• Haberler
  • Genel
  • AFJET kış sezonuna hazır – Kocatepe Gazetesi

AFJET kış sezonuna hazır – Kocatepe Gazetesi

Mühendislik yapısı olarak Türkiye’nin en büyük şirketi AFJET A.Ş’nin büyüyen bir deve dönüştüğünü belirten AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, şirket hisselerinin Borsa'ya açılması halinde en az yüz trilyon liralık bir değer ortaya konulacağını söyledi. Ülkemizin öz kaynağı olan jeotermal enerjinin kıymetini tam olarak bilemediğimizi kaydeden Ulutürk, kış sezonuna hazır olduklarını, olası sorunlarda anlayış beklediklerini rica [&hellip]

AFJET kış sezonuna hazır

Mühendislik yapısı olarak Türkiye’nin en büyük şirketi AFJET A.Ş’nin büyüyen bir deve dönüştüğünü belirten AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, şirket hisselerinin Borsa’ya açılması halinde en az yüz trilyon liralık bir değer ortaya konulacağını söyledi.

Ülkemizin öz kaynağı olan jeotermal enerjinin kıymetini tam olarak bilemediğimizi kaydeden Ulutürk, kış sezonuna hazır olduklarını, olası sorunlarda anlayış beklediklerini rica etti.

15 Ekim tarihinde başlaması gereken sezonu özellikle geceleri düşen hava sıcaklığı göz önüne alınarak 5 Ekim Cuma günü başlatan AFJET A.Ş’nin Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, doğal kaynağı en iyi şekilde israf etmeden kullanırken abonelerin mağduriyetini önlemek için gerekenlerin yapılacağı mesajını verdi.
ABONE SAYISI ÜÇE KATLANDI
AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, AFJET’in şehir içinde ısıttığı abone sayısının yaklaşık 12 binin üzerinde olduğunu bildirdi. Ulutürk, bunların; Dervişpaşa, Dumlupınar mahalleleri, Kasımpaşa mahallesinin bir kısmı, Uydukent’te Selçuklu mahallesi ve bunun yanı sıra, istasyon ve gar bölümünde olan kısımların olduğundan söz etti. Konut eş değeri üzerinden 12 bin 100 kadar abonelik bulunduğunu aktaran Yusuf Ulutürk; “Şirket 1996 yılında kurulduktan sonra 2010 yılına kadar bizim göreve başlamamızdan itibaren abone sayısını üçe katlamış durumda. 1 Ocak 2010 tarihinde göreve başladık. İki yılda abone sayısını üçe katladık. Termal turizm hattı projemizde vardı. Allah’a şükür oda bitti. Şu anda Güral Otel, AKÜ Mavi Hastane, Özdilek AVM bunlar sistemi bilfiil kullanıyorlar. O hat üzerinde olan Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü, ATSO’nun yeni hizmet binası, yeni müze, Osmanbey Kampüsü, Bahçeşehir konutları, Yeşilvadi, AKÜ’nün FTR’si kullanıcılar arasında olacak. AKÜ FTR için bina altındaki çalışmalar devam ediyor. Bunları yani kapalı alanları da katarsanız AFJET’in 15 binin üzerinde bir abone sayısı var. Proje aşamasında termal oteller var. Bunlardan; Alila Otel, Özgür Pen’in yapmaya çalıştığı bir proje var. Fuar Hastanesi’nin yapmakta olduğu oteli var. Bunlarda devreye girdiğinde yüz konut eşdeğerinde 20 bine yakın abone olacak. Bu durum otellerin bitirme hızına bağlı bir gelişim olacak.” dedi.
GEREKLİ TESTLER TAMAMLANDI
Şehir içi konut ısıtması ile ilgili geçen yıl hızla alt yapıyı bitirdiklerini söyleyen Yusuf Ulutürk, sistemin bir kısmının otomasyona geçirildiğini, bir kısmının ise havalar birden soğuduğu için bu yıla bırakılmak zorunda kaldığına değindi. Bu yıl sistemi, tamamen otomasyona geçirdiklerini belirten Ulutürk, gerekli testlerin Karahisar Isıtma Merkezi’nde tamamlandığını bildirdi.
AFJET’in şu anda 5 tane ısı merkezi olduğunu bunların; Gecek, Uydukent, Karahisar, Dervişpaşa ısı merkezleri olarak adlandırıldığını belirten Yusuf Ulutürk, bütün eksiklerin tamamladığını dile getirdi. Şehir içi ısıtması anlamında daha kaliteli düzgün bir ısıtma yapacaklarını kaydeden Ulutürk, abonelerin binalarında gerekli tadilatları yaptırıp, izolasyona dikkat etmeleri halinde daha düzgün ısınacakları düşüncesini dile getirdi.
YEDEĞİN YEDEĞİ LAZIM
Jeotermal rezervuar anlamında toplam 27 kuyunun aktif olduğunu bu kuyuların 17’sinin aktif kullanılacağını, 5’inin ise reenjeksiyon işinde değerlendirileceğini açıklayan Yusuf Ulutürk; “Geriye kalanlarda gözlem kuyusu olarak havzayı gözlemlenmek üzere kullanılacak. AFJET olarak 20 bin aboneye hitap etmek istiyoruz. Bu nedenle yedeğin yedeği olması lazım. Kışın eksi 36 dereceyi gördük. Sandıklı’daki arkadaşların yaşadığı sıkıntılar gibi sıkıntılar yaşanmasını istemiyoruz. Kuyu bitti vs gibi vatandaşa özür lüksünüz olamaz. Vatandaş her şeyini size emanet etmiş. Sorumlu insanlar olarak mutlaka bütün tedbirleri almak zorundayız. Bu kuyular sadece şehir içi ısıtma ve termal otellere hitap etmeyecek. Önümüzdeki dönemde uygun bir arazi ya da şartlar olgunlaşırsa seracılıkla uğraşan yatırımcılara hizmet sunmayı düşünüyoruz. Bunlar geleceğe dön��k de açılan kuyular. Şu anda jeotermal havza 7’nci kilometrelere kadar genişledi. İnşallah daha da Fethibey tarafına doğru genişleyerek gidecek. Vatandaşı ilgilendiren kısmıyla kuyu ve sıcaklık olarak örnek vermek isterim. Saniyede 80-90 litre su, 118 derece sıcaklık artezyen yapan bir kuyu. Yeni havzada açılan 8’nci kuyu budur. Bu manada havzayı çok genişlettiğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.
“HAKİKİ ISITMAYI AFJET YAPIYOR”
AFJET A.Ş’nin şu anda bir milyon 200 bin metrekare kapalı alanı şehir içinde ısıttığını, Jeotermal Hat Projesi dedikleri projenin de 1 milyon 200 bin metrekareye hitap ettiğine temas eden Ulutürk, bunun normalde 24 bin aboneye tekabül ettiğini bildirdi.
Abone sayısı olarak İzmir jeotermalin 24 bin olduğunu, büyüklük olarak AFJET’in ondan daha büyük bir şirket olduğuna dikkat çeken Ulutürk; “AFJET A.Ş Türkiye’nin mühendislik yapısı olarak en büyük şirketidir. İzmir jeotermalin şöyle bir özelliği var. Balçova’da kuyu hazırdır. Su çıkar bir ısı merkezi kurar termal suyu dağıtırlar. Bir de İzmir hava sıcaklığı olarak eksi bir derece görüldüğünde sıkıntıya girilebiliyor. Biz AFJET A.Ş olarak eksi 36 derecede insanlarımızı ısıtıyoruz. Oradaki müdür arkadaşımız bize ‘Hakiki ısıtmayı siz yapıyorsunuz.’ diyor. İzmir’de zaten iki ay soğuk yaşanıyor. Eksi 36 derece sıcaklıkta bile vatandaşlara iyi hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Bu sefer daha da kaliteli olacak. İnsanlarımızda biraz daha işin bilincinde olarak kendi özkaynaklarını dikkatli, tasarruflu kullanmaya özen gösterirlerse daha az enerji ile daha çok insanımız ısınır. Dışarıdan aldığımız alternatif bir enerji kaynağına yüzde 15 zam olacak. Daha da olması muhtemel diye açıklama yapıldı. Çünkü girdiler artınca devlet bunu süspanse etmek durumunda kalıyor. Ekonominin dengeleri var. Türkiye’nin şu anda 44 milyar dolarlık dış açığı, cari açığı var. Bunun yüzde 99’u ithal ettiğimiz doğal gazdan geliyor. Biz özkaynağımız olan jeotermal enerjiyi en ucuz ve iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
ISI KAYBI OLMASIN DİYE UĞRAŞILIYOR
AFJET olarak çok ağır bir yatırım yaptıklarını belirten Genel Müdür Yusuf Ulutürk, başka bir kaynağın çok küçük bir boru ile verilip hizmete sunulabildiğini ancak jeotermal enerjinin şehir içinde Kadınana da görüleceği üzere çok büyük borularla getirilmek zorunda kaldığına değindi. Abone sayısının arttıkça boru çaplarının da buna paralel büyüdüğüne işaret eden Ulutürk; “Bütün sisteme izolasyon yapmak istedik. Çünkü ısı kaybımız hiç olmasın diye uğraşıyoruz. Fakat sonuçta uygulanan iş kul yapısı. Sonuç itibariyle bir alım kaynağı yapılıyor. Sıcak su borusunda kaçak olabiliyor, iklim şartları vs kaynak kendisini bırakabiliyor. Örneğin Belediye’nin çektiği soğuk su hattında bile patlaklar olabiliyor. En nihayetinde ufak tefek sorunların olması doğaldır. Bunda da biraz anlayışlı olması lazımdır. Sonuçta buda devam edilmesi gereken bir hizmettir.” ifadelerini kullandı.
NE GEREKİYORSA YAPILDI
AFJET A.Ş’nin her şeyi ile personeli, altyapısı, jeotermal kuyuları, otomasyonu ile yeni sezona hazır olarak hizmete girdiğinin altını çizen Genel Müdür Yusuf Ulutürk şöyle konuştu: “Biz tüm yeniliklerimizi, otomasyonumuzu buna katarak bir noktaya geldik. Biz düzgün, konforlu bir ısıtma sağlayacağımızı düşünüyoruz. Vatandaş bunu geçen yıl yüzde 90 olarak hissetti. Bu yıl geriye kalan yüzde 10’luk kesime de bu yıl konforlu düzgün ısıtmayı hissettireceğiz. Bahsettiğimiz üzere yedeğin yedeğini de yapalım diye düşündük. Bir daha problem olduğunda biz bunun jenatörlerine kadar ne gerekiyorsa yaptık. Bunun daha ilerisi var mı diye sorarsanız şu an için yok. Bun-dan sonrası artık mümkün olduğu kadar sıkı takip, anında müdahale ederek 2013 yılına kadar taşımak istiyoruz.”
BİRAZ DAHA ANLAYIŞ BEKLİYORUZ
AFJET abonelerinden beklentilerinin bilinçli ve biraz daha anlayışlı şekilde sistemi kullanmaları olduğunu ifade eden Yusuf Ulutürk, kendilerinin olası bir arıza ve sorunda gece yarısına kadar müdahalede bulunduklarını söyledi. Gece yarısına kadar yapılan müdahaleler sırasında vatandaşların çalışma seslerinden rahatsız olduklarını, kimilerinin de gece yarısından sonra da olsa mutlaka müdahale edilmesini istediklerini bildiren Ulutürk şunları söyledi:
“Nöbetçi arkadaşlarımız her an için gereğini yapmak için uğraşıyorlar ve saat kaç olursa olsun olay yerine intikal ediyorlar. Ama gece ortaya çıkan arızaya müdahalede alet edavat sesleri şikayetlere neden oluyor. Bunların göz önüne alınarak biraz daha fazla anlayışlı olunmasını rica ediyorum. Yapılan tüm çalışmaların onların rahat ve huzurlu jeotermal enerji kullanımı için olduğu gerçeği unutulmasın. Gerek fosilli kaynakların gerekse alternatif kaynaklarla ısınmanın önümüzdeki dönemde sıkıntılarının artacağını düşünerek milli enerjilerine sahip çıksınlar.”
HİSSELER BORSAYA AÇILSA
EN AZ 100 TRİLYON
AFJET A.Ş’nin 4 bin aboneden yaklaşık 20 bin aboneye ulaştığını yineleyen Yusuf Ulutürk sözlerine şöyle devam etti:
“Personel sayımız 70. Bu senenin sıkıntısız bir şekilde tamamlanacağı inancındayız. Bu şirketin işi sadece şehir içinde 4-5 binayı ısıtmak değil. Koca koca otelleri ısıtmaya talip olmuşuz. Koskoca hastaneleri ısıtmaya talip olmuşuz. Şirketin aldığı üç yeni saha var. Fethibey tarafında kuyu açılmasını bitirdik. Buralarda 50-10 dönümlük seraları ısıtmaya talip olduk. Artık enerjiyi elektrikte kullanalım diye en azından kendi ihtiyacımızı görelim di-ye talip olduk. Eskisi gibi iki kişi ile bina ısıtmaya giden bir şirket değiliz. Devasa bir şirketiz. Ben şunu iddia ediyorum. İki yıl sonra şirketin geri ödemeleri bittiğinde Afyon’un mali açıdan en büyük şirketi olacağına eminim. AFJET Türkiye’de yükselen bir değer. Kesinlikle söylüyorum şu an şirketimizin hisseleri Borsa’ya açılsa yüz trilyon liranın altında bir değeri yoktur”
Haber: Burcu Aydın

Bakmadan Geçme