• Haberler
  • Eğitim
  • AFSÜ mantar yetiştiriciliği ile istihdama katkı sağlayacak

AFSÜ mantar yetiştiriciliği ile istihdama katkı sağlayacak

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (AFSÜ) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 'Akademi Desteğinde Kadın Eli ile Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği' isimli projesi ile dezavantajlı kadınların istihdamına ve sosyal entegrasyonlarına katkı sağlanacak   Proje kapsamında inşaat ihalesi sonuçlandırılan ve 210 gün içinde bitirilmesi planlanan Mantar Üretim Tesisinin [&hellip]

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (AFSÜ) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan “Akademi Desteğinde Kadın Eli ile Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği” isimli projesi ile dezavantajlı kadınların istihdamına ve sosyal entegrasyonlarına katkı sağlanacak

Proje kapsamında inşaat ihalesi sonuçlandırılan ve 210 gün içinde bitirilmesi planlanan Mantar Üretim Tesisinin temel atma töreni, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek.
“TESİSTE FARKLI ENDÜSTRİLER İÇİN HAMMADDE ÜRETİLECEK”
AFSÜ’den yapılan açıklamada, “AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi tarafından yaklaşık 5.900.000 TL bütçe ile yürütülecek projede, Afyonkarahisar Erkmen beldesinde kadınlar mesleki ve kişisel gelişim eğitimi alarak istihdam edilecek. Projedeki üretim tesisinin ana ürünü olan ve besin değeri bakımından oldukça değerli mantarlar içerdikleri biyoaktif bileşenler sayesinde sağlık başta olmak üzere gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de önemli bir yer tutuyor. Kırsal kalkınma için sürdürülebilir bir model oluşturmak üzere katma değerli tarımsal üretimde dezavantajlı kadınlara sürdürülebilir istihdam olanağı sağlayacak üretim tesisi kurmanın amaçlandığı proje ile mantarların hem yerel marketlere ve konserve işletmelerine satılması hem de doğal destek ürünleri formunda fonksiyonel gıda üreten firmalara hammadde kaynağı olarak sunulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda AFSÜ’nün alan uzmanı akademisyenleri tarafından gerekli Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile tıbbi öneme sahip ürün çeşitliliğinin artırılarak kırsal kalkınmaya yönelik yenilikçi bir yapının oluşturulması planlanıyor.” denildi.
“ŞEHİR VE BÖLGE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, kurulacak modern mantar üretim tesisinin, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Tıbbi Mantar Serası, Genetik Herbaryum ve ilaç biyoyararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmaları laboratuvar ve klinikleri ile Zafer Sağlık Külliyesinde bir kompleks oluşturacağını söyledi. Böylece tıbbi aromatik bitkiler ve tıbbi mantarlardan ilaç geliştirme sahasında bilimsel çalışma yürüten akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrencilere araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik bir uygulama sahası sunulacağını ifade eden Prof. Dr. Okumuş, “Çeşitli bitkilerin ve tıbbi mantarların endüstriyel üretimiyle şehir ve bölge ekonomisine de önemli bir katma değer sağlanacaktır.” dedi.
Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Üretime uygun yaklaşık 600 metrekare alanın ıslah edileceği proje kapsamında AFSÜ Zafer Sağlık Külliyesinde 4 adet tıbbi mantar üretimi deneme odası, 2 adet istiridye ve yemeklik mantar üretim odası, laboratuvar, soğuk hava deposu, paketleme alanı, ofis, teknik oda, eğitim-toplantı odası, kadın ve erkek giyinme odaları ile tuvaletlerden oluşan bir mantar üretim tesisi kurulacak. Toplamda 130 saat olmak üzere 26 adet eğitimin kadınlara ve AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencilerine verileceği projede farklı kurumlar ile iş birliği yapılacak. Hem bu proje hem de yürütmekte olduğumuz diğer projelerimiz ile sahada üretilen çeşitli standart ve nihai ürünlerin bölgemiz çiftçileri ve sanayicilerine yeni faaliyet alanları oluşturmasını bekliyoruz. Bu uygulama alanlarında hem akademisyenlerin hem de çiftçi ve sanayicilerimizin çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirilmesinde kullanılacak bitkisel hammaddelerin ve tıbbi mantarların biyoaktif bileşenleri elde edilecek. Sonuç ve çıktıları, AFSÜ bünyesindeki tıbbi ve aromatik bitkiler ile yerli ilaç üretimine yönelik çalışmalarını tamamlayıcı özellikte olan projemizle kurulacak altyapının devamlılığının sağlanmasıyla istihdam edilebilirliğin ve dezavantajlı kesimlere sunulan hizmet kalitesinin artırılmasını da öngörüyoruz. Projemizin onayı noktasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a, süreç boyunca desteğini esirgemeyen Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri ile proje geliştirme konusundaki gayretleri ve fedakâr çalışmalarından dolayı değerli hocalarımıza teşekkür ederim.”
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme