AFSEM, travma için ücretsiz destek verecek

Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı Müjgan Gölçük Yağcı, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra toplum üzerinde meydana gelen travmanın aşılması için destek olacaklarını söyledi. Yağcı, '15 Temmuz günü bölücü hain terör örgütünün (FETÖ/PDY) gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi ve saldırıları sonucunda yaşanan psikolojik yaralanmaların etkilerini azaltmak ve bu topraklarda yaşamamızın şükrünü eda etmek için [&hellip]

Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı Müjgan Gölçük Yağcı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra toplum üzerinde meydana gelen travmanın aşılması için destek olacaklarını söyledi. Yağcı, “15 Temmuz günü bölücü hain terör örgütünün (FETÖ/PDY) gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi ve saldırıları sonucunda yaşanan psikolojik yaralanmaların etkilerini azaltmak ve bu topraklarda yaşamamızın şükrünü eda etmek için elimizden gelen her şeyi yapmakla kendimizi mükellef hissediyoruz. Aziz Milletimize şükranlarımızı sunmak için de Afyonkarahisar Sosyolojik araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği olarak ilk adımımızı atıyoruz” dedi.
ÇOCUKLARDA SORU
İŞARETİ OLMAMALI
Yağcı, demokrasiye sahip çıkılması gerektiğini belirterek “Özellikle çocuklarımızı bu yaşanan vahim olaylardan en az zararla kurtarmak istiyoruz. Nitekim Başbakanımız Binali Yıldırım darbe girişimini anlatırken torunu ile arasındaki diyalogtan bahsetmiş ve torununun, ‘Dede bunlar bizim askerimiz değil mi? Niye öldürüyorlar?’ sorusuna cevap veremediğini üzüntü ile belirtmiştir. İşte bizim de görevimiz bu şekilde etkilenen geleceğimizin teminatı çocuklarımızdan bu derin yaraları silmektir. Kötü amaçlara hizmet edenlerin sayısının çok kısıtlı olduğunu biliyoruz ve Türk Milleti’nin yegane teminatı asker ve polisimizin çocuklarımız tarafından sevilip güzel yarınları inşa ederken kafalarında soru işareti olmasına izin vermemeliyiz. Çocuklarımız erken yaştan itibaren demokrasiyi ve demokrasiye sahip çıkılması bilincine ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
NASIL KONUŞULMALI,
NE YAPILMALI?
Çocuklara, anne ve babalara bu yönde tavsiyelerde bulunan Yağcı, “Çocuğa yaşadığı durumla ilgili ayrıntılı bilgi verilmelidir. Çocuğun olayla ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesine izin verilmelidir. ‘Sakın üzülme, kuvvetli olmamız gerekiyor’ şeklinde bir konuşma yerine; ‘Evet, üzülüyorsun, anlıyorum’ şeklinde bir konuşma, çocuğu daha çok rahatlatacaktır. Çocuğunuzla fiziksel temasta bulunmak çok önemlidir. Çocuk korktuğunda onu nasıl koruyacağınızı anlatınız. Çocuğa oyun oynama ve resim yapma fırsatı verilmeli, onun yaşadıklarını dışa vurması sağlanmalıdır. Çocuğun, yaşanan durum ile ilgili sorularına mutlaka bir yanıt bulunmalıdır. Bu yanıt ‘Bilmiyorum, öğrendiğim zaman seninle paylaşırım’ da olabilir. Duymamazlıktan gelmek ise çocuk açısından en rahatsız edici durumdur” dedi.
PROFESYONEL DESTEK ALIN
Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği Başkanı Müjgan Gölçük Yağcı, şöyle devam etti:
“Eğer çocuğunuz gün içinde sebepsiz yere huzursuzluk, tedirginlik, korku ve kaygılar yaşıyorsa, sizinle konuşmakta zorlanıyorsa, gece uyumakta zorluk çekiyorsa, uykusundan sık sık uyanıyorsa, ağlama ya da korku nöbetleri yaşıyorsa, size yapışık olarak geziyorsa, anne babasız bir odadan diğerine geçmeye bile zorlanıyorsa, normal durumlara ya da problemlere bile gereğinden fazla tepkiler veriyorsa ve durumları yaşıyorsa mutlaka bir profesyonel destek alınız.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme