• Haberler
  • Gündem
  • AFJET’in ısınma sorunu için Vali ve Başkan devrede

AFJET’in ısınma sorunu için Vali ve Başkan devrede

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, AFJET A.Ş. yönetiminin gerekli tedbirleri alması konusunda Vali Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek tarafından ikaz edildiğini açıkladı   İl Genel Meclisi (İGM) 2022 yılı Ocak ayı toplantılarının ilk birleşimi dün Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban'ın Başkanlığı'nda tamamlandı. Bugün sabah toplantı salonunda yapılacak 2. toplantıya Çoban'ın başkentte katılacağı bir toplantı [&hellip]

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, AFJET A.Ş. yönetiminin gerekli tedbirleri alması konusunda
Vali Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek tarafından ikaz edildiğini açıkladı

İl Genel Meclisi (İGM) 2022 yılı Ocak ayı toplantılarının ilk birleşimi dün Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban’ın Başkanlığı’nda tamamlandı. Bugün sabah toplantı salonunda yapılacak 2. toplantıya Çoban’ın başkentte katılacağı bir toplantı nedeniyle Meclis 1. Başkanı Vekili Ahmet Mahmut Saylık Başkanlık edecek.
DARENDELİ’NİN İSMİ BİR OKULA VERİLEBİLİR
Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, 2022 yılının hayırlara vesile olmasını yıl boyu yapılacak meclis toplantılarının il genelinde güzellikler getirmesini diledi. Çoban, “Küresel salgın nedeniyle tüm dünyada çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Aşı ile ilgili olarak Çin’de ve İngiltere’de, ABD’de, Almanya’da güzel çalışmalar yapılmıştı. Ülkemizde de devletimizin teşviğiyle Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibince güzel çalışmalar yapıldı. İlk defa Türk Milleti de, Türk bilim insanı da güzel bir aşı ortaya koydu. Bu vesileyle Özdarendeli ve ekibini kutluyorum. Gerçekten muazzam bir iş başarılmıştır. Allah korusun ileride böyle bir salgında Türk insanının da Türk bilim adamlarının da artık bu konuda herşeyi yapabileceğini tüm dünyaya göstermişlerdir. SİHA’lar, İHA’lar kadar bence bununda Türkiye’de yapılması önemli bir olaydır. Kendilerini tekraren kutluyorum. Değerli Valimiz Gökmen Çiçek ve yetkililerimize de bu vesileyle ilimizde yapılacak bir okula Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin isminin verilmesinin çok uygun olacağını düşüncemi aktarıyor, inşallah gereği yerine gelir diyorum.” dedi.
JEOTERMALLE İLGİLİ
İKİ KONU GÜNDEME ALINDI
Yeni yılın ilk toplantısı gündem dışı konu olan AFJET Afyon Jeotermal Elektrik Üretim Tesisleri A.Ş’nin yatırım ve işletme ihtiyaçlarında kullanılmak üzere nakit kredi ihtiyacı için meclisin karar alma talebinin ilgili komisyonlara gönderilmesiyle başladı. İkinci gündem dışı konu olan; Gazlıgöl Yaylabağı Havzası Jeotermal Isı Dağıtım A.Ş’nin (AFGAZJET) yatırım ve işletme ihtiyaçlarında kullanılmak üzere nakit kredi ihtiyacı için meclis kararı alınması talebinde önce komisyonlarda incelenecek.
TALEPLER ÖNCE
KOMİSYONLARDA İNCELENECEK
Dinar ilçesine bağlı Göçerli köyünde, mülkiyeti Hazine’ye ait 103 ada, 3 parselde 50.743,84 metrekarelik arsa vasfındaki taşınmazın, tarımsal ürün depolaması amacıyla kayadan oyma gömme depo yapılması için satın alınması konusu rapor hazırlanması için oybirliğiyle ilgili komisyonlara gönderildi. Evciler ilçesi 13426 parselde, 807,21 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde yer alan Özel İdare İş Merkezinde bulunan ve mülkiyetleri İl Özel İdaresine ait bağımsız bölümlerin Evciler Belediyesine bedelsiz devri konusu rapor hazırlanması için ihtiyas komisyonlarına gönderildi.
MADEN İŞLETME RUHSAT SÜRESİNİN 5 YIL UZATILMASI İSTENİYOR
İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nce incelenen ve yapılması talep edilen 17 talep edilen yolların ve işlerin 2021 yılı programında bulunmayıp, 2022 yılı yatırım programına da alınmadığı belirtildi. Sözkonusu işlerin 2022 yılında yeniden güncellenerek yaklaşık maliyetlerine göre ödenek tahsisi konusu görüşülmesi için ilgili komisyonlara gönderildi. 2022 yılı için Afyonkarahisar’da başvuru yapacak olan I (a) grup maden ocaklarının ruhsatlandırılmasında ve mevcut I (a) grubu maden ocakları için temdid talebinde bulunulması halinde, I (a) grubu maden işletme ruhsat sürelerinin 5 yıl süreyle temdiden uzatılması konusu rapor hazırlanması için komisyona gönderildi.
ERTÜRK: TERMAL KİRALAMA
ÜCRETİ DÜŞÜK DİYE BİLİYORUZ
Toplantı bitiminde söz alan MHP Merkez İGM Üyesi Ahmet Zeki Ertürk, Gecek Termal Tesislerinin İl Özel İdaresi ile yaptığı sözleşmenin şartları ve işleyiş tarzını bilmediklerini belirtti. Ertürk, “Kulaktan dola bir takım bilgilerle Gecek’te ki kiralama ücretinin çok düşük olduğu kanaatindeyim. Onların kiralama bedellerinde mukayese ettiğimde çok fahiş bir durum ortaya çıktı. Yanlış hatırlamıyorsam aylık 5 bin TL civarında bir kiralama bedeli var. Bu rakamı oradaki dairelere böldüğümüzde günlük 3-3,5 TL’ye tekabül eden bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu konuda İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz bir bilgilendirme yaparlarsa memnun olacağım. İlgili kurumlar olan ATB ve ATSO Afyonumuzun kurumlarıdır. Ama burası da Afyon’un malıdır. Özel İdaremizin gelir kaynaklarından bazılarını bunlar teşkil etmektedir. Buralardan elde edilen makul gelirlerle biz Afyonumuzun köylerinin ihtiyaçlarını bir nebze olsun karşılayabiliriz kanaatindeyim.” dedi.
TOY: ÖZEL İDARE GECEK’TE VALİ KONAĞI VE İKİ VİLLAYI ALACAK
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy konu hakkında şunları söyledi: “Ömer-Gecek’teki taşınmazın yaklaşık 40 bin metrekare civarındadır. 1997 yılında 37 yıl süreyle ATSO’ya kiraya verilmiştir. 6090 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre 5 yıldan daha uzun süreli kiralamalarda her 5 yılda bir kira bedelinin günün şartlarına göre güncellenmesi gerekiyordu. Bu konuda bir güncelleme yapılmamış. Biz bu çalışmayı yaptıktan sonra aylık 4 bin 825 TL artı KDV olan kira bedelini 10 bin TL artı KDV olarak güncelledik ve ATSO’ya tebliğ ettik. Hem şartnamede hemde sözleşmede bu yer kiraya verilirken 3 adet bağımsız bölümün idareye bırakılması, bunların tamir, bakım, temizlik masraflarının kira tutarından karşılanmasına yönelik bir düzenleme vardır. Şu anda orada Vali Konağı dışında İl Özel İdaresi’ne bırakılan herhangi bir villa yoktur. Bizde 28 Aralık 2021 tarihli yazımızla Vali Konağı dışındaki 2 adet villanın idaremize 10 gün içerisinde teslim edilmesini ve bu villaların temizlik, bakım, onarım işlerininde kiracı tarafından karşılanması konusunu ATSO’ya bildirdik. Henüz 10 günlük süre dolmadı. Süre dolunca bu Vali Konağı, artı iki adet villayı teslim alacağız. Kontrol, denetim ve kullanımı İl Özel İdaresi olarak bizde olacak. İdare olarak biz bu işlemleri yapıyoruz.”
YAĞCI: AFJET İSTENEN
ISIYI VEREMİYOR
İYİ Parti Merkez İGM Üyesi Alper Yağcı, sıfırın altında izlenen soğuk hava şartlarında AFJET A.Ş.’nin yeterli ısınma sağlayamadığını ifade ederek şöyle konuştu: “AFJET A.Ş.’nin ortaklarından biriside yüzde 59’a yakın bir kar payı ile İl Özel İdaresidir. O dönem içerisinde vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşarken hem AFJET kullanım bedeli ödeyip hem de elektrik sobalarını kullanarak kendilerine artı bir yük getirdiler. Bizim basından takip ettiğimiz kadarıyla AFJET A.Ş.’den çok doyurucu bir bilgi gelmedi. Sadece Genel Müdürün olağan dışı bir soğuk olmasından kaynaklı yetişememe durumu olduğu bildirildi. Havalar güzelleşince bu durumu düzeleceği şeklinde bir açıklama yapıldı. Havalar güzelleşince zaten herşey güzelleşir. Vatandaşın sorduğu asıl soru şudur; Yaklaşık 2 yıldır maalesef AFJET istenilen ayarda ısıyı mahallelerimize verememektedir. AFJET bundan sonra sıfırın altında seyreden havalarda ısıtamayacak mı? Isıtamaması halinde abonelerine elektrik katkı payı sağlayacak mı? AFJET’ten doyurcu bir bilgi almamız mümkün müdür?”
ÇOBAN: TEDBİR ALINMASI İÇİN
AFJET YÖNETİMİ İKAZ EDİLDİ
AFJET’in istenilen sıcaklıkta ısıtamadığı yönündeki şikâyet hakkında konuşan Burhanettin Çoban şunları kaydetti: “AFJET A.Ş.’nin yüzde 60’ı İl Özel İdaresine, yüzde 35’i Belediye ve şirketi Yüntaş A.Ş’ye aittir. Yüzde 4’ü ATSO’nun, yüzde 1’de ATB, ESOB ve AEV gibi kuruluşlara ait olan tamamı kamu meslek kuruluşlarından oluşan hisseli bir şirkettir. Özellikle 2009 yılında başlayan faaliyetle rahmetli Erdal Akar’ın Belediye Başkanlığı döneminde başlamıştı. O zaman Belediye daha çok hissedardı. Türkiye’de o tarihlerde yani 1990’lı yıllarda jeotermal ısıtma bilinmiyordu. Belediyemiz ve AFJET bu işi ihale etti. O zaman Ankara büyükşehir Belediyesine bağlı GUPSAŞ A.Ş. bu işi üstlenerek 4 bin konutluk bir projeye başladılar. Bu sistem şöyleydi; Gecek-Ömer termal bölgesinden termal su çıkarılıyor, normal borularla şehre gelip termal su şehirdeki 4 bin konutu ısıtıyordu. Başka bir boruyla aynı merkeze dönüyordu. Bunlar reenjekte edilmeden derelere veriliyordu. Bu sistem boruların çürüyüp, ısınılamaz hale gelip, sistemin tamamen ömrünün bitmesine 1 veya 2 yıl vardı. O zaman İGM Başkanımız Salih Sel’di. Biz AFJET’te bir yönetim değişikliği yaptık. Dönemin valisine durumu arz ettik. Buraya işi bilen taze bir kan lazım dedik. Sağ olsun Valimiz de uygun görerek bir genel müdür ve ekip değişikliğiyle eski sistem yokmuş farz edilerek yeni bir sistem yapıldı. Yeni sistemde kuyuların olduğu Ömer-Gecek bölgesine ısı transfer merkezi yapıldı. Artık şehirde jeotermal su dolaşmıyor. Jeotermal su borularda korozyona sebep olup daha çabuk çürütüyor. Şehir merkezinde dolaşan geliş ve gidiş olmak üzere toplam 34 kilometrelik boru şebeke suyuyla dolaşmaktadır. Isı merkezinde jeotermal kuyulardan gelen su o şebekede ki suyu ısıtıyor. Yüzde 95 üzerinde bir oranla o su tekrar yeraltına reenjekte ediliyor. Böylece reenjekte yapıldığı için Ömer-Gecek bölgesindeki termal su seviyesi hiçbir zaman aşağı inmiyor, azalmıyor. Gazlıgöl bölgesinde tam reenjekte yapılmadığı için her yıl termal su seviyesi aşağıya doğru iniyor. Bu ne kadar daha devam eder bilemeyiz. Toplantı yapıldı konu görüşüldü. Gazlıgöl bölgesi için şahsi kanaatimiz; Jeotermal suyun ısıtmada değil sadece turizmde kullanılması ısıtmada doğal gaz vb. temiz enerjili yakıtların tercih edilmesi yönündedir. Bizim düşüncemiz budur tabi yetkililerimiz ne yapar bilemem. Dört bin konutluk proje yok edilerek yeni bir sistem kuruldu. Şu an jeotermal şirketimiz Afyon’da 27 bin konut eşdeğeri bina ısıtmaktadır. Isıtma hizmeti okullar ve üniversiteye de verildiğinden konut eşdeğeri olarak ifade ediliyor. 120 metrekarelik konut hesabına bölündüğünde 27 bin konut eşdeğeri ısınma sağlandığı ortaya çıkıyor. Sistemde zaman zaman hatalar oluyor. En son yaşanılan soğuk havada şikâyetler arttı. Geçtiğimiz Cuma günkü toplantıda Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ile Valimiz Gökmen Çiçek bu şikâyetlerin nedenini yetkililere sordu. Yetkililerde sistemin -10 ile -15 dereceye göre kurulu olduğunu, -20 dereceyi bulan soğuklarda kuyularımızdan yeterli su alamadık. Bir önemli etkenin de binaların iç bakımlarının yapılmaması olduğu açıklandı. Ben makine mühendisi değilim ama çoğu binalara gidildiğinde yöneticilerin elektrik gideri olmasın diye motopompları çalıştırmadığı görüldü. Kendim de AFJET’li sitede oturuyorum. Her gün sabah penceleri açarım. Akşama kadar pencerem açık kalır. Odamız 24 derece sıcaklıktadır. İnsanlar AFJET’te 26-27 derece sıcaklığa alıştıklarından 23-24 derece sıcaklık onlara az geliyor. Bunun yanında AFJET’in eksikleri olabilir ama Belediye Başkanımız ve Valimiz gerekli tedbirlerin alınması için AFJET yönetimini ikaz ettiler.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme