AFJET termalin geleceği için çalışıyor
Yeni aboneleri katılım payı ödemesinde AFJET Yönetim Kurulu’nun büyük bir jest yaptığını söyleyen Genel Müdür Dr. Yusuf Ulutürk, yeni abonelere indirim uygulandığını hatırlattı. Belediye gişelerinde AFJET fatura tahsilatının gündemde olduğunu anlatan Ulutürk, Termal otellerin geleceği ve sera yatırımlarının desteklenip büyümesi için çalıştıklarını söyledi. Katılım payı ayrı ısınma bedeli ayrı AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf [&hellip]
Yeni aboneleri katılım payı ödemesinde AFJET Yönetim Kurulu’nun büyük bir jest yaptığını söyleyen Genel Müdür Dr. Yusuf Ulutürk, yeni abonelere indirim uygulandığını hatırlattı.
Belediye gişelerinde AFJET fatura tahsilatının gündemde olduğunu anlatan Ulutürk, Termal otellerin geleceği ve sera yatırımlarının desteklenip büyümesi için çalıştıklarını söyledi.
Katılım payı ayrı ısınma bedeli ayrı
AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, yeni abonelik durumu, fatura tahsilatlarında müşterilerin rahat ödeme yapma talepleri, yeni termal yatırımlar ve saha koruması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yusuf Ulutürk, yeni abonelerde abone katkı bedelinin yüz metrekare için 2 bin 750 TL artı 500 TL de depozito bedeli alınması için Ağustos ayı yönetim kurulu toplantısında karar alındığını belirtti. Ulutürk, geçmişte ki AFJET yönetiminin 4 bin 250 TL bedeli, yüz metrekare de abone katkı bedeli aldığını kaydetti. Vatandaşı rahatlatmak ve cazip bir durum oluşturabilmek için 2 bin 750 TL abone katkı bedeli 500 TL depozito olarak fiyatta değişiklik yaptıklarını ifade eden Dr. Yusuf Ulutürk; “Şu anda bütün jeotermal sitelere girildiğinde abone katkı payı olarak bir ücret alındığı görülecektir. Doğal gaz da güvence bedeli olarak bir para alınır. Abonemizin kullandığı ısı miktarını kaç kalori kullandıysa bin kalorisi 5 kuruş artı KDV’den hesaplanıyor. Yüz metrekare için 2 bin 750 TL artı 500 TL depozito fiyatı peşin fiyatlandırmadır. Taksitlendirme durumuna göre fiyatta değişiklik olabilmektedir. Ayrıca Ocak ayı içerisinde bir yıllık toplu ödeme yapan abonelerimize yüzde 10 indirim yapıyoruz. Abone katılım payı ayrı bir ücretlendirme, ısınma bedeli ayrı bir ücretlendirmeye tabidir. AFJET sonuçta bir kamu şirketidir. Trilyonluk kaynakları yok ki kendi kendini amorti edebilsin. Biz AFJET A.Ş olarak 30 trilyon liralık bir yatırım yaptık. Biz bunu banka finansmanı ile yaptık. İsale hattı 15 yılda ömrünü tamamlayarak bitmişti. Yeni bölgeye ve eski bölgeye bu hatla hizmet vermek mümkün değildi. Kredinin bir kısmını şirket kendi finanse etmeye çalıştı. Bir kısmını da doğal olarak yeni abonelerimiz karşıladılar. Çünkü 15 yıl önce abone olan vatandaşlarımız da belli bir abone katkı payı ödeyerek girmişlerdi. Yeni arkadaşlarımız da bu katkı payını ödediler. Yönetim kurulumuz yeni abonelere büyük bir jest yaparak fiyat düşürdü.” dedi. Ciddi maddi kaynak aktarılan yeni bir yatırıma karşılık yeni aboneler için katkı payının düşük tutulup, kolaylık sağlandığını söyleyen AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, ısı bedeli olarak yeni bölgede ki abonelerin kalorimetreden okunan değerin fiyatlandırılmasıyla ödeme yapacaklarını bildirdi. Ulutürk, AFJET aboneliğinde elektrik, su aboneliğinde olduğu gibi kesinti yapıp yeni kişinin abonelik alması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bu anlamda jeotermal enerji kullanımının süreklilik arz ettiğini belirten Yusuf Ulutürk, konut alım satımlarında AFJET’li olma özelliğinin imar fiyatını etkilediğine dikkat çekti.
