sürede tüm öğrencilerimize uzaktan eğitimi sağlayacak şekilde organize olduk. Yetmez dedik şu anda yeni bir çalışma yapıyoruz. Artık sanal dünya da eğitim noktasına gitmeye başladık. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yeri geldiğinde hocalarımız evinden öğrencileriyle beraber sanal dünyada arttırılmış gerçeklikle eğitim yapacaklar. Mesela bu şu anda üzerinde çalışmalar yaptığımız konulardan birisidir. Bütün sınıflarımızda, amfilerimizde ihtiyacımız olan teknolojik her türlü ekipman şu anda sağlanmış durumdadır. Güncelde ne varsa üniversitemizde vardır. Hatta biz AFSÜ olarak güncelinde ötesine gitmeye çalışıyoruz. Bu konuda hem akademisyenlerimiz hem hocalarımız çok gayretlidir. Bir Rektör olarak vazifemdir. Zaten bu benim işimdir. Bunlara sonuna kadar destek veriyoruz.” diye konuştu.
“UYGULAMA VE SİMÜLE EĞİTİM ÇOK MÜHİM”
Sağlık alanındaki eğitimin uygulamasız olamayacağının altını çizen Okumuş şu ifadeleri kullandı: “Bizim eğitimlerimiz uygulamasız olamaz. Biz uygulama alanlarında ki bizim temel uygulama alanımız hastanelerimiz ve Uygulama Araştırma Merkezlerimizdir. Bunun yanında laboratuarlarımızda vardır. Diş Hekimliği Uygulama Araştırma Merkezimiz vardır. Güncelde teknolojiyi ve bilimsel olarak en son uygulamaları takip etme açısından da sağlık alanında hasta üzerinde uygulama yanı sıra simüle eğitim çok çok önemlidir. O yüzdende ülkemizde şu anda iki adet üniversitemizde Sağlık Simülasyon Merkezi vardır. İnşallah AFSÜ olarak bir üçüncüsüde biz olacağız. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü öğrencilerimizin önce simüle edilmiş hastalar, vakalar veya dijital ortamda bunu görmesi, uygulaması, karar verme yetisine sahip olması daha sonra bunu canlı bir insan üzerinde uygulaması gerekiyor.”
“AFSÜ VE AFYON ÖĞRENCİLERİN TERCİH EDEBİLECEĞİ ÜNİVERSİTE VE ŞEHİR”
Barınma açısından Afyonkarahisar’ın en kolay yaşanabilecek şehirlerden biri olduğuna değinen Okumuş şunları kaydetti: “Öncelikle bir kere şunu söyleyeyim gastronomisi muhteşemdir. UNESCO Uluslar arası Gastronomi Ağına bağlı tescilli bir şehirdir. Bu konuda belge almış şehirlerden birisidir. Barınma konusunda hiçbir sıkıntı yoktur. Şu anda Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) 18 ayrı yurtta toplam 14 bin 500 civarında yatak var. Bunun yanında 18 tanede merkezde ve ilçelerde olmak üzere özel yurtlar vardır. Genel toplama baktığımızda 20 bine yakın yatak vardır. Şu anda Afyon’un ihtiyacından daha fazla yatak vardır. Hiçbir bir barınma sıkıntısı yoktur. Özel olarak bir artı bir kiralanacak evler vardır. Ulaşım açısından da sıkıntı yoktur. Üniversitemizin bir diğer avantajıda şehrin batı kısmında şehrin tüm otobüslerin ve dolmuşların ring olarak son durdukları, dönüş yaptıkları yer bizim kampüsümüzdür. Özel aracı olmayanlar şehrin her yerinden Çok rahatlıkla dolmuş ya da otobüslerle ulaşabilirler. Trafiği kalabalık değildir. Bir yerden bir yere ulaşımın en az 15 dakika sürdüğü, barınma imkânının çok fazla olduğu, kaliteli bir üniversite eğitimi, güzel bir kampüs olanağı bulunan bir üniversiteyi birleştirdiğimizde Afyonkarahisar ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi çok rahatlıkla tercih edilebilecek bir şehir ve üniversitedir. Bir güzel noktası kavşak nokta oluşudur. Batı Anadolu’nun tam ortasında yer alıyor. Afyonkarahisar kuzeyde İstanbul, Bursa, Eskişehir var. Doğu’da Ankara, Antalya, batıda İzmir gibi şehirlerin en uzağına 4 saat uzaklıkta bir şehirdir. Çok az bulunabilecek bir kavşak noktada alışveriş v.d imkânları fazladır. Ciddi şekilde sporunda başkenti olma yolunda ilerlemektedir. Mesela şu anda birçok takım Afyon’a kamp yapmaya geliyor. O açıdan öğrencilerimizin gönül rahatlığıyla gelebileceği, tercih edebileceği üniversite AFSÜ, ilimizde Afyonkarahisar’dır.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme