“Alt gelir grubuna ulaşmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz”
AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal enerjiyle şehrin tamamının ısıtılmasının hayali ve popülist bir yaklaşım olacağını söyledi. Ulutürk, 'Valimiz Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek'in her fırsatta bize, alt gelir seviyesine sahip insanlarımızın jeotermal ısınmaya ulaşabilmeleri telkinleri var. Bizde bu projeler üzerinde çalışıyoruz' dedi   Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi [&hellip]
AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal enerjiyle şehrin tamamının ısıtılmasının hayali ve popülist bir yaklaşım olacağını söyledi. Ulutürk, “Valimiz Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in her fırsatta bize, alt gelir seviyesine sahip insanlarımızın jeotermal ısınmaya ulaşabilmeleri telkinleri var. Bizde bu projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi
Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi (AFJET) Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Yusuf Ulutürk, Kocatepe TV’nin konuğu olarak jeotermal enerji hizmetine yönelik sorulan tüm soruları cevaplandırdı.
AFJET’İN MEVCUT ABONE
SAYISI 28 BİN 860’DIR
Sezer Küçükkurt: AFJET A.Ş.’nin toplam kaç abonesi var? AFJET büyüyecek mi?
Yusuf Ulutürk: AFJET’i 2010 yılı öncesi ve 2010 yılı sonrası olarak ikiye ayırmak lazımdır. 1996 yılından itibaren şirketimize emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Maliye eski Bakanımız Sayın İsmet Atila, rahmetli Belediye eski Başkanı Erdal Akar’a, o dönemin ilk genel müdürleri Nusret bey ve Cahit beye de teşekkür ediyoruz. 2010 yılına gelindiğinde AFJET’in özellikle teknik sorunlardan dolayı kapatılması gündeme gelmişti. 3570 civarında abonesi vardı. Fakat 2010 yılında Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Veysel Eroğlu ve Belediye eski Başkanımız Burhanettin Çoban’ın o zamanki İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel’in büyük gayretleriyle şirketin büyütülüp bununla ilgili bir çalışma yürütülmesi istenildi. Bizde o zaman bir hedef koyduk dedik ki, biz bu jeotermal suyla yüzde 50 reenjeksiyonyapmak kaydıyla abone sayısını 15 bin yapabiliriz. Özellikle Kütahya-Antalya yolu üzerindeki termal tesislerin hepsi birer ikişer kuyu kullanıp suyu boşa akıtıyorlardı. Birçoğu da aynı kalitede değildi. Bunlara tek elden su dağıtımı yaparak hepsini besleyerek yeni gelecek yatırımların önünü açabiliriz. 500 dönüm civarında teknolojik sera yapabiliriz. Bunun yanında da 3-3,5 megavat elektrik üretimi yaparak bu jeotermal suyu uzun yıllar sürdürülebilir bir şekilde gelecek nesillere aktarabiliriz diye bir hedef koymuştuk. Sorunuzun cevabına gelecek olursak şu anda AFJET olarak biz yüz metrekareyi bir konut eşdeğeri olarak hesaplarız. 6 Ağustos 2021 Cuma günü genel kurul toplantımız vardı. Bu toplantıda abone sayımıza yönelik en son 28 bin 860 konut eşdeğeri aboneye ulaşmışız. 3 bin 570 abone sayısından 28 bin 860 aboneye ulaşmışız. AFJET yaklaşık olarak 8 kat civarında bir büyüme gerçekleştirmiştir.
VALİ VE BELEDİYE BAŞKANININ TELKİNİYLE ALT GELİR
GRUBUNA YÖNELİK PROJE
ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Sezer Küçükkurt: AFJET yeni abonelikler için imkan tanıyacak mı?
Yusuf Ulutürk: Biz işin başında 15 bin abone hedefini koyarken reenjeksiyon oranını yüzde 50 olarak düşünmüştük. Ama Allah’a bin şükür termal suyun yüzde 95’ini reenjekte ediyoruz. Bunun yanı sıra özellikle belli abonelerimiz kalorimetre, pay ölçer sisteminden ısıtmada yararlandığından tasarruf sonucu abone sayımızda artış oldu. Büyüyecek mi sorusunun cevabına gelecek olursak, şehrin bir büyüme önceliği vardır. Nerede hangi konuda büyümek lazımdır? Bence isteriz ki hizmet gitmeyen yeni yapılan yerlerde jeotermal ısıtma sisteminden yararlanılsın. Biz yönetim kurulu üyelerimize ulaşabileceğimiz noktalara yapabileceğimizi iletiyoruz. Özellikle Vali Gökmen Çiçek ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in alt gelir seviyesine sahip insanlarımızın jeotermal ısınmaya ulaşabilmeleri gibi bize bir telkinleri var. Bizde bu ölçüde alt gelir seviyesindeki vatandaşlarımızı bundan yararlandırmak için yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Özellikle yeni imara açılan yerlerde bunu planlıyoruz. Çünkü eski bölgelerdeki yerlere doğal gaz grubu girdiği için oralara girmemiz hem ekonomik olarak hem de doğal gaz grubuyla olan bir anlaşmadan dolayı mümkün gözükmüyor.
GERÇEKÇİ OLUP JEOTERMALDE
HEP GÜVENLİ TARAFTA
KALMAK ZORUNDAYIZ
Sezer Küçükkurt: İnsanımızda hep bir beklenti olmuştur. Örneğin Çavuşbaş tarafına bir AFJET gelse veya Mecidiye tarafına AFJET gelse diye. Ama hep Uydukent’e lüks yapılaşmalara AFJET veriliyor algısı hakim. Bu hususu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yusuf Ulutürk: Vatandaşın jeotermal ısınmayı hep lüks yerlere yapıldığı algısı bilhassa seçim dönemlerinde bazı aday adayları gündeme getiriyor. Şahsen popülist bir insan değilim. Bildiğim üzerine çalıştığım bir konu olduğu için bu konuda netim. Bir yer altı kaynağı var ve bu kaynağın belli bir potansiyeli vardır. Jeotermalde bu bitmeyen sonsuz bir güç ve enerji değildir. Küresel ısınma, yağmurların az yağması, kuraklık bu jeotermal alanları da etkiliyor ve etkilemeye de devam edecektir. Bundan dolayı hep güvenli tarafta kalmak zorundayız. Afyon’un tamamını jeotermal enerjiyle ısıtmaya kalktığınızda çok büyük bir yatırım gerekiyor ve Türkiye’de en uzak noktadan jeotermal enerjiyi birkaç döngü yaparak çeviren bir Afyon Jeotermal Şirketi vardır. Bir de örneğini İzlanda’da gördük, 50 kilometreden başkent ısıtılıyor. Ama onların su sıcaklığı 410 derece bizim su sıcaklığımız 128 derecedir. Çok büyük bir yatırım ve çok büyük bir alt yapı gereken bir sistem. 2010 yılındaki çalışmada görüldü çok yakın mahallelere bile çok büyük borularla ilerleme sağlıyorsunuz. Isı Merkezleri yapabiliyorsunuz. Bu sistemi büyütebilmek için GecekTermal’den buraya kadar olan hattı da bunun 3-4 katı büyütmek gerekiyor. Bunu yaparkende şu anda bizim kapalı devre isale hattımız vardır. 8-9 bin ton su dolaşımı sağlanmaktadır. Sistem bu 8-9 bin ton suyu ısıtıp tekrar çevirerek tüm abonelere kapalı devre vermeye çalışıyor. İşte bu sisteminde bir enerji kapasitesi vardır. Şehrin tamamını jeotermalle ısıtmak hayali ve popülist bir yaklaşımdır. İsale hattımız üzerindeki yerlere biz ısınma sağlamaya çalışıyoruz. Ama çok uzak noktalara işte üst mahallelere gibi bu tür düşünceler şu anki jeotermal rezervuarın genel olarak yapısı ve iletme hattı zorluklarından, alt yapı hattı zorluklarından dolayı tamamının ısıtılması teknik olarak çok zor bir olaydır.
JEOTERMALDE ÖNCELİK
İSTİHDAM VE ÜRETİM OLMALIDIR
Sezer Küçükkurt: Şehrimizin bu konudaki önceliği nedir?
Yusuf Ulutürk: Bizim şehrimizin bazı öncelikleri vardır. Biz şehrimiz için; Termalin Başkenti, Mermerin Başkenti, Lezzetin Başkenti diyoruz. Termalin başkenti nasıl olacağız? Termal otel yatırımları çok olacak ki istihdam artacak, gelirimiz artacak. Böylece şehrimizede daha çok sayıda insan gelmiş olacak. Bizim için öncelikli olan daha çok otelin yapılıp termal sudan daha çok otelin yararlanmasıdır. Yer altı suları kirleniyor ve azalıyor. Bize verilen verilere göre Sandıklı ilçesinde 800-900 dönüm bir sera yapılanması var. İl merkezinde de 600-700 dönümlük bir sera çalışmasıyla yani yaklaşık Afyon’da 1500 dönüme yakın teknolojik sera ısıtması yapıyoruz. Bu oran Türkiye’deki jeotermal kaynaklı sera yatırımlarının yüzde 40’ına rast gelmektedir. Bu büyük bir rakamdır. Ürün yetiştirme kalite ve bolluğu açısından yatırımcıların tercih ettiği bir özelliktir. Konutu bir şekilde ısıtıyorsunuz. Alternatif enerjiler var. Ama bir termal otel jeotermal su olmadan olmuyor. Bir sera yatırımının ekonomik olabilmesi için yatırım termal enerji nedeniyle burada yapılacaktır. Jeotermalde bizim önceliğimiz istihdam ve üretim olmalıdır. Tabii ki kaynağın yettiği noktada da diğer ısıtma ile ilgili olarak da şirketimiz öncelik verecektir.
Sezer Küçükkurt: Termal yatırımlarda istihdamla ilgili planlamanız varmı?
Yusuf Ulutürk: Öncelikli olarak biz ve bizden sonrakilerin termal yatırımlar önem taşımaktadır. Stadyumun arkasında termal alan ilan edildi. Orada da güzel yatırımlar olacak biz şirket olarak buraya da termal su ile ilgili yatırımlara öncelik vereceğiz. Bunların yanında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri ve başka yan yatırımlarda da şirketimiz öncüdür. Türkiye de ilk defa 250 bin metrekarelik Kocatepe Kampüsünü ısıtıyorduk. O zamanki adıyla Kalkınma Bakanlığı’nın örnek bir projesidir. Bu da Afyon Jeotermal olarak bizim için bir övünç kaynağıdır. Biz elimizde ki kaynağı en iyi şekilde istihdam üretmek için yönlendirmemiz lazımdır.
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Özel Röportajı