AFJES'in elektrik üretim hedefi 8 MEGAVAT
AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJES olarak 3 megavatlık elektrik üretimini devletin elektrik santralleri için açıklayacağı teşvik paketinden sonra 8 megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi   AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, Afyon Jeotermal Elektrik Santrali'nin (AFJES) çalışma ve işleyişini detaylarıyla Kocatepe Gazetesi muhabirine verdiği röportajda anlattı. Burcu Aydın: Sayın Müdürüm jeotermal enerji ile [&hellip]
AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, AFJES olarak 3 megavatlık elektrik üretimini devletin elektrik santralleri için açıklayacağı teşvik paketinden sonra 8 megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi
AFJET A.Ş Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, Afyon Jeotermal Elektrik Santrali’nin (AFJES) çalışma ve işleyişini detaylarıyla Kocatepe Gazetesi muhabirine verdiği röportajda anlattı.
Burcu Aydın: Sayın Müdürüm jeotermal enerji ile elektrik enerjisi üretimi yapan kısa adıyla AFJES ne zaman faaliyete geçti?
Yusuf Ulutürk: Afyon Jeotermal Elektrik Santrali (AFJES) idari binasında bu röportajı veriyoruz. Bu santral bilindiği üzere kamu iştiraki ile yapılan ilk elektrik santralidir. AFJES 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle tam anlamıyla devreye aldık. 2018 yılı Ekim ayında kabulü yapıldıktan sonra test süreci 2018 yılının Aralık ayı gibi tamamlandı. Yaklaşık olarak 1,5 yıldır aralıksız faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Burcu Aydın: AFJES saatte kaç megavat elektrik üretiyor?
Yusuf Ulutürk: Türkiye’de 33 tane elektrik santrali var. Özellikle bu koronavirüs salgını nedeniyle sanayi çarklarının durmasından dolayı iş tüketimimizin yaklaşık yüzde 90’a yakını Türkiye olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmıştır. Bunun da yüzde 6’ya yakınını jeotermal elektrik santralleri karşıladı. Bu santrallerden bir tanesi röportajı gerçekleştirdiğimiz AFJES elektrik santralimizdir. Yaklaşık olarak saatte 3 megavat elektrik üretimimiz vardır. Enterkonnekte sisteme ürettiğimiz elektriği direk veriyoruz. 24 saat, 365 gün ufak aralıklarla bazen duraksamalar oluyor. Onun dışında yaklaşık olarak yılda 8 bin 400 saate yakın bir elektrik üretimini gerçekleştirmiş oluyoruz.
Burcu Aydın: Santralde üretilen elektriğin milli ekonomiye katkısı ne orandadır? Afyonkarahisar ve Türkiye için bu oranın önemi nedir?
Yusuf Ulutürk: Ürettiğimiz elektrik milli ekonomi için yıllık yaklaşık 20 milyon TL’ye yakın bir girdi sağlamaktadır. Bu Afyonkarahisar ve Türkiye için önemlidir. Çünkü görüp fotoğraflarını çektiğiniz bir kuyu yani yaklaşık 124 santigrat derecelik AF25 kuyusuyla biz yaklaşık 3 megavat saatlik bir elektrik üretimi yapıyoruz. Bir iki tane yedek var. Önümüzdeki dönemde elektrik santralleri için devletimiz teşvik paketini açıkladığında yaklaşık 8 megavata çıkarmayı hedefliyoruz.
Burcu Aydın: Üretim seyri verimli ve yeterli mi?
Yusuf Ulutürk: Burada önemli olan şey şu; Burada entegre bir kullanım var. Bunu çok yerde Aydın ve Denizli’deki santrallerde görmek mümkün değildir. Biz 123 derece sıcaklıkta aldığımız suyu yaklaşık 68 dereceye düşürerek 3 megavatlık elektrik üretimi yapıyoruz. 68 derece düşürdüğümüz suyu da şu anda kullanılan sera ve termal otellerimiz kullanmaktadır. Bize 48 derece olarak geri gönderiliyor. Bizde bu suların reenjeksiyonunu yaparak kapalı devre bir sistemi oluşturmuş durumdayız. Dışarıya hiç deşarjımız yoktur. Hem elektrik üretimi yapıyoruz hem de ısıtma ve kullanım suyunu kullanarak sisteme geri döndürüyoruz. Burada iki defa döngü olduğundan verimliliği önemlidir. Bunu elektrik üretimi için söylüyorum.
Burcu Aydın: Üretilen elektrik nerelerde kullanılıyor veya nerelere satışı gerçekleştiriliyor?
Yusuf Ulutürk: AFJES’in ürettiği elektrik 5 bin veya 6 bin hanelik bir kasabanın tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Havuz diye bir sistem var. Tüm elektrik üreten firmalar ürettikleri elektrikleri güneş santralleriyle olsun, rüzgâr santralleriyle olsun yapılan üretimlerin hepsi aynı noktaya basılır. Buradan da serbest bir piyasa oluşuyor. Tüketiciler de serbest piyasadan temin ettikleri elektriği kullanıyor. Bizde AFJES olarak ürettiğimiz elektriği bu havuza veriyoruz. Kendi iç tüketimimizde kullanmıyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı