• Haberler
  • Genel
  • AFJET jeotermal enerjiden elektrik üretimine hazırlanıyor

AFJET jeotermal enerjiden elektrik üretimine hazırlanıyor

Jeotermal su kaynaklarıyla bölgesel ısıtma tesisleri kurmak, dönüş suları ile seralara su temin etmek amacıyla 1994 yılında kurulan Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş: (AFJET), yatırımlarına bir yenisi eklemeye hazırlanıyor. AFJET, jeotermal enerjiden ORC (Organic Rankin Cycle) yöntemi ile elektrik üretimi yapmak için çalışmalara başladı AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar'ın [&hellip]

AFJET jeotermal enerjiden elektrik üretimine hazırlanıyor

Jeotermal su kaynaklarıyla bölgesel ısıtma tesisleri kurmak, dönüş suları ile seralara su temin etmek amacıyla 1994 yılında kurulan Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş: (AFJET), yatırımlarına bir yenisi eklemeye hazırlanıyor. AFJET, jeotermal enerjiden ORC (Organic Rankin Cycle) yöntemi ile elektrik üretimi yapmak için çalışmalara başladı

AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar’ın termal kaynaklar bakımından çok verimli bir bölge olduğunu belirtti. Sahip olunan bu değerli kaynakların ısıtma ve termal tesislerde sağlık alanında kullanıldığını hatırlatan Ulutürk, gelişen dünyada elektrik ihtiyacının giderek arttığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Gerek şirketin artan yatırımları ile ortaya çıkan enerji ihtiyacını karşılamak, gerekse gelir elde etme noktasında elektrik üretiminin rantabl olduğunu ifade eden Ulutürk, termal enerjiden elektrik üretmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.
ORC SİSTEMİ KULLANILACAK
Ulutürk, “AFJET jeotermal su kaynaklarıyla bölgesel ısıtma tesisleri kurmak, dönüş suları ile seralara su temin etmek amacıyla kurulmuş bir oluşum. Şehrimiz civarında dört adet büyük jeotermal sahamız hızla büyüyüp gelişiyor. Bu sahalarımızdan en büyüğü olan Ömer-Gecek havzamızda konut ısıtması, termal otel yatırımları ve teknolojik sera yatırımları artarak devam etmektedir. Jeotermal enerji, ülkeler için öz kaynak oluşturması, ucuz, temiz ve çevre dostu olması, sıfıra yakın emisyon salınımına sebebiyet vermesi nedeni ile tercih edilmektedir. Ayrıca şirketimizin yatırımları ile gün geçtikçe artan elektrik enerjisi ihtiyacı göz önüne alındığında elektrik enerjisinin üretimi veya minimum maliyetler ile temini ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple şirketimiz Ömer-Gecek jeotermal havzasında belirlediği bölgelerde ORC(Organic Rankin Cycle) yöntemi ile elektrik üretimini hedeflemiş ve bu doğrultuda Türkiye ve dünyadaki örneklerini araştırmış ve incelemiştir. Şirketimiz 123°C olan kuyulardan 3 MW elektrik üretimini planlanmıştır. Entegre kullanımla70°C düşecek olan jeotermal su daha sonra 90 bin metrekare sera ısıtmasında kullanılarak 50°C olarak geri reenjekte edilecektir. Şirketimiz elektrik üretim tesisi ile ilgili ihale sürecini tamamladı. Artık yer ve yerleşim çalışmalarını sürdürüyoruz. Planlamalarımıza göre montaj işlemlerini Aralık ayında yapmayı ve enerji satışına da Haziran 2016 ‘da başlanılması hedefleniyor” dedi.
MİLLİ EKONOMİYE
94 MİLYON KATKI
Şirketin bütün alt yapı çalışmalarını tamamladığını ve şuan 100m2=1 konut eşdeğeri hesabına göre ısıtılan konut sayısı 23 bine ulaştığını açıklayan Ulutürk, “Tesis olarak Türkiye’nin en büyük termal ısıtma tesisi durumundayız. AFJET, 2010-2014 yılında yaklaşık 80 milyon TL yatırım yaparak toplam 230 MegaWatt güce erişmiştir. Bu güç hava kirliliğinin yoğun olduğu şehrimiz için çok önemlidir. Çünkü jeotermal ısıtma sayesinde 219 bin ton/yıl CO2 (Karbondioksit) emisyonunda ve 130 bin adet motorlu taşıtın egzoz gazında azalma, ayrıca yılda 144 bin ton kömür eşdeğeri olarak 94 milyon 500 bin TL’lik milli ekonomiye katkı demektir” diye konuştu.
Ulutürk, AFJET olarak jeotermal enerjiden elektrik üretim tesisinin tamamlanmasından sonra ki yeni hedefin ise jeotermal ısı ile Meyve Kurutma Fabrikası kurmak olduğunu aktardı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme