AFJET'in spora desteğinin mali külfeti yok

AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, şirketin spora verdiği destek nedeniyle mali sıkıntıya düşmediğini söyledi.ŞİRKETİNKAPASİTESİ BELLİYDİDr. Yusuf Ulutürk, AFJET'in yüzde 60'ı İl Özel İdaresi, yüzde 35'i Afyonkarahisar Belediyesi ve geriye kalanı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın ortaklığıyla kurulmuş bir şirket olduğunu hatırlattı. AFJET A.Ş'nin yüzde 95 oranında kamu kaynaklı olduğunu belirten [&hellip]

AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, şirketin spora verdiği destek nedeniyle mali sıkıntıya düşmediğini söyledi.
ŞİRKETİN
KAPASİTESİ BELLİYDİ
Dr. Yusuf Ulutürk, AFJET’in yüzde 60’ı İl Özel İdaresi, yüzde 35’i Afyonkarahisar Belediyesi ve geriye kalanı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın ortaklığıyla kurulmuş bir şirket olduğunu hatırlattı. AFJET A.Ş’nin yüzde 95 oranında kamu kaynaklı olduğunu belirten Ulutürk, “Bilindiği üzere 2010 yılına gelene kadar şirketin belli bir kapasitesi vardı. Bana 2010 yılında teslim edilen ciroya baktığımda 440 bin lira gelir vardı. 240-250 bin lira arasında gideri vardı. Aylık yaklaşık 160 bin lira gibi birikinti bir parası oluyordu. Şirket kurulduğu 1996 yılından 2010 yılına kadar 16 yılda kasasında toplam 13 trilyon para birikmiş. Bu rakamın tamamı şehir içindeki boruların değiştirilmesi için kullanıldı” dedi.
YATIRIM FURYASI YOĞUN
 2010 yılından sonra jeotermal abone sayısı ve diğer çalışmalarla şirket bütçesinin de arttığını belirten Yusuf Ulutürk, aynı zamanda yatırımlar da yapıldığını söyledi. Abone sayısının arttırılıp termal oteller için turizm hattı oluşturulduğunu belirten Ulutürk, “Jeotermal su ile ısınan abone sayısı arttı, termal oteller için turizm hattı yapıldı. Sera yatırımları için sıcak su verilip son olarak da elektrik üretimi ile birlikte yoğun bir yatırım furyası gerçekleşti. Şöyle bir geriye dönüp baktığımda elektrik yatırımıyla beraber şirket yaklaşık 140 trilyon lira gibi bir yatırım yapmış. Afjet kasasında 10 trilyondan 140 trilyona çıkan bir yapı oluşmuş. Bu durum bizim normal bütçemiz içerisinde gelişen bir olaydır” diye konuştu.
DİĞER PROJELERDEN DE
FİNANSMAN SAĞLANDI
Sosyal Sorumluluk Projeleri ile ilgili olarak Afjet Afyonspor veya basketbola destek noktasında şu ana kadar kullanılan paraların abonelerden tahsil edilen bir para olmadığının altını çizen Ulutürk, “Misal olarak söylüyorum biz 2013’de bu işe girdik. Aynı yıl bir sera projesini Fethibey tarafında 110 bin metrekarelik bir alanda sera çalışması yapmıştık. Bu seradan yaklaşık 7,5 trilyon lira gibi bir abonelik parası almıştık. Bu paranın bir kısmını bundan finanse ettik. Yani vatandaşın yatırdığı paralardan ya da ısı bedeli olarak değil. 2014 yılında da Türkiye’de ilk kez görülen üniversiteyi ısıtma çalışmasıyla 200 bin metrekarelik bir yerleşkenin bir seferde ısıtılması gibi bir proje yaptık. Bu projeden de 60 trilyon lira aldık. 2015-2016 yıllarında oradan yardım yaptık. Geçen yıl bir trilyon liraya yakın şehir dışında ki projelerden bunu finanse ettik” şeklinde konuştu.
ELEKTRİK PROJESİNİN
GECİKMESİ SIKIŞTIRDI
Elektrik yatırımında meydana gelen gecikmenin özellikle imar uygulamalarından doğan bir gecikme olduğunu kaydeden Ulutürk şunları söyledi: “EPDK’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan değişiklikler sonucu oradaki uzman değişikliğiyle yeni bir yapılanma derken 2 yıla yakın elektrik tesisinin açılmasıyla ilgili bir gecikme oldu. Biz bu projeyi 2013’de kredilendirmiştik. Dört yıldır biz bu krediyi geri ödemişiz. Bu sürede 40 trilyon liraya yakın para ödemişiz. Kasaya hiç para koymadan sürekli ödeme yaptık. Çoğu zaman yönetim kurulu üyesi bazı arkadaşlar net rakamlar da veriyorlar. Ama basit olarak günlük 35-40 bin lira arasında zararımız var. Bu rakam aylık olarak bir trilyon liraya yakın zarardır. Yıllık bazda bu ortalama 10 milyon liradır. İki yılda da 20 trilyon lira bir zarar var.”
“AFJET AFYONSPOR’A
VERDİĞİMİZLE SIKIŞMADIK”
“Biz krediyi geri ödüyoruz. Bununla ilgili bir sıkışıklık meydana geldi. Yoksa bizim Afjet Afyonspor’a verdiğimiz 3-4 milyon lira ile oluşan bir sıkışıklık söz konusu değil” diyen Ulutürk şöyle konuştu: “Sonuçta şehirde böyle bir aktivasyon var. Bu aktivasyonu birilerinin sahiplenmesi gerekiyordu. O da o zamanki yönetim kurulumuz ve ondan sonra gelen Valilerimiz bunu sahiplendiler. Kulüp bugüne kadar geldi. İkinci lige kadar yükseldi. Afjet Afyonspor ile Kastamonuspor ikinci lige kadar yükselebilen bir grafik çizdi. Bu bazıları için başarı, sporu sevmeyenler için gereksiz bir şeydir. Afjet ismi ve logosu nereye gitseniz marka olmuş durumda. Bunda sporda elde edilen başarının etkisi büyük. Spora verdiğimiz desteğin bizim açımızdan mali bir külfeti veya borçlanmaya nedeni yoktur”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme