AFSÜ akademisyenleri kitap yayınladı
AFSÜ Eczacılık Fakültesi ile Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, Tıbbi ve Aromatik Bölümünden iki akademisyen tarafından hazırlanan 336 sayfalık 'Tarladan Sofraya Bir Rehber: Türkiye'nin Baharatları' adlı kitap yayınlandı   Türkiye'de yetişen 27 baharat bitkisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler içeren 'Tarladan Sofraya Bir Rehber: Türkiye'nin Baharatları' isimli kitap okurların beğenisine sunuldu. AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Amir [&hellip]
AFSÜ Eczacılık Fakültesi ile Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, Tıbbi ve Aromatik Bölümünden iki akademisyen tarafından hazırlanan 336 sayfalık “Tarladan Sofraya Bir Rehber: Türkiye’nin Baharatları” adlı kitap yayınlandı
Türkiye’de yetişen 27 baharat bitkisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler içeren “Tarladan Sofraya Bir Rehber: Türkiye’nin Baharatları” isimli kitap okurların beğenisine sunuldu. AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Amir Soltanbeigi ve Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO, Tıbbi ve Aromatik Bölümü Öğretim Görevlisi Sedef Özliman tarafından hazırlanan 336 sayfalık kitap, İstanbul Ticaret Borsası etiketiyle yayınlandı.
“AFSÜ OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, kitabın ön sözünü kaleme aldı. Okumuş, baharatların binlerce yıldır gıdaların korunmasının yanı sıra tatlandırma ve renklendirme için de kullanıldığını belirterek, günümüzde kimyasal yapılarının ve aktif bileşenlerinin farmakodinamiğinin çözümlenmesiyle birlikte, mutfakta kullanımlarının yanında, sağlık üzerindeki potansiyel yararları için de kullanılmakta ve araştırma konusu olduklarını kaydetti. Okumuş kitabın ön sözünde şu ifadelere yer verdi: “AFSÜ’nün, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında görev yapan akademisyenleri, Eczacılık Fakültesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışmaları ve girişimleri ile tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri sektörüne hem bilimsel literatür anlamında hem de ürün geliştirilmesi, saha çalışmaları, laboratuvar incelemeleri ve ticarileştirilmesi konusunda ciddi katkı sağladılar. AFSÜ öncülüğünde düzenlenmiş olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştaylarının ve kurulma aşamasında olan Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın ilimizi tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri konusunda hem bilimsel anlamda hem de bu ürünlerin ticareti anlamında merkezi konuma getirmesi öngörülmektedir. Ülkemizin bahsi geçen bitkiler konusundaki zenginliğinin yüksek katma değere dönüştürülmesi adına atılması gereken adımlar konusunda AFSÜ olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz.”
“27 BİTKİ HAKKINDA DETAYLI ÇALIŞMA YAPILDI”
Kitapta; Türkiye coğrafyasındaki doğal yetişme alanları ve kültür yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlar, baharat bitkileri tarımında dikkat edilmesi gerekenler, ithalat ve ihracat rakamları gibi bilgileri içeren kitapta şu 27 bitki hakkında detaylı açıklama yer alıyor. Bu bitkiler; Adaçayı, Anason, Aspir, Biberiye, Çam Fıstığı, Çemen Otu, Çörek Otu, Defne, Dereotu, Fesleğen (Reyhan), Frenk Kimyonu (Karaman Kimyonu), Gül, Haşhaş, Kekik, Kırmızı Biber ve İsot, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Mahlep, Melisa (Oğul Otu), Nane, Papatya, Rezene, Safran, Sumak ve Susam.
>> Burak AYDIN’ın Haberi