Belediye’den ödeme gündemde
AFJET faturalarının sadece iki banka gişesinde ödenmesi ve uzun kuyruklarda beklenmesi şikayetlerini değerlendiren Yusuf Ulutürk, ödemelerde Vakıfbank ve Halkbank olarak iki kamu bankasında gişe işlemi yapıldığını belirtti. Ulutürk, hemen tüm bankaların otomatik ödeme talimatı olan abonelerin AFJET faturalarını tahsil ettiklerine işaret etti. Pek çok bankanın gişe işlemi olarak AFJET fatura tahsilini angarya olarak gördüğünü, bankaların asli işlerinde aksama yaşandığını dile getiren AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulütürk; “Biz istiyoruz ki bütün bankalar fatura ödemelerinde gişe işlemi yapsın. Fakat bankaların çoğu bunu kendine angarya olarak görüyor. AFJET A.Ş çatısı altında fatura tahsilatı yapılması durumunu da değerlendirdik. Kullandığımız muhasebe programı çok eski bir program. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’la görüştük. Belediye’nin su faturalarının tahsil edildiği birimde bize bir gişe verilmesi gündemde. Otomatik numara butonuna AFJET ödemesi diye bir düğme daha eklenecek. Burada sadece günü tarihi geçmemiş faturalar tahsil edilebilecek. Çünkü günü geçen faturanın işlemini sadece bankada ki sistem görüp işlemini yapabiliyor. Eğer gerekli bilgisayar yazılımını hazırlayıp AFJET olarak fatura tahsil etme imkanımız doğarsa biz buraya özel güvenlik tutmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Termal yatırımlar değerlendirilecek
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun ilk kez başkanlık edeceği yeni yılın ilk AFJET toplantısının dün yapıldığını aktaran Yusuf Ulutürk, Oteller Birliği Başkanı Ali Acar’ın da katılacağı toplantıda termal yatırımların görüşüldüğünü kaydetti. AFJET A.Ş olarak kendi sahalarında sera yatırımı yapmak isteyen yatırımcı olması halinde, 190 dönüme kadar olan kapasiteyi kullandırmak için yardımcı olabileceklerini belirten Ulutürk şöyle konuştu: “Termal otellerin büyük bir kısmı suyu bizden alıyor. Geçen gün Oruçoğlu Termal’in kuyularında gece bir sorun olmuş. Bizden bir hafta kadar su aldılar. Bu tesis gerektiğinde bizden su alıyor. Hayat Termal Tesisine suyu biz veriyoruz. Korel Termal Otele termal suyu tamamen biz veriyoruz. Anemon Termal Otel kullanım için suyu bizden alıyor. Güral Otel bizimle anlaşmasını yaptı. Garden Kale Otel yeni biriminin devamı için çalışmalarını bitirip bizimle anlaşma yapıyorlar. Yeni yapılacak Alila Otel ve Özdilek AVM’nin ısıtılması ve otel yapımı için başvuruları var. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tesisi kullanım suyu talepleri ve ısıtılmasıyla ilgili projeler son aşamaya geldiğinde onlara ısıtma suyu vereceğiz. Sahamıza yakın sera yatırımlarına da öncülük etmek istiyoruz. Bizim asıl üzerinde çalıştığımız proje sahanın tek elden yönetimidir. Sahayı tek elden yönetmezseniz Gazlıgöl örneğinde ki gibi sıkıntılar baş gösterecek. Şu anda bakıyorsunuz Ömer Termal’in bir kuyusu var. Orada 25-30 litrelik su her gün dışarı atılarak boşa gidiyor. Oruçoğlu Termal’de 50 litre termal su lavobalardan tuvaletlere kadar kullanılı-yor. Bu sahanın geleceği için sorunların halledilmesi gerekiyor. AFJET saha yönetiminde ipleri elinden bıraktığı zaman burada sıkıntı baş gösterecek. Biz özellikle sahayı genişletelim diye Saraydüzü köyüne doğru üniversite ile birlikte çalışmayı tamamladık. İlk olarak açtığımız kuyu şu anda 4 yüz metre de. Kuyuda ki sıcaklık şu anda 92 derece. Boru, su ve betonlaması yapılıyor. 8 Yüz metreye kadar kuyuyu devam ettirip sahayı o tarafa doğru yavaşça kaydıracağız. Ömer Gecek dediğimiz bölge çok dar bir alanda. Fazla sayıda kuyu var. Farklı şekilde aynı anda devreye girdiğinde sıkıntı olmasın diye sahayı güneydoğu tarafına doğru kaydırarak genişletmek yeni projeler, termal otellerin geleceği için çok önemli.” (Kocatepe)