'AFSÜ Afyon'u kalıcı yatırımlarla yarınlara taşıyacak'
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitelerin, bulundukları şehre her anlamda dinamizm katıp, değer kazandıran bilgelik merkezleri olduğunu söyledi. Okumuş, 'AFSÜ güzel şehrimiz Afyonkarahisar'ı ve bölgemizi kalıcı yatırımlarla daha güzel yarınlara taşıyacak' dedi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eğitim Kompleksi Temel Atma Töreni dün Zafer Külliyesi bahçesinde gerçekleştirildi. Törene AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar [&hellip]
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitelerin, bulundukları şehre her anlamda dinamizm katıp, değer kazandıran bilgelik merkezleri olduğunu söyledi. Okumuş, “AFSÜ güzel şehrimiz Afyonkarahisar’ı ve bölgemizi kalıcı yatırımlarla daha güzel yarınlara taşıyacak” dedi
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eğitim Kompleksi Temel Atma Töreni dün Zafer Külliyesi bahçesinde gerçekleştirildi. Törene; AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adalet Komisyonu Başkanı 2. ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, daire müdürleri ve akademisyenler katıldı.
“ÖĞRENCİ SAYIMIZ % 35, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SAYIMIZ % 56 ARTTI”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açış konuşmasını AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş yaptı. Okumuş, “AFSÜ olarak misyonumuz sağlık alanında liderlik yapabilecek, çevreye ve insani değerlere duyarlı bireyler yetiştirmek; Sağlık temalı bir üniversite olarak ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi aromatik bitkiler ve termal sağlık konusu başta olmak üzere öncü sağlık araştırmalarıyla bilgiyi üretmek, uygulamak ve paylaşmaktır. Bir üniversite olarak tüm bu hedeflere ulaşabilmek için 3 temel şart bulunmaktadır. Bunlar; öğrenci, akademisyen, yeterli ve uygun altyapıdır. Bunun içine laboratuvarlar, derslikler, cihaz ve ekipmanlar yer almaktadır. Nicelikten ziyade niteliğe odaklanan bir eğitim felsefesiyle hareket ettiğimiz üniversitemizde 2018’de 5 bin 131 olan öğrenci sayımız; yeni açılan ve kontenjanları değişen bölüm ve programlarımızla 2022 itibariyle 6 bin 698’e ulaşmış ve öğrenci sayımızda yüzde 30’luk bir artış sağlanmıştır.Buna karşılık 2018’de 355 olan akademik personel sayımız 2022 itibariyle 556’ya ulaşmış ve akademik personel sayımızda da yüzde 56’lık bir artış sağlanmıştır. Öğrenci ve akademik personel sayımızdaki bu artışlar karşısında mevcut bina ve altyapımız artık yetersiz kalmaya başlamıştır. Üstelik açılan kontenjanlarımızın neredeyse yüzde 100’üne öğrenci yerleşimi olduğu göz önüne alındığında, sağlık alanında yeni bölümler açma hedefimiz ve uluslararası açılım çerçevesinde yabancı öğrenci sayısında artış sağlanması planımız ki bu konuda çok fazla talep olduğu da göz önüne alındığında mevcut binalarımızın yetersiz kaldığı apaçık ortadadır.” dedi.
“KOMPLEKS UZUN YILLAR İHTİYACI KARŞILAYACAK”
“Tematik bir üniversite olarak, sağlık alanında araştırma üniversitesi olma hedefimiz de göz önüne alındığında, akademisyenlerimizin en iyi donanıma sahip ve yeterli laboratuvar sayısına ve altyapısına sahip olması, bu hedefin en önemli gerekliliklerinden birisidir.” diyen Okumuş, “Bu gerekçeler ve temel misyonumuz doğrultusunda, öğrencilerimizin akademik ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, derslik ve eğitim laboratuvarı ihtiyaçlarını karşılamak, akademisyenlerimize uygun altyapıya sahip ve yeterli sayıda araştırma laboratuvarlarını sağlamak, Eczacılık, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerimizin ihtiyacı olan eğitim ve idari binalarını sağlamak,öğrenci ve akademisyenlerimizin kütüphane ve konferans salonu ihtiyaçlarını karşılamak ve külliyemizdeki sosyal alanları genişletmek amacıyla, üniversitemizin uzun yıllar bu alanlardaki gereksinimlerini ortadan kaldıracak bu sağlık kompleksinin yapımı planlanmış, milletvekillerimizin ve ilgili bakanlıkların da desteği ile gerekli ödenekler alınmış, projelendirilmiş, ihalesi yapılmıştır. Temel atma merasimi ile de bu değerli komplekse ulaşma hedefimize, inşallah başlanmış olacaktır.” diye konuştu.
“İLK ETAP 130 MİLYON TL’YE MAL OLACAK”
Projesi AFSÜ tarafından hazırlanan eğitim kompleksi hakkında bilgi veren Okumuş, “Yaklaşık 43 bin metrekare kapalı alana sahip olan ve 2 etapta bitirilmesi planlanan Eğitim Kompleksi Projesinin 19.500 metrekaresini kapsayan ilk etabının inşaatına bugün itibariyle start vermiş olacağız. İlk etabın 2024 yılı itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır. İlk etabın maliyeti de yaklaşık şu anki şartlarda 130 milyon TL civarında olacaktır. Proje içeriğinde Eczacılık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi’nin eğitim ve idari amaçlı kullanılacak mekânları,80 öğrenci kapasitesinden 300 öğrenci kapasitesine değişen çeşitli büyüklüklerde 4650 öğrenci kapasiteli 34 adet derslik ve amfiler bulunmaktadır.Bunun yanında genel ve bireysel amaçlı laboratuvarlar, Artırılmış Gerçeklik Laboratuvarı, Ses ve Görüntü Laboratuvarı, Mikrobiyoloji Laboratuvarları, Hücre Kültürü Laboratuvarı, Multidisipliner Laboratuvarlar, Bilgisayar Laboratuvarı ve Mikroskopi Laboratuvarı olmak üzere toplam 16 merkezi laboratuvar da proje bünyesindedir.” şeklinde konuştu.
YENİ KOMPLEKS TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK
Kompleks kapsamında yer alacak üniteler hakkında bilgi veren Okumuş, “Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesine ait Biyomedikal, Fantom, Protez Ortez, Preklinik ve Araştırma Laboratuvarları; Eczacılık Fakültesine ait Farmasötik Botanik, Farmasötik Toksikoloji, Farmasötik Kimya, Farmasötik Teknoloji, Farmakognozi, Farmasötik Mikrobiyoloji, Analitik, Temel Bilimler, Biyokimya ve Farmakoloji Araştırma Laboratuvarları olacak. Sağlık Bilimleri Fakültesine ait ameliyathanesimülasyon, Beslenme İlkeleri, Besin Kimyası, Mesleki Beceri, İş Uğraş Terapi, Ergoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ile Nörolojik Rehabilitasyon Laboratuvarları da öğrencilerimize ve akademisyenlerimize hizmet edecektir. Bunların yanı sıra 500 kişilik bir konferans salonu ve yardımcı mekânları ile öğrenci yaşam alanı olarak adlandırdığımız, içinde Farabi-Erasmus Koordinatörlükleri, Yabancı Diller Ofisi, Kulüp Odaları gibi muhtelif mekânlara yer verilecek. Bu bölümde 1.400 metrekarelik Amfi Kütüphane ileöğrencilerimize rahat bir çalışma alanı sunan 1 adet sessiz derslik de projenin içerisinde yer almaktadır.” dedi.
“KAMPÜSÜMÜZ ÖZEL BİR HALE DÖNÜŞECEK”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, eğitim kompleksinintamamlandığında iç tefrişatı yapılan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı başında hizmete sunmayı planladıkları merkezi yemekhane ve kantin binasıyla bağlantılı olacağını belirtti. Okumuş şöyle konuştu: “Eğitim alan öğrencilerimiz yemek ve kantin ihtiyaçlarını hiç dış mekâna çıkmadan karşılama şansına sahip olacaklardır. İnşaatına başlayacağımız ve üniversitemize büyük bir atılım sağlayacak bu önemli yapının yanında, kuruluşundan beri kah bağışçılar, kah döner sermaye, kah devlet ödeneği ile çok sayıda değişiklikler, yenilemeler ve yeni bina ve altyapı inşaatları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ömer-Zilkif Halaç Paliyatif Bakım Merkezi ve misafirhanemiz, inşaatı devam eden Çocuk Acil inşaatı, A bloğun acil ihtiyacımız olan eğitim birimlerine dönüştürülmesi, AFSÜ cafe, yani ameliyathanelerimiz ve yoğun bakımlarımız, yenidoğan ve çocuk yoğun bakımlarımız, çocuk kemik iliği nakil merkezimiz çok başarılı nakillere imza atmaktadır. Bunlar sadece birkaç tanesidir. Etrafı açık olan kampüs alanımızı, perforjeli ve tuğla kaplama duvar ile çevrelemekte ve daha özel bir kampüs haline dönüştürüyoruz. Ayrıca en çok şikâyet aldığımız konulardan birisi olan hastane asansörlerinin ihalesini tamamladık ve asansörlerimizi daha kaliteli ve hızlı asansör sistemleri ile yeniliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ETİL ALKOL TESİSİ YAKINDA ÜRETİME BAŞLAYACAK”
Üniversite sanayi işbirliği kapsamında Afyonkarahisar’a çok büyük bir yatırım kazandırdıklarını vurgulayan Okumuş şunları kaydetti:
“Tamamen üniversitemiz tarafından projelendirilmiş Türkiye’nin en büyük Tıbbi Etil Alkol Tesisi yaklaşık 5 milyon litre üretim kapasitesine sahip olacak. Türkiye’de ilk defa olarak içerisinde nişasta içeren her türlü maddeyi ilimizde en çok üretilen patates başta olmak üzere şeker pancarı, buğday, mısır gibi her türlü maddeyi etil alkole dönüştürebilecek bir üretim tesiside tamamlandı. Deneme üretimleri bitti. Şu anda ruhsat bekleniyor ve ruhsat geldikten sonra üretim başlayacak. Hem ilimize değer katacak hem çiftçilerimize destek verecek hem de istihdam sağlayacak.”
“100 YATAKLI FTR HASTANE TEMELİNİ BU YAZ BİTMEDEN ATACAĞIZ”
Temel atma töreninde bir müjde daha veren Okumuş, “İnşallah ihale aşamasında bir sorun yaşamazsak projesini tamamlamış olduğumuz ve uluslararası sağlık turizmine katkıda bulunmasını planladığımız, 20 termal terapi havuzlu, çok sayıda fizik-tedavi salonu, herbiri kendine ait banyo ve tuvalete sahip, 5 yıldızlı otel konforunda odalara sahip olacak şekilde projelendirdiğimiz 100 yataklı FTR hastanemizin temelini de bu yaz bitmeden atmayı planlıyoruz. Üniversiteler ilim ve irfan merkezleridir.Bilgi üretmenin ve bilgiyi kullanmanın elzem olduğu çağımızda, temel sorumluluğumuz gençlerimizi daha donanımlı ve idealist şekilde yetiştirmek; onlara iyi bir gelecek vizyonu kazandırmaktır. Gençlerimize yatırım yapmanın öneminin farkındayız. Bugün temelini birlikte atacağımız eser de bunun güzel bir örneğidir. İnşallah bu binalarda yetişecek öğrencilerimiz eğitimlerini en iyi şekilde tamamlayacak, donanımlı hale gelecek, memleketimiz ve insanlık için hayırlı işlereimza atacaklardır. Aynı şekilde, inşallah bu binalarda çalışacak akademisyenlerimiz de kendi sahalarında fark yaratan bilimsel faaliyetler gerçekleştirecek, hem kendilerinin hem AFSÜ’nün hem de Afyonkarahisar’ın ismini dünyaya duyuracaklardır. Üniversiteler, bulundukları şehre her anlamda dinamizm katan ve değer kazandıran bilgelik merkezleridir. AFSÜ’nün de güzel şehrimiz Afyonkarahisar’ı ve bölgemizi bu gibi kalıcı yatırımlarla daha güzel yarınlara taşıyacağına olan inancım tamdır.”
İl Müftüsü Sinan Kazancı’nın yaptırdığı toplu duanın ardından eğitim kompleksinin temelini Vali Doçent. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve protokol üyeleri tarafından atıldı.