• Haberler
  • Genel
  • AFJET’in denetimi yapılabilir mi tartışıldı

AFJET’in denetimi yapılabilir mi tartışıldı

İGM Nisan ayı toplantısının son birleşiminde denetim komisyonunca İl Özel İdaresi’ninde hissesi bulunan AFJET A.Ş’nin denetime tabi tutulup tutulamayacağı konusu gündeme geldi. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, kanun hükümlerinde denetleme komisyonunun iştirakleri inceleme yetkisi olmadığı konusunda bir açıklama olduğunu, zan altında kalacak bir durum bulunmadığını ifade etti İl Genel Meclisi (İGM) Nisan ayı toplantılarının beşinci [&hellip]

AFJET'in denetimi yapılabilir mi tartışıldı

İGM Nisan ayı toplantısının son birleşiminde denetim komisyonunca İl Özel İdaresi’ninde hissesi bulunan AFJET A.Ş’nin denetime tabi tutulup tutulamayacağı konusu gündeme geldi. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, kanun hükümlerinde denetleme komisyonunun iştirakleri inceleme yetkisi olmadığı konusunda bir açıklama olduğunu, zan altında kalacak bir durum bulunmadığını ifade etti

İl Genel Meclisi (İGM) Nisan ayı toplantılarının beşinci ve son birleşimine Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin başkanlık etti. Toplantıda ihtisas komisyonlarından gelen raporlar görüşülerek karara bağlandı.
AFJET DENETLENEBİLİR Mİ SORUSU
Komisyon raporlarına geçilmeden önce söz isteyen MHP Grup Başkanı İsa Çağa, dördüncü toplantıda görüşülen denetim raporu ile ilgili bir yerel gazete haberinde “AFJET denetlenmedi mi unutuldu mu?” diye başlık atıldığını ifade etti. Çağa; “Malum AFJET’te hisse çokluğu Özel İdare’de. Gerçekten biz AFJET’i hiç incelemedik. Aklımızada gelmedi. AFJET’in hesaplarına bakma, denetleme yetkimiz var mı yok mu? Vali beyden izin alarak bir komisyon oluştursak AFJET’le ilgili olamaz mı?” dedi. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, konu hakkında toplanntı öncesi kısa bir araştırma yaptığını, ilgili kanunda benzer bir konunun Belediyeler için geçerli olduğunu ifade etti. Belediyeler için verilen karar iştiraklerin incelenemeyeceği hususundadır. Yani denetleme komisyonunun iştirakleri inceleme yetkisi olmadığı konusunda bir açıklama var. Zan altında kalacak bir durum yok. Biz şirketin ortağıyız.” diye konuştu.
GELEN GÖRÜŞ İNCELENEMEZ
Denetim Komisyonu Başkanı Hasan Coşar, AFJET denetlemesi ile ilgili önce komisyon olarak kendilerine inceleme yapabilecekleri sonrasında yapamayacaklarının ilgili kurumdan bildirildiğini belirtti. Coşar, Sayıştay’ın inceleme yapılabileceğini belirtirken, İçişleri Bakanlığı’ndaki birimin incelenemeyceği yönünde bilgi verdiğini açıkladı. Coşar, bu nedenle AFJET dosyalarını inceleyemediklerini söyledi. Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, ilgili kanunun içeriğinden söz etti. Çirkin; “Kanunun ilgili bölümünde; denetim komisyonunca yapılacak denetimin kapsamında maddeler halinde gelirler, giderler olarak belirtilmiş. Gelir ve giderlere ilişkin hesap ve işlemlerin denetiminde; İl Özel İdaresi’nin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş veya sermaye katılımında bulunulmuş ticari şirketlerde ise denetim komisyonunun görev yapma olanağı yoktur. Nitekim benzeri konuda Belediye şirketlerinin gelir ve gider hesaplarınında denetim komisyonunca incelenip incelenemeyceği konusunda görüş sorulduğunda; İçişleri Bakanlığı’nın Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nce yapılan bilgilendirmede Belediyelerin bağlı olduğu kuruluşlar ve şirketlerinin denetlenmesinin mümkün olmadığı belirtilmektedir denilmektedir.” şeklinde konuştu.
ÖDENEK AKTARIMI KABUL EDİLDİ
Sandıklı ilçesinde satışına karar verilen İl Özel İdaresine ait bodrumlu 4 katlı bina ile Belediye Meclisinde alınan kararla okul alanı gösterilen Hisar mahallesi Ulupınar mevkiinde 5 bin metrekarelik şahsa ait taşınmazın değer tespiti yapılması, arsa ile binanın takas yapılarak bahse konu arsaya okul yapımı isteği olduğu bildirildi. Sözkonusu arsanın ileriki yıllarda değerlendirilmesinin uygun görüldüğü, taşınmazların takasını uygun görmeyen
komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi. Sandıklı ilçesi Kargın köyü ile Selçuklu arasındaki stabilize yolun kumlanması talebinde Sandıklı bakımevindeki araçlarla gereğinin yapılması uygun görüldü.
ÖDENEK AKTARIMI YAPILACAK
Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin ihale yolu ile yaptığı işlerin ihale ilan bedellerinin analitik muhasebe sistemindeki 2013 yılında yapılan düzenlemeden dolayı yatırım harcama kalemlerinden ödemelerin yapılmadığı için ilan giderleri harcama kalemine ödenek aktarılması talebi uygun görüldü. Devlet Hastanesi Bilgisayarlı Anjiyografi harcama kaleminden 2 bin TL’lik ödeneğin tenzih edilerek Kamu Hastaneleri Birliği ilan bedelleri harcama kalemine aktarılacak. MHP Grup Başkanı İsa Çağa, bilgisayarlı anjiyografi makinesnin alımı taraftarı olduğunu dolayısıyla bu paranın harcanmaması gerektiği görüşünü ifade etti. Ahmet Kocakulak, bu işin iki yıldır takip edildiğini, hastane yönetiminin daha kaliteli bir makine almak için kendilerinden fiyat farkı istediğini söyledi. Kocakulak, konu ile alakalı yapılacak şeyin ihale bedeli için 2 bin TL para ayırmak olduğunu belirterek makinenin alımı için gayret edildiğini dile getirdi.
ANJİO CİHAZI TARTIŞMASI
Konu hakkında Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Duran, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu ile görüştüğünü belirten Meclis Başkan Vekili Selçuk Çirkin, durumun ihale ilanına çıkabilmek için 2 bin TL’nin aktarılması olduğunu kaydetti. Çirkin; “Oraya toplam aktardığımız para 550 bin TL. Bu paraya anjio cihazı alınabiliyor. Alım için ilk aktardığımız para 350 bin TL idi. Bu miktarada anjio cihazı alınabiliyordu. Ama daha kalitelisi olsun diye 2 yüz bin TL daha üzerine ekledik. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’ndan para aktarabilirlerse tabiri caizse en son sistem cihazı alacaklar. Zaten ihaleye çıkacaklar. Bizdende ayrıca bir para talepleri yok. İhale aşamasına geldiler. Sadece ilan bedeli ödeneğe konulmadığı için ödenek istediler. Eğer bakanlıktan para gelirse ayrıca bir makine daha yani sadece anjio makinesi değil yan makineleri müştemilatı konusunda bir çalışma yürütüyorlar. Konu budur, normalde onların istediği makineye 550 bin TL’dir. Konu takipte.” dedi. MHP Grup Başkanı İsa Çağa, Ahmet Kocakulak’ın iddia ettiği üzere konunun AK Parti MHP olayı olmadığını belirtti. Kocakulak, ifadelerini Çağa’nın şahsına söylediğini belirtti. Karşılıklı konuşma Selçuk Çirkin’in müdahalesi ile sona erdi.
RAPORLAR BAZEN
İYİ DİNLENMİYOR
Divan katibi Şuhut AK Parti üyesi Ömer Tunçay, gerek kendisinin gerekse diğer divan katibi Mustafa Genç’in komisyon raporlarını okurken can kulağı ile dinlenmediğinden yakındı. Tunçay, İsa Çağa’nın Pazartesi günü olmadığını, konun ilgili komisyonlara gönderildiğini hatırlattı. Tunçay; “2013 yılında yapılacak değişiklikle artık ihale ve ilan bedellerinin ayrı ayrı olacağı belirtiliyor. Artık kurum ödenek içinden ilana çıkmak için para aktarabiliyordu. Artık alamıyor ayrı bir kalem lazım deniliyor. Burada korkulacak birşey yok.” diye konuştu.
YOL BAKIMI UYGUN GÖRÜLDÜ
İhsaniye ilçesine bağlı Kıyır köyünün iki mahalleden oluştuğu, mahalleler arasındaki bin metrelik yolun asfaltlanması isteğini yolun asfalt programında olmaması nedeniyle yol bakımının yapımını uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ihale yolu ile yaptığı işlerin ihale ilan bedellerinin analitik muhasebe sistemindeki 2013 yılında yapılan düzenlemeden dolayı yatırım harcama kalemlerinden ödemelerin yapılmadığı için ilan giderleri harcama kalemine Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Gebe Okulu kaleminden 30 bin TL ödenek aktarılması talebini uygun gören Plan Bütçe komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi.
İLAN BEDELİNE ÖDENEK AKTARILDI
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ihale yolu ile yapılan işlerin ilan bedellerinin analitik muhasebe sistemindeki 2013 yılında yapılan düzenlemeden dolayı yatırım harcama kalemlerinden ödemelerin yapılmadığı için ilan giderleri harcama giderine ödenek aktarılması talebi uygun görüldü. Buna göre Bayat Entegre İlçe Hastane harcama kaleminden 2 bin TL, Çobanlar Entegre İlçe Hastanesi harcama kaleminden 2 bin TL, Hocalar İlçe Entegre Hastanesi harcama kaleminden 2 bin TL olmak üzere toplam 6 bin TL ödenek ilan kalemine aktarılacak. Mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamayan üyelerin izinli sayılmasına oybirliği ile karar verildi 6 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30’da İGM Mayıs ayı toplantıları başlayacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